Geng Aku

Khamis, 12 November 2009

Nizar V'8! Kes MB Perak Kemenangan Berat Kepada Nizar

Tunjuk kami apa peruntukan dalam Undang-Undang Dasar tubuh Perak,Sultan Perak untuk memecat Nizar". Bahawa pada dasarnya adalah inti dari pengajuan yang dibuat oleh Datuk Seri Nizar Jamaluddin pasukan undang-undang baru-baru ini menyimpulkan rayuan di Mahkamah Persekutuan. 
Peguam Datuk Zambry Kadir serta Jaksa Agung, di puncak meminta mahkamah untuk mengesahkan keputusan Mahkamah Tinggi, disampaikan bahawa adalah sah Zambry Mentri Besar (MB) kerana beliau dilantik oleh Sultan di bawah Perkara 16 (2 ) dari Perlembagaan Perak.

Tidak begitu cepat, Nizar jawab peguam. Sebelum Zambry boleh mendakwa bahawa dia adalah MB halal  dia harus melaksanakan beban membuktikan bahawa pejabat MB berhak dipegang oleh Nizar memang kosong. Atau, Zambry telah membuktikan bahawa Nizar adalah sah atau berperlembagaan dipecat oleh Sultan.

Seperti yang benar ditunjukkan oleh Harley CJ (Kalimantan) dalam Stephen Kalong Ningkan vs Tun Abang Haji Openg dan Tawi SLI (1966) 2 MLJ 187, ada dua situasi di mana Gabenor (atau Sultan sebagai kes) boleh latihan yang mutlak kebijaksanaan iaitu (a) mengenai masalah penunjukan MB atau (b) pemotongan persetujuan untuk membubarkan Majlis Negara.

Namun demikian, sebagai tepat Harley mengingatkan "Sehubungan dengan (a), tak seorang pun boleh begitu bodoh untuk menunjukkan bahawa Gabenor boleh melantik Ketua Menteri yang kedua sementara masih ada satu di pejabat ..."

Apa yang sederhana dan jelas dalam kes ini ialah bahawa sampai terdengar seruan pada 5 November 2009 Zambry belum mampu membuktikan bahawa pejabat MB yang diselenggarakan oleh Nizar kosong. Juga telah ia mampu membuktikan bahawa Nizar secara hukum atau berperlembagaan dihapuskan oleh Sultan.

Peguam Zambry, dan tentu saja AG, disampaikan lebih lanjut bahawa sejak Nizar menjadi MB, dengan surat bertarikh 5 Januari 2009, meminta Sultan untuk membubarkan Majlis Negara Perkara 16 (6) dari Perlembagaan Perak dan kerana Sultan telah dipungut-nya persetujuan untuk membubarkan MPR, Nizar dan ahli Exco tidak punya pilihan lain selain mengundurkan diri dari Kerajaan. Mereka lebih lanjut disampaikan bahawa dalam suratnya kepada Sultan, Nizar telah menyatakan di dalamnya bahawa ada kebuntuan dalam jumlah negara Adun daripada BN dan PR adalah sama, iaitu masing-masing 28, Tiga kerusi yang belot PR dinyatakan kosong oleh Speaker. Dengan mengakui bahawa nombor-nombor yang sama, mereka berpendapat, Nizar pasti akan dikalahkan jika usul tidak percaya itu harus dilaksanakan. Hal ini kerana Speaker (Sivakumar) tidak boleh mengundi di bawah Perlembagaan Perak. Jadi, mereka berpendapat, Nizar akan menang dengan satu suara.

Dalam menjawab, pasukan Nizar disampaikan bahawa sebelum Perkara 16 (6) akan berlaku, harus ada bukti meyakinkan bahawa Nizar memang menang dalam usul tidak percaya daripada rakan-rakannya di Majlis Negara. Itu tidak dipertikaikan dalam kes ini, bahawa sampai sekarang, Nizar tidak kehilangan apapun usul tidak percaya hanya kerana tidak ada  pungutan suara telah dilakukan setiap saat. Jadi kondisi MB Perkara 16 (6) tidak dipenuhi oleh Zambry.

Pasukan Nizar juga mengandakan sejarah MB. Secara historis, sejauh masalah penghapusan MB itu adalah yang bersangkutan, konvensyen berperlembagaan menyokong amalan pemberian suara tidak percaya yang akan diadakan di Majlis Negara. Selain daripada Stephen Kalong Ningkan, kejatuhan daripada kerajaan PAS di Terengganu pada tahun 1961 juga kes lain dalam hal ini.
Pada tahun 1959, PAS Terengganu ditangkap dan pada gilirannya membentuk kerajaan campuran dengan bantuan Parti Negara. Daud Samad dengan betul dilantik sebagai MB. Namun, usia seperti kerajaan terlalu pendek. Oct 26, tahun 1961 Ketua Informasi UMNO menyatakan bahawa tiga DUN masing-masing daripada PAS dan Parti Perikatan telah membelot kepada pasukan.

Oct 30, 1961 sebuah usul tidak percaya itu dengan betul disahkan oleh Majlis Negara Terengganu membuktikan kematian Daud Samad sebagai MB Terengganu. Usaha oleh Daud Samad kemudian untuk meminta Sultan untuk pembubaran Majlis Negara ditolak oleh yang kedua. Bukan dilantik Sultan Ibrahim Fikri dari Perikatan sebagai MB baru.

Sejarah tersebut menunjukkan bahawa Sultan hanya membuat keputusan menolak untuk membubarkan Majlis Negara selepas usul tidak percaya itu dengan betul disahkan oleh Majlis Negara. Jika Kes ini dengan betul diamati, apakah kita harus melihat apa yang telah kita lihat di Perak?

Berkaitan dengan hujah bahawa Zambry, Nizar akan kehilangan usul tidak percaya atas dasar yang tidak pernah Sivakumar cakap, ini jawapan oleh pasukan Nizar: "Ya, berperlembagaan bercakap Sivakumar, sebagai Speaker, tidak boleh memilih. Namun, apa yang harus Bar-nya daripada turun sebagai pembicara ketika pengundian benar-benar berlaku? Apa yang akan Bar-nya daripada menjadi ahli biasa (yang) Majlis Negara dan pada gilirannya menjalankan haknya untuk memilih jika UMNO cukup yakin membawa gerakan tidak percaya terhadap Nizar? "
Jika UMNO terlalu bodoh, hal itu mungkin menunjuk ahli parlimen negara bahagian lain dari sisi untuk menggantikan Sivakumar dan jika ini benar-benar berlaku usul tidak percaya terhadap Nizar akan tetap omong kosong.

Ketika Nizar menolak untuk mengundurkan diri, timnya difailkan, adalah Sultan diberi kuasa untuk memecat dia? Zambry's pasukan menjawab ya, Sultan mempunyai kuasa tersebut. Pasukan Nizar menjawab "menunjukkan kepada kita semua peruntukan dalam Undang-Undang Dasar Perak Sultan memberikan semacam kekuatan ekspres." Polling pasukan Zambry Sultan dianggap mempunyai kuasa tersebut. Pasukan Nizar menukas "menunjukkan kepada kita Perkataan deeming peruntukan Perak diabadikan dalam Perlembagaan". Tentu saja, tidak ada peruntukan deeming ada.

Nizar pasukan kemudian diserahkan bahawa harus ada sebuah peruntukan dalam deeming Perak Perlembagaan menyatakan dengan tegas bahawa ketika MB menolak untuk mengundurkan diri, pejabatnya dianggap kosong oleh pengendalian undang.

Pasukan Nizar memberikan contoh yang sangat jelas seperti itu deeming Perak peruntukan dalam Undang-Undang Dasar. Perkara 19 (1) dalam Bahagian 2 dari Perlembagaan Perak adalah suatu contoh klasik. Yang mengatakan Perkara tegas menyatakan bahawa Sultan adalah dianggap telah dikosongkan Arasy-Nya jika ia gagal untuk menghadiri mesyuarat Senat untuk jangka waktu yang sangat lama tanpa cukup atau alasan. Anda perhatikan peraturan itu tidak ada deeming sejauh penghapusan MB yang bersangkutan.
Untuk menambah lebih lanjut, pasukan Nizar disampaikan bahawa Perkara 16 (7) dari Perak Perlembagaan secara tegas menyatakan bahawa, tidak seperti ahli Exco Negara yang memegang kedudukan mereka di kesenangan daripada Sultan, pejabat MB bukanlah kesenangan Sultan. Dengan demikian, setiap saran oleh peguam yang Zambry Nizar boleh dihapuskan oleh Sultan itu, paling-paling, fantastis dan paling buruk, bernada kuasa Zambry kebuluran pada bahagian.

Berada dalam pasukan Nizar , saya percaya bahawa Mahkamah Tinggi telah keliru dalam hukum ketika Nizar menolak permohonan banding tetapi pertanyaannya tetap, Mahkamah Persekutuan kita mau marah dan membatalkan keputusan seperti itu oleh Mahkamah Banding? Mei mahkamah Persekutuan diingatkan bahawa siapa saja boleh salah, tetapi hanya orang bodoh bertahan dalam kesalahannya.

Nizar V'8! Selangor iktiraf khidmat cemerlang Teoh.
 Kerajaan Negeri Selangor memberi penghargaan kepada mendiang Teoh Beng Hock atas khidmat cemerlangnya ketika bertugas sebagai setiausaha politik kepada ahli EXCO kerajaan negeri Ean Yong Hian Wah.

Setiausaha Politik kepada Dato’ Menteri Besar Selangor, Nik Nazmi Nik Ahmad dan Ean Yong Hian Wah telah menyerahkan sijil penghargaan tersebut kepada bapa mendiang Teoh, Teoh Leong Hwee pada Isnin lalu  di Pejabat Dato’ Menteri Besar, Shah Alam.

Dalam pertemuan itu, Nik Nazmi merakamkan kesedihan kerajaan negeri atas nasib yang menimpa mendiang Teoh kerana beliau telah menunjukkan prestasi kerja yang cemerlang sepanjang tempoh perkhidmatan.

Katanya, ekoran kejadian tersebut, kerajaan negeri telah mengambil langkah untuk memastikan keselamatan di kalangan penjawat awam Selangor.

Antara ahli keluarga mendiang Teoh Beng Hock yang turut hadir ialah ibu Teng Meng Kee, abang Teoh Meng Kee dan adik Teoh Lee Lan.

Gambar - Setiausaha Politik kepada Dato’ Menteri Besar Selangor, YB Nik Nazmi Nik Ahmad sedang menyampaikan sijil penghargaan kepada bapa mendiang, Teoh Leong Hwee.
Turut hadir Exco Kerajaan Negeri YB Ean Yong Hian Wah (6 dari kiri) dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Subang Jaya, YB Hannah Yeoh (hujung sebelah kanan).

Nizar V'8! Tidak akan hadir esok, tidak tahu menahu - Dr Asri

Bekas Mufti Perlis menyelar tindakan pihak JAIS yang menghebahkan kepada media bahawa akan di dakwa di mahkamah syariah esok sedangkan tiada sebarang surat rasmi atau makluman dokumen kepada beliau sendiri yang tidak tahu menahu pendakwaan tersebut.

"Sehingga kini saya tidak ada sesiapa yang menghubungi, hantar surat atau sebarang dokumen untuk meminta saya hadir di mahkamah syariah.

"Saya tidak akan hadir dan tidak boleh hadir kerana ianya tidak ikut prosedur yang betul. Kenapa dia hebahkan kepada media sedangkan mereka perlu maklumkan kepada saya terlebih dahulu.

"Saya sendiri tidak tahu menahu," katanya ringkas ketika menghubungi Harakahdailyt sebentar tadi.

Beliau yang kesal dengan sikap JAIS yang bertindak 'melangkaui' bidang kuasa dengan menjadi penghebah, penangkap, penguatkuasa, pendakwa dan penghukum dalam masa yang sama.

"Sikap dan tindakan melampau inilah yang menyebabkan orang hilang keyakinan terhadap kewibawaan pihak institusi agama seperti JAIS yang sewenang-wenangnya menggunakan kuasa mereka," katanya

Semalam, menurut laporan portal berita beliau dijangka didakwa di Mahkamah Syariah Gombak Timur Jumaat ini kerana memberi ceramah tanpa tauliah, kata Jabatan Agama Islam Selangor (Jais).
Bercakap kepada pemberita di Shah Alam, Penolong Pengarah Perhubungan Awam JAIS, Mohd Hidayat Abd Rani berkata kertas siasatan kes Dr Mohd Asri "hampir siap".

Menurutnya, pihak pendakwa kini sedang menyemak kertas siasatan tersebut sebelum mendakwa Dr Mohd Asri di mahkamah.

Mohd Hidayat berkata, JAIS akan juga mengemukakan permohonan kepada Mahkamah Syariah Gombak untuk memindahkan kes tersebut ke Mahkamah Syariah Shah Alam kerana ia dianggap kes 'berprofail tinggi'.

"Ia juga memudahkan kami menguruskan kes tersebut dari Shah Alam... selain itu, permohonan seumpama itu dibenarkan mengikut undang-undang," katanya.

Langkah terbaru Jais itu dijangka mencetuskan bantahan pelbagai pihak yang sebelum ini mengecam penangkapan bekas mufti Perlis itu ketika memberi ceramah di sebuah rumah di Taman Sri Ukay, Gombak pada 1 November lalu.

Nizar V'8! Artikel NST bermaksud saya seorang ejen Amerika, kata Anwar

Enam tahun selepas Datuk Seri Anwar Ibrahim memfailkan saman fitnah terhadap New Straits Times Press Bhd (NSTP) berhubung artikel bertajuk "Anwar's Link To US Lobbyist", semalam beliau memberitahu Mahkamah Tinggi bahawa artikel itu membawa maksud yang beliau seorang yang tidak setia kepada Malaysia, seorang ejen Amerika, pemimpin dan ahli politik yang tidak jujur dan tidak boleh dipercayai.Anwar, 62, yang merupakan saksi pertama dalam kes itu, mendakwa artikel itu yang diterbitkan dalam New Straits Times pada 2 Mac, 2002, tidak memaparkan kebenaran dan beliau berasa telah difitnah oleh tulisan berkenaan.

Artikel itu menyentuh mengenai dakwaan hubungan Anwar dengan pelobi Washington DC, hubungan kewangan antara beliau dan organisasi dikenali sebagai Asia Pacific Policy Centre (APPC) dan tuduhan dalam akuan bersumpah oleh bekas penolong gabenor Bank Negara Malaysia, Datuk Abdul Murad Khalid.

Kepada soalan peguam yang mewakilinya, Karpal Singh, iaitu sama ada beliau pada bila-bila masa telah mencabar kesahihan artikel itu, Anwar berkata beliau secara terbuka mencabar kerajaan dan perdana menteri ketika itu Tun Dr Mahathir Mohamad untuk mengadakan siasatan bebas untuk menyiasat tuduhan yang terkandung dalam artikel itu, tetapi itu tidak dilakukan.

Pada 2003, Anwar memfailkan saman terhadap NSTP dan bekas ketua pengarang kumpulan Tan Sri Abdullah Ahmad, kerana beliau mendakwa artikel itu bermaksud untuk menjatuhkannya.Anwar menuntut, antara lain, RM100 juta bagi ganti rugi am, ganti rugi teladan, ganti rugi tambahan, faedah, kos dan relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.
Para defendan dalam pernyataan pembelaan mereka, antara lain mendakwa mempunyai hak keistimewaan.
APPC telah bekerjasama dengan Institut Strategi dan Kajian Antarabangsa (ISIs) untuk menganjurkan siri dialog untuk menjalin hubungan lebih mesra dengan pegawai kerajaan dari Asean dan Amerika Syarikat.

Semasa pemeriksaan balas oleh peguam yang mewakili para defendan, Nad Segaram, Anwar mendakwa beliau hanya menjadi pengerusi bersama dialog APPC manakala Tun Dr Mahathir mengetuai dialog berkenaan.

"Tetapi beliau (Tun Mahathir) tidak dituduh sebagai ejen Amerika oleh New Straits Times, tetapi saya, ya," katanya dan menurutnya kos acara itu dibayar oleh Jabatan Perdana Menteri.
Saksi kedua, bekas pengarah penyiasatan Badan Pencegah Rasuah (BPR) Abdul Razak Idris, memberitahu mahkamah bahawa akuan bersumpah Abdul Murad adalah tidak berasas dan tidak boleh diterima dan bahawa beliau telah mengarahkan penyiasatan terhadap dakwaan bahawa Anwar menyimpan RM3 bilion dalam akaun asing bagi APPC ditutup.

Abdul Razak, 60, yang telah bersara daripada BPR dan kini pengarah di beberapa syarikat berkata penyiasatan itu dilakukan oleh BPR di bawah seliaannya.

Katanya BPR telah menyiasat akuan bersumpah Abdul Murad dengan teliti, dan malahan telah pergi ke Singapura dan United Kingdom untuk mendapatkan bukti.

Tetapi hasil penyiasatan itu berakhir dengan "tiada kes" terhadap Anwar berhubung dakwaan berkenaan, katanya.

Kepada soalan Nad mengenai siapa yang membuat keputusan menutup penyiasatan terhadap Anwar, Abdul Razak berkata Peguam Kanan Persekutuan di Pejabat Peguam Negara memutuskan menutup kes itu selepas beliau (Abdul Razak) merumuskan tiada kes terhadap Anwar.
Datin Rose Ismail, bekas wartawan dan penulis utama NST yang telah menulis artikel itu, memberitahu mahkamah yang beliau menulisnya bagi tujuan berita susulan kerana isu berkaitan Anwar dan APPC telah dilaporkan secara meluas dalam media.

Ketika ditanya oleh Nad kenapa beliau tidak menghubungi Anwar sebelum menyiarkan artikel itu, Rose, yang kini pengarah urusan syarikat perunding media berkata Anwar berada dalam penjara.

Rose tidak bersetuju dengan cadangan Karpal bahawa beliau tidak mengesahkan kebenaran dakwaan itu dengan Anwar dan Abdul Murad sebelum artikel itu disiarkan.

"Seperti yang saya katakan sebelum ini, saya menulis berita itu sebagai berita susulan selepas isu itu dilaporkan secara meluas dalam akhbar dan laman web," katanya.

Selepas Rose selesai memberikan keterangannya, Pesuruhjaya Kehakiman Harmindar Singh Dhaliwal menetapkan hari ini untuk hujahan. BERNAMA

Nizar V'8! Benarkah Rakyat Terima Najib?

KUALA LUMPUR: Enam tahun selepas Datuk Seri Anwar Ibrahim memfailkan saman fitnah terhadap New Straits Times Press Bhd (NSTP) berhubung artikel bertajuk "Anwar's Link To US Lobbyist", semalam beliau memberitahu Mahkamah Tinggi bahawa artikel itu membawa maksud yang beliau seorang yang tidak setia kepada Malaysia, seorang ejen Amerika, pemimpin dan ahli politik yang tidak jujur dan tidak boleh dipercayai.

Anwar, 62, yang merupakan saksi pertama dalam kes itu, mendakwa artikel itu yang diterbitkan dalam New Straits Times pada 2 Mac, 2002, tidak memaparkan kebenaran dan beliau berasa telah difitnah oleh tulisan berkenaan.

Artikel itu menyentuh mengenai dakwaan hubungan Anwar dengan pelobi Washington DC, hubungan kewangan antara beliau dan organisasi dikenali sebagai Asia Pacific Policy Centre (APPC) dan tuduhan dalam akuan bersumpah oleh bekas penolong gabenor Bank Negara Malaysia, Datuk Abdul Murad Khalid.

Kepada soalan peguam yang mewakilinya, Karpal Singh, iaitu sama ada beliau pada bila-bila masa telah mencabar kesahihan artikel itu, Anwar berkata beliau secara terbuka mencabar kerajaan dan perdana menteri ketika itu Tun Dr Mahathir Mohamad untuk mengadakan siasatan bebas untuk menyiasat tuduhan yang terkandung dalam artikel itu, tetapi itu tidak dilakukan.

Pada 2003, Anwar memfailkan saman terhadap NSTP dan bekas ketua pengarang kumpulan Tan Sri Abdullah Ahmad, kerana beliau mendakwa artikel itu bermaksud untuk menjatuhkannya.

Anwar menuntut, antara lain, RM100 juta bagi ganti rugi am, ganti rugi teladan, ganti rugi tambahan, faedah, kos dan relif lain yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.
Para defendan dalam pernyataan pembelaan mereka, antara lain mendakwa mempunyai hak keistimewaan.
APPC telah bekerjasama dengan Institut Strategi dan Kajian Antarabangsa (ISIs) untuk menganjurkan siri dialog untuk menjalin hubungan lebih mesra dengan pegawai kerajaan dari Asean dan Amerika Syarikat.

Semasa pemeriksaan balas oleh peguam yang mewakili para defendan, Nad Segaram, Anwar mendakwa beliau hanya menjadi pengerusi bersama dialog APPC manakala Tun Dr Mahathir mengetuai dialog berkenaan.

"Tetapi beliau (Tun Mahathir) tidak dituduh sebagai ejen Amerika oleh New Straits Times, tetapi saya, ya," katanya dan menurutnya kos acara itu dibayar oleh Jabatan Perdana Menteri.

Saksi kedua, bekas pengarah penyiasatan Badan Pencegah Rasuah (BPR) Abdul Razak Idris, memberitahu mahkamah bahawa akuan bersumpah Abdul Murad adalah tidak berasas dan tidak boleh diterima dan bahawa beliau telah mengarahkan penyiasatan terhadap dakwaan bahawa Anwar menyimpan RM3 bilion dalam akaun asing bagi APPC ditutup.

Abdul Razak, 60, yang telah bersara daripada BPR dan kini pengarah di beberapa syarikat berkata penyiasatan itu dilakukan oleh BPR di bawah seliaannya.

Katanya BPR telah menyiasat akuan bersumpah Abdul Murad dengan teliti, dan malahan telah pergi ke Singapura dan United Kingdom untuk mendapatkan bukti.

Tetapi hasil penyiasatan itu berakhir dengan "tiada kes" terhadap Anwar berhubung dakwaan berkenaan, katanya.

Kepada soalan Nad mengenai siapa yang membuat keputusan menutup penyiasatan terhadap Anwar, Abdul Razak berkata Peguam Kanan Persekutuan di Pejabat Peguam Negara memutuskan menutup kes itu selepas beliau (Abdul Razak) merumuskan tiada kes terhadap Anwar.

Datin Rose Ismail, bekas wartawan dan penulis utama NST yang telah menulis artikel itu, memberitahu mahkamah yang beliau menulisnya bagi tujuan berita susulan kerana isu berkaitan Anwar dan APPC telah dilaporkan secara meluas dalam media.

Ketika ditanya oleh Nad kenapa beliau tidak menghubungi Anwar sebelum menyiarkan artikel itu, Rose, yang kini pengarah urusan syarikat perunding media berkata Anwar berada dalam penjara.

Rose tidak bersetuju dengan cadangan Karpal bahawa beliau tidak mengesahkan kebenaran dakwaan itu dengan Anwar dan Abdul Murad sebelum artikel itu disiarkan.

"Seperti yang saya katakan sebelum ini, saya menulis berita itu sebagai berita susulan selepas isu itu dilaporkan secara meluas dalam akhbar dan laman web," katanya.

Selepas Rose selesai memberikan keterangannya, Pesuruhjaya Kehakiman Harmindar Singh Dhaliwal menetapkan hari ini untuk hujahan. BERNAMA

Nizar V'8! TPM Arah ADUN Kota Siputeh Hadir Sidang DUN Kedah Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin [gambar] hari ini mengarahkan Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) kawasan Kota Siputeh, Datuk Abu Hasan Sarif menghadiri sidang DUN negeri itu yang dijadualkan Selasa depan.

Katanya walaupun Speaker DUN, Datuk Dr Abdul Isa Ismail menganggap wakil rakyat itu hilang kelayakan sebagai ADUN namun Barisan Nasional (BN) memegang prinsip apa yang diputuskan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), bahawa tiada berlaku kekosongan kerusi DUN Kota Siputeh dan Abu Hasan adalah wakil rakyat BN yang sah. "Abu Hasan masih ahli Yang Berhormat secara sah dan speaker (DUN) tidak boleh menghalang beliau dari menghadiri sidang dewan itu. SPR umum tiada kekosongan dan tidak ada pilihan raya kecil, jadi apa kuasa speaker itu saya tak tahu," katanya kepada pemberita selepas melawat mangsa banjir di Sekolah Kebangsaan Gunung di sini.

Muhyiddin berkata Abu Hasan harus menghadiri sidang DUN itu bagi mengetahui apa yang sedang berlaku kerana beliau masih seorang ADUN sehinggalah mahkamah memutuskan kedudukannya kelak.

Dr Abdul Isa [gambar] baru-baru ini berkata beliau menyifatkan Abu Hasan bukan lagi ADUN walaupun mahkamah belum membuat sebarang keputusan mengenai kedudukan wakil rakyat itu.


Katanya Abu Hasan [gambar] hilang kelayakan sejak 17 Ogos lepas setelah gagal menghadiri sesi DUN dua kali berturutturut yang menyalahi Perkara 51 Undang-Undang Tubuh Kerajaan Kedah (UTKK).

Beliau sebelum ini memfailkan permohonan semakan kehakiman terhadap keputusan SPR yang mengekalkan Datuk Abu Hasan Sarif sebagai ADUN kawasan Kota Siputeh.

Dewan Undangan Negeri Kedah akan bersidang mulai Selasa minggu depan bagi membentangkan bajet negeri 2010. BERNAMA

Nizar V'8! Gaji Menteri Melampau-Lampau..
Langkah meningkatkan gaji menteri, timbalan menteri serta wakil rakyat tidak akan membawa apa-apa kesan terhadap usaha menangani rasuah, kata aktivis sosial Sabah Datuk Patrick Sindu.
 Beliau berkata menjadi ahli politik kini boleh diumpamakan seperti berada dalam skim cepat kaya, apabila selain gaji bulanan, mereka turut mendapat projek-projek kerajaan dan menerima banyak hasil menerusi projek-projek ini.

Beliau berkata demikian semasa mengulas satu laporan sebuah akhbar tempatan hari ini bahawa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan mencadangkan supaya elaun menteri, timbalan menteri dan wakil rakyat dinaikkan.


Bagaimanapun Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz ketika ditemui di lobi Parlimen pagi kelmarin menafikan laporan tersebut dan berkata SPRM tidak membuat sebarang kenyataan berhubung perkara seperti yang dilaporkan akhbar berkenaan.

Sementara itu Sindu berkata cadangan itu hanya akan membebankan rakyat, dan menurutnya hanya kejujuran serta komitmen kepada rakyat sahaja yang boleh menjadi jalan penyelesaian dalam menangani gejala rasuah.

“Rasa tamak terhadap kuasa dan harta sentiasa ada, ia sudah menjadi adat resam dalam politik. Jika mereka (ahli politik) dapat mengenepikan hasrat ini, kemudian barulah SPRM tidak akan menghadapi masalah dalam menangani rasuah,” tambahnya. -NST

Nizar V'8! Pemuda Pas kaji punca sokongan generasi muda merosot


  Dewan Pemuda Pas Pusat mengambil langkah proaktif `turun padang` segera bagi mengenalpasti kelemahan dan punca golongan muda kurang berminat menyertai parti itu.

Ketuanya, Nasruddin Hassan berkata, langkah itu adalajh susulan hasil kajian Pensyarah Universiti Malaya, Prof Madya Dr Abu Hassan Hasbullah yang dibentangkan pada Seminar Memperkasakan Parti, Sabtu lalu bahawa parti itu kurang mendapat tempat di hati generasi muda.

“Walaupun itu adalah satu kajian persepsi yang diambil daripada sejumlah responden tetapi kami sebagai salah satu sayap parti, tidak memandang ringan perkara ini. 


 “Jika kelemahan itu dapat dikenal pasti, barulah kita boleh menentukan bentuk program yang sesuai selari dengan kehendak generasi muda kini,” katanya.

Beliau berkata demikian sewaktu sidang media khas selepas mengadakan pertemuan secara tertutup bersama Pensyarah Undang-Undang, Prof Dr Abdul Aziz Bari di Ibu pejabat Pas Pusat, di sini, semalam.

Nasruddin berkata, pertemuan secara tertutup selama kira-kira dua jam itu berkisar perbincangan peranan yang perlu diambil oleh Dewan Pemuda Pas ke arah memperkasa parti dan memperkukuhkan hubungan dalam Pakatan Rakyat.

“Pertemuan ini adalah lanjutan daripada seminar tempoh hari. Kita wajar mendengar dan mendapat penjelasan lanjut asas-asas kritikan dan teguran yang dilemparkan Aziz dalam tulisannya di Sinar Harian.

“Semasa seminar itu masa yang diberikan juga agak singkat iaitu 20 minit tetapi hari ini (semalam) kita berkesempatan selama dua jam mendapat pandangan dan melontar idea. Apa yang kita dapat adalah positif,” katanya.

Beliau berkata, pertemuan itu juga membuktikan keterbukaan Pemuda Pas mendengar kritikan dan pandangan daripada `orang luar`.


“Pertemuan ini adalah satu bentuk tindakan yang diambil oleh Dewan Pemuda Pas sejurus selesai seminar tempoh hari bagi melaksanakan beberapa tindakan susulan yang perlu diambil secara pro aktif terutama hasil kajian Dr Abu Hasan,” katanya.

Nizar V'8! Benarkah Rakyat Terima Najib?Pengampu-pengampu BN sentiasa mengampu dan 'melambung' Najib dengan puji-pujian melangit kerana mereka tahu dengan bodek dan ampu karier politik mereka akan 'hidup' lama. Sebab itulah apa sahaja yang dibuat oleh ketua mereka (Presiden Umno) semua betul dan maksum.

Hari ini Utusan Meloya menyiarkan pujian melangit Noh Omar kepada Najib. Katanya Parti Keadilan Rakyat (PKR) kini goyah berikutan penerimaan sebahagian besar rakyat terhadap dasar-dasar yang dibawa oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.
Persoalannya benarkan rakyat sudah menerima Najib sedangkan semua rakyat sudah lama mengenali Najib sejak mula beliau menceburi politik menggantikan Allahyarham bapanya Tun Abdul Razak.
 

 Noh Omar
 
Luar dalam perangai Najib, hobi Najib dan segala-galanya diketahui oleh rakyat. Jadi biarlah rakyat menilai Najib. 
 
Adakah dengan kemenangan BN di DUN Bagan Pinang menggambarkan rakyat sudah menerima Najib dan segala dasar serta perancangannya diterima rakyat.
 
Memang konsep menyatupadukan rakyat dengan slogan 1Malaysia mempunyai unsur-unsur yang baik. Namun awal-awal lagi Najib gagal membuktikan slogannya itu dihayati oleh beliau sendiri. Sebagai contoh dalam isu wang ehsan Kelantan. Penyalurannya akan dibuat melalui Jabatan Pembangunan Persekutuan malah mungkin melalui Umno Kelantan. Bukankah ini membelakangkan konsep 1Malaysia apabila kerajaan BN tidak mengikhtiraf kerajaan negeri yang dipilih rakyat.
 

Macamana kita ujudkan 1Malaysia jika semangat sistem federalisme gagal diamalkan oleh kerajaan BN. Terlalu banyak diskriminasi yang dilakukan oleh kerajaan pusat terhadap kerajaan negeri-negeri Pakatan Rakyat.
 
Kegagalan menghayati konsep 1Malaysia oleh Najib dan kerajaannya dari segi hubungan dengan kerajaan negeri-negeri PR menyebabkan rakyat tidak yakin dengan konsep itu. Ianya seolah-olah retorik semata-mata.
 
Oleh itu saya mencadangkan kepada Najib dan kerajaan BN supaya segera membuat perubahan demi mencapai matlamat 1Malaysia.

Nizar V'8! Ceramah perdana sempena 19 tahun PAS tadbir Kelantan.


Tanpa disedari usia kerajaan PAS di Kelantan kini sudah melewati 19 tahun. Ini bermakna hampir 20 tahun Umno gagal dalam misinya merampas Serambi Mekah.
Biar pun Pengerusi Perhubungan Umno Kelantan sudah lima kali bertukar ganti, namun mereka masih dikecewakan rakyat di negeri ini.

Mereka gagal mengulangi kejayaan 1978 apabila berjaya memecah PAS sehingga lahir Berjasa dan Hamin ketika itu.
Kekuatan PAS Kelantan tetap dipertahankan biar pun Semangat 46 yang  pernah bersama pada 1990 sudah lama dikuburkan.


Mengambil kira kejayaan itu Badan Perhubungan PAS Kelantan akan mengadakan ceramah perdana sempena 19 tahun pemerintahan pada Ahad ini (15 November).

Tokoh-tokoh utama Pakatan Rakyat akan ditampilkan termasuk Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Ketua Umum KeADIlan, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Penasihat DAP, Lim Kit Siang.


Selain itu Mursyidul Am, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat juga hadir berceramah pada program yang akan diadakan Putik, Pengkalan Chepa.

Setiausaha Lajnah Penerangan PAS Negeri, Wan Zulkefli Wan Mohamad berkata, program tersebut bermula dengan solat Maghrib.


“Selepas itu akan diadakan kuliah Maghrib oleh pengkuliah jemputan. Selepas solat Isyak akan diadakan solat sunat hajat yang dijangka diimamkan Menteri Besar,” katanya di sini.

Beliau berkata, program tersebut diadakan sebagai mengingati kejayaan kerajaan PAS di Kelantan sehingga mampu bertahan hampir 20 tahun.

Sementara itu pada hari yang sama (Ahad) KeADIlan negeri akan menganjurkan konvensyen bertempat di Kelantan Trade Centre bermula jam 2 petang.

Pada konvensyen tersebut beberapa kertas kerja akan dibentang termasuk oleh Mustafa Kamil Ayub, Fauziah Salleh, Tien Chua, Shamsul Iskandar dan Badrul Hisyam.

Setiausaha Konvensyen, Wan Abu Bakar Wan Muhammad berkata, perasmian konvensyen itu akan dilakukan Anwar pada akhir program.

Nizar V'8! Ganjaran RM200,000 untuk NSMOHAMAD (kiri) mengumumkan ganjaran RM200,000 kepada skuad Negeri Sembilan yang muncul juara Piala Malaysia 2009, Sabtu lalu.
PASUKAN Negeri Sembilan yang menjuarai Piala Malaysia Sabtu lepas akan mendapat ganjaran berjumlah RM200,000.

Demikian tegas Menteri Besar Negeri Sembilan, Datuk Seri Mohamad Hasan semalam.
Beliau yang juga Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Sembilan berkata, bonus itu akan dibayar kepada para pemain dalam masa terdekat.

Katanya, ramai yang tidak menyangka pasukan Negeri Sembilan boleh menang malah merasakan Kelantan akan membelasah pasukan berkenaan pada perlawanan akhir di Stadium Nasional Bukit Jalil, Sabtu lalu. "Ini semangat yang nak kita tanam, kita mesti ada kepercayaan pada diri sendiri dan kalau kita sudah letak matlamat, kita mesti mencapai matlamat itu, kita kena kerja keras," katanya ketika ditemui selepas mesyuarat Exco kerajaan negeri di Seremban semalam.

Sebelum ini, pasukan Hoben Jang Hoben itu mendapat ganjaran RM50,000 apabila berjaya melangkah ke separuh akhir dan selepas itu menerima RM100,000 selepas layak ke perlawanan akhir.

Katanya, untuk merayakan kemenangan itu, satu program khas akan dibuat pada malam Sabtu ini di padang Majlis Perbandaran Seremban.

"Pada sebelah pagi, kita akan arak Piala Malaysia dan pemain dalam sebuah bas terbuka melalui bandar Seremban, Senawang dan Ampangan," katanya.
"Selain pertunjukkan bunga api, program itu akan melibatkan persembahan hiburan dan pelbagai aktiviti menarik."Beliau bagaimanapun melahirkan rasa kesal kerana tidak dapat menunaikan permintaan ramai rakyat negeri ini yang mahukan kerajaan negeri mengumumkan cuti khas sempena kemenangan Negeri Sembilan.

"Kalau kita umum cuti yang tidak diwartakan ini, ia akan melibatkan banyak kos. Kita negeri yang ada banyak industri, pihak industri terpaksa menanggung kos yang banyak seperti pembayaran gaji apabila pekerja terpaksa bekerja pada hari tersebut," katanya.Nizar V'8! Misteri Di Sebalik Kematian Altantuya..Pembunuhnya DiMana?

Kes pembunuhan wanita Monggolia, Altantunya Shariibuu sedikit masa dulu telah menggemparkan seantero dunia. Nama Malaysia telah dicemari gara-gara sikap dan jenayah yang dilakukan oleh segelintir manusia yang sebenarnya tidak berperikemanusiaan.

Ramai yang terkejut dengan berita terkutuk itu. Tambah menyedihkan ialah pembunuhan itu dilakukan secara terperinci dan mayatnya diletupkan bagi tujuan untuk menghilangkan segala bukti. Namun, Letupan terhadap mayat yang amat dasyat menggunakan bom "sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah jua"."C4" itu telah berjaya juga dihidu dan dikesan oleh pihak polis selepas menerima aduan daripada orang yang berkenaan. 

 Hasilnya, penemuan serpihan tulang mangsa disiasat dan mulalah penangkapan demi penangkapan berlaku. Kelihatan pihak polis begitu telus dan profesional menjalankan tugas mereka, hingga berjaya menjejaki dalang disebalik kejadian ngeri tersebut. Akhirnya, tertuduh dibicarakan dan akhirnya dijatuhkan hukuman oleh mahkamah. 

Namun, soalnya sekarang terdapatnya terlalu banyak kemusyiklan dan keraguan terhadap kes berprofail tinggi seperti ini. Ramai yang terkejut dengan adengan sandiwara kes pembunuhan ini sebenarnya. Apa tidaknya, tertuduh yang dijatuhkan hukuman itu adalah dua anggota polis Unit Tindakan Khas (UTK), iaitu Cif Inspektor Azilah Hadri dan Koperal Sirul Azhar. 

Tambah mengejutkan mereka juga adalah pegawai pengiring kepada Timbalan Perdana Menteri ketika itu. Kedua mereka dihukum gantung sampai mati oleh mahkamah, sedangkan dalam masa yang lain "individu yang mengarahkan" mereka membunuh langsung tidak dikenakan tindakan. Malah, pihak polis tidak pula menyiasat siapakah "sutradara" yang menyiapkan skrip pembunuhan terbabi. Bukankah ini sesuatu yang amat mengejutkan kita sebenarnya. Jika tertuduh adalah Botak Chin, Mona Fendi, Bentong Kali atau ramai lagi pembunuh bersiri , maka mungkin ia boleh diterima dan masuk dek akal sebenarnya. Namun Azilah dan Sirul adalah anggota polis UTK dan bukan pembunuh bersiri. Malah, umum mengetahui bahawa polis UTK hanya akan menjalankan tugas mengikut arahan ketua mereka.

Siapa Sebenarnya Yang Mengarahkan Tertuduh

Maka itulah, timbulnya keraguan yang munasabah siapakah sebenarnya yang mengarahkan mereka melakukan tindakan kejam tersebut. Apakah Razak Baginda? atau ada orang lain dibelakang tabir sebalik kejadian misteri ini. Anehnya, mahkamah seolah-olah mendapat arahan pula untuk mengiyakan bahawa tidak ada orang lain yang terlibat dan kedua-dua tertuduh mungkin membunuh Altantunya dengan "sukarela" tanpa mengenali wanita Monggolia tersebut. Inilah yang dikatakan misteri sebenarnya, sama juga dengan kes pembunuhan pragawati Noritta Shamsuddin beberapa tahun sebelum itu. Tertuduh, Haneef Basree dibebaskan dan hingga ke hari ini tidak ada mereka yang ditangkap serta dituduh membunuh Noritta. Apa yang ada, pihak polis hanya mengumumkan terdapatnya "lembaga misteri" yang membunuh pragawati tersebut. Apakah cukup dengan penjelasan seperti ini?.  Begitu juga dengan kes Altantunya, apakah cukup untuk meyakinkan rakyat bahawa Sirul dan Azilah membunuh tanpa ada arahan oleh pihak tertentu? Kenapa pihak polis tidak menyiasat perkara ini dengan telus dan adil untuk keluarga si mati?. Tambah menyedihkan, Ketua Pendakwaraya kes berkenaan, Tun Majid Tun Hamzah pula berkata pihaknya berpuas hati dan telah membuktikan bahawa tiada orang lain terbabit dalam kes pembunuhan itu. Soalnya, benarkah tiada orang lain yang terlibat?. Atau beliau juga terpaksa mengikut skrip yang telah ditetapkan untuk membenarkan misteri ini terus menjadi tanda tanya?.

Wajarkah Tertuduh Membunuh Tanpa Sebab

Persoalan besar yang menghantui rakyat sekarang ialah siapakah yang mengarahkan kedua-dua tertuduh itu sebenarnya?. Wajarkah Sirul dan Azilah dituduh membunuh tanpa sebab? Kenapa siasatan lanjut hingga ke akar umbi dihentikan. 
Malah, pembebasan Razak Baginda yang dipercayai rapat dengan pemimpin tertentu juga menimbulkan banyak keraguan. Dalam perbicaraan yang dijalankan, memang terdapat hujahan berkaitan dengan desakan yang dibuat oleh Altantunya tentang komisyen yang sepatutnya beliau perolehi daripada pihak-pihak tertentu. Malah ia diakui di mahkamah, namun kenapa perkara ini tidak diselidik dengan rapi. Kenapa Altantunya meminta wang daripada pihak terbabit? Apakah sumbangan yang telah dilakukannya?. Malah, rekod perjalanannya ke negara ini juga dipercayai telah hilang.

Siapakah yang mengarah pihak imigresen menghilangkan rekod tersebut. Jika tiada rekod kemasukannya, kenapa pula beliau boleh berada di Malaysia untuk beberapa hari dan tidak ditahan oleh pihak berkuasa?. Malah, kehadirannya ke negara ini juga diikuti oleh sepupunya sehinggalah ke hari beliau mati dibunuh. Ini bermakna misi kedatangan beliau ke negara ini ialah untuk mengambil sesuatu dalam bentuk wang ringgit daripada pihak tertentu. 
Kenapakah perkara ini tidak dibongkarkan?. Wajarkan kematian Altantunya dikatakan "mati tanpa sebab", dan pihak yang membunuhnya juga "membunuh tanpa sebab"?. Apakah jawapan ini yang mahu ditanamkan dalam hati setiap rakyat. Sedangkan satu dunia sudah mengetahui kes ini. Kenapakah ia terus disembunyikan daripada pengetahuan umum?. 


Apakah rakyat perlu terus diperbodohkan dengan satu tindakan tidak berperikemanusian segelintir manusia yang bertopengkan binatang. Demi kuasa, mereka sanggup lakukan apa sahaja sebenarnya. Kasihan benar melihat anak yang kehilangan ibunya gara-gara kejadian ini. Altantunya bukanlah cacing yang boleh dicincang sesuka hati. Dia adalah manusia yang perlukan pembelaan secara adil dan saksama !!

Benarkah Tertuduh Ke Tali Gantung Agaknya
Persoalan inilah yang banyak bermain dihati dan fikiran rakyat sekarang ini. Ramai dikalangan mereka yang tidak yakin lagi dengan sistem undang-undang dan kehakiman di negara kita. Kerana kuasa, yang jelas salah jadi betul dan yang betul dipersalahkan. Keadilan diperkotak-katikan oleh beberapa kerat manusia yang gila berkuasa dan takut untuk dihumbankan oleh suara rakyat. Benarkah Sirul dan Azilah bakal dihukum gantung mengikut keputusan yang telah dibuat oleh mahkamah agaknya?. 

Bagi kita yang berada diluar, mungkin terfikir sedemikian rupa. Namun, harus diingat bahawa kedua-dua mereka telah menyumbangkan jasa yang cukup besar bagi menyelamatkan pihak-pihak tertentu. Maka, apakah mereka akan ditamatkan riwayatnya begitu sahaja sedangkan berbagai kaedah boleh digunakan untuk memastikan jasad mereka terus bernyawa. Antara langkah awal ialah memastikan kedua-dua mereka tidak dikenali oleh masyarakat umum. Caranya ialah dengan memakaikan topeng "ala ninja" setiap kali dibawa ke mahkamah ketika perbicaraan berjalan. Kononnya dengan cara ini, jika pun mereka digantung di penjara tidak siapa yang akan tahu. Melainkan jika mereka digantung "ala Saddam Hussein" yang disaksikan oleh jutaan manusia dari seluruh dunia.  Ada kemungkinan juga kedua mereka bakal dilepaskan mengikut pintu belakang dan diberikan "habuan" serta dihantar ke luar negara untuk beberapa tahun. Kemudian mereka boleh balik ke negara ini dengan berwajah dan nama baru. Ini boleh dilakukan oleh pihak Jabatan Imigresen dan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN). Sedangkan selama ini mereka boleh menbuat kad pengenalan untuk pengundi hantu, masakan pula untuk membuat kad pengenalan baru kepada kedua tertuduh terbabit. Akhirnya mereka bebas kembali ke negara ini, tanpa dikenali oleh sesiapa pun. Tambahan pula jika mereka menyimpan jambang dan berimej "ala Osama Laden" selepas kembali ke Malaysia nanti. 

Bukankah akhirnya mereka semua iaitu pihak yang melakukan pembunuhan Altantunya ini akan bebas sebebasnya tanpa perlu risau dan gundah gulana lagi. Maka itulah sebagai rakyat, kita harus memikirkan perkara ini secara rasional dan waras. Spekulasi sebegini biar pun tidak disenangi oleh pihak tertentu, namun kemungkinan besar juga ia boleh berlaku. Malah, ada kemungkinan yang digantung adalah banduan lain yang memang menanti hukuman tersebut dan bukan mereka sebenarnya. Malah, tidak ada sesiapa pun dikalangan kita yang bakal melihat hukuman tersebut dijalankan dan mengesahkan mereka adalah Sirul dan Azilah yang asli.

[Banyak keraguan dan kemusykilan dalam kes ini sebenarnya. Biarpun mahkamah telah membuat keputusan, namun keputusan tersebut boleh dipertikaikan dan jelas tidak mencerminkan keadilan yang sepatutnya. Mana mungkin orang yang mengarahkan tertuduh membunuh boleh terlepas daripada hukuman. Jelas sekali pengakuan Sirul dan Azilah bahawa mereka adalah "kambing hitam" ketika di mahkamah kian terbukti sebenarnya. Ternyata mereka tidak wajar dipersalahkan 100%, kerana mereka melaksanakan tugas yang telah dipertanggungjawabkan oleh ketua mereka. Soalnya kenapa orang yang memberi arahan mahu disembunyikan. Apakah ini caranya amalah penyiasat polis yang dilakukan di Malaysia. Menyiasat untuk menutup bukti, bukan menyiasat untuk mencari bukti kes. Samalah dengan kes pembunuhan lain yang berlaku mutakhir ini iaitu Mendiang Teoh Beng Hock dan sebagainya. Siasatan dan tugas pihak terbabit ialah memadamkan bukti dan bukannya mencari bukti siapakah pembunuh sebenar. Oleh itu, kes pembunuhan Altantunya ini wajar dibuka semula bagi meyakinkan segenap lapisan rakyat tentang integriti badan kehakiman serta perundangan di negara kita].

Nizar V'8! Kerajaan Kelantan Berkeras Mahukan Royalti.

“Sepatutnya kerajaan pusat yang mendapat ihsan daripada negeri, bukan negeri dapat ihsan daripada pusat sebab itu adalah hak negeri.”Demikian tegas Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat (gambar) selepas menyampaikan kuliah perdana di Masjid Majidiah, Pasir Puteh dekat sini.


Beliau berkata demikian ketika mengulas lanjut isu pemberian wang ihsan petroleum yang diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak minggu lepas.

Mengambil kira fakta perjanjian awal tahun 1970-an berhubung perkara berkenaan, Nik Aziz berkata, keputusan yang dibuat kerajaan pusat adalah terbalik dan bercanggah kerana mengingkari perjanjian yang jelas mengatakan royalti hasil daripada pengeluaran bahan api itu menjadi hak milik mutlak rakyat Kelantan.

Oleh yang demikian tiada sebab kerajaan pusat menukar ganti istilah royalti kepada wang ihsan.Selain itu, pemberian wang ihsan yang disalurkan melalui Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) adalah satu perbuatan khianat sedikitpun tidak menunjukkan ciri-ciri keadilan kerajaan pusat dalam menjaga kebajikan rakyat Kelantan.

Perjanjian bayaran royalti sebanyak lima peratus daripada hasil pengeluaran petroleum kepada negeri-negeri terbabit termasuk Kelantan dibuat pada awal 1970-an, yang ditandatangani pengerusi Petronas, Tengku Razaliegh Hamzah (pada masa itu), selepas dipersetujui Perdana Menteri Tun Abdul Razak.

Kelantan diwakili Menteri Besarnya, Datuk Mohd Nasir.

Kerajaan Kelantan membuat tuntutan tersebut pada awal tahun ini selepas menerima laporan daripada Bank Data Malaysia 2007 yang menyenaraikan Kelantan sebagai negeri utama dalam industri petroleum bersama Sabah dan Terengganu dengan nilai pertumbuhan sebanyak 62.5 peratus berbanding Sarawak 37.5 peratus sejak 2004.
Minggu lalu Najib mengumumkan kerajaan persekutuan akan memberi wang ihsan kepada Kelantan mulai tahun depan dalam bentuk projek pembangunan.

Nik Aziz yang dari dulu mempertahankan bayaran royalti menjelaskan, pada asasnya beliau tidak mengambil kira sangat jenama apa yang ingin gunakan oleh kerajaan pusat asalkan ia dibuat secara telus serta adil mengikut perjanjian sebelum ini.

“Nak guna nama ihsan ke… apa ke, ikut dia lah. Tapi biarlah disalurkan terus kepada kerajaan negeri. Jangan dipolitikkan. Tak betul sebab itu hak rakyat,” katanya.

Nik Aziz turut menjelaskan motif yang tersirat di sebalik tindak-tanduk keputusan Najib menyalurkan pemberian tersebut melalui agensi di bawah pentadbirannya adalah semata-mata untuk menggambarkan kelemahan kerajaan negeri di mata rakyat dalam usaha membangunkan kemajuan negeri.

“Saya yakin rakyat tidak mudah terperangkap dengan jerat kerajaan Umno. Tapi Umno harus berwaspada takut jeratnya itu terkena diri sendiri,” kata beliau sambil menambah, kerajaan negeri akan menjelaskan isu tersebut kepada rakyat secara terperinci.

Pada 4 November lalu, Nik Aziz berkata, beliau bersyukur dengan pemberian wang ihsan oleh kerajaan pusat, namun masih terkilan kerana permintaan bagi pembayaran royalti minyak masih tidak dipenuhi.

“Tapi hati kecil saya tidak puas hati dengan nama wang ihsan. Yang kita mahukan ialah wang royalti,” kata beliau dalam reaksi awalnya. themalaysianinsider.com

Nizar V'8! Tiada bai'ah Jatuh Talak Dalam Parti PAS.

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Azizan Abdul Razak berkata tiada amalan bai'ah yang menyatakan bahawa akan jatuh talak tiga sekiranya wakil rakyat Pas di negeri ini keluar parti.


Azizan yang juga pesuruhjaya Pas Kedah berkata, sepertimana wakil rakyat lain, mereka memang ada melakukan bai'ah untuk taat setia kepada kepimpinan parti, tetapi tidak pernah ada bai'ah cerai talak tiga sekiranya mereka beralih ke parti lain.

"Saya memang bai'ah lama dah...untuk taat setia kepada kepimpinan kami (Pas), tak mau khianat perjuangan, berkorban apa sahaja.

"Sama macam pegawai kerajaan, macam Menteri Besar angkat sumpah depan raja, tanda hormat kepada perlembagaan," katanya ketika ditemui pemberita, di sini pada Rabu.Beliau mengulas pendedahan Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad mengenai wujudnya amalan bai'ah di kalangan calon wakil rakyat parti itu bahawa akan jatuh talak tiga kepada isteri masing-masing sekiranya keluar parti.

Azizan berkata perkara berkenaan sepatutnya tidak perlu dibesarkan kerana ia belum tentu ada (berlaku) dan perlu dibuktikan siapa yang telah melakukannya (bai'ah jatuh talak tiga) terlebih dahulu.

"Yang ada dalam undang-undang Malaysia ialah lafaz taklik semasa angkat nikah, sekiranya isteri ditinggalkan empat bulan tanpa nafkah, jatuh talak satu, kenapa yang tu tak bising? dahla kena tinggal, jatuh talak pula.

"Hat ni belum tentu apa, riuh rendah pasai apa? masalah sekarang ni cuba buktikan tengok siapa yang buat?," katanya.

-- BERNAMA

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails