Geng Aku

Selasa, 23 Mac 2010

Adun Titi Tinggi Letak Jawatan.


Menteri Besar Perlis, Datuk Seri Md Isa Sabu sahkan terima surat perletakan jawatan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Titi Tinggi, Yip Sun Onn, jam 3 petang semalam.  

Yip Sun Onn

Menurutnya, pihaknya sedang merayu Adun berkenaan supaya menarik semula hasrat itu dan yakin tiada pilihan raya kecil akan diadakan.

Beliau dikatakan bertindak demikian selepas digugurkan daripada Exco Perlis


woit...takut prk ke? takut kecundang dengan rakyat?kah kah

Kerajaan Pulau Pinang Hargai Chong Wei Dan Nicol Dengan Insentif


Jaguh badminton Datuk Lee Chong Wei dan ratu skuasy negara Datuk Nicol David masing-masing menerima sumbangan penghargaan sebanyak RM20,000 daripada kerajaan negeri malam Isnin.

Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng berkata sumbangan itu sebagai tanda penghargaan kerajaan negeri kepada kedua-dua wira negara itu yang juga merupakan anak jati Pulau Pinang.

"Kerajaan negeri tidak berpuas hati sekiranya kejayaan yang begitu gemilang tidak diberi sedikit imbuhan, lantaran itu pihak kerajaan negeri memberi sumbangan ini sebagai tanda penghargaan," katanya kepada pemberita di sini.

Katanya negeri itu berasa bertuah kerana adanya jaguh dunia itu dan berharap mereka dapat menyumbang bakti melatih generasi baru terutamanya generasi negeri itu.

Baru-baru ini, Chong Wei merangkul kejuaraan All England ke-100 manakala Nicol memenangi Kejohanan Terbuka Kuala Lumpur CIMB Sabtu lalu.

Sementara itu, Chong Wei berkata beliau bertuah menerima penghargaan daripada kerajaan negeri itu.

-- BERNAMA

Pemilihan MCA: 101 Calon Rebut 31 Jawatan.


Seramai 101 calon akan bertanding merebut jawatan tertinggi MCA Ahad ini, iaitu antara yang teramai dalam sejarah pemilihan parti itu.

Jawatan presiden menyaksikan rebutan tiga penjuru antara penyandang, Datuk Seri Ong Tee Keat, bekas Timbalan Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek, dan bekas Presiden MCA, Tan Sri Ong Ka Ting. 

Jawatan timbalan presiden pula menyaksikan pertandingan satu lawan satu antara dua bekas naib presiden iaitu Datuk Seri Liow Tiong Lai dan Datuk Seri Kong Cho Ha.
Seramai 10 calon termasuk penyandang, Datuk Seri Ng Yen Yen, pula bertanding merebut empat jawatan naib presiden.

 
Sehingga jam 5:00 petang tadi, berikut senarai mereka yang mengemukakan pencalonan.

PRESIDEN:
1. Datuk Seri Ong Tee Keat — Penyandang
2. Tan Sri Ong Ka Ting
3. Datuk Seri Dr Chua Soi Lek
TIMBALAN PRESIDEN:
1. Datuk Seri Kong Cho Ha
2. Datuk Seri Liow Tiong Lai 

NAIB PRESIDEN (EMPAT JAWATAN):
1. Datuk Seri Ng Yen Yen – Penyandang
2. Datuk Donald Lim Siang Chai
3. Datuk Chor Chee Heung - Bekas ahli jawatankuasa pusat
4. Datuk Yeow Chai Thiam – Pengerusi MCA Negeri Sembilan
5. Datuk Loke Yuen Yow – Bekas timbalan setiausaha agung
6. Khoo Keok Hai – Ketua MCA Sandakan
7. Gan Ping Sieu - Penyandang ahli jawatankuasa pusat
8. Datuk Yew Teong Look - Ketua MCA Wangsa Maju
9. Wong Siong Wee - Ketua MCA Kuala Krai
10. Datuk Yap Pian Hon 

Bagi ahli jawatankuasa pusat (CC), 86 pencalonan diterima bagi merebut 25 kerusi.
Setiausaha agung, Datuk Wong Foon Meng juga mengumumkan tiada bantahan yang dikemukakan dan semua nama yang disenaraikan itu layak bertanding pada pemilihan parti Ahad ini.

4.25pm Datuk Seri Ong Tee Keat serah borang bertanding presiden. Sebelum ini, Tan Sri Ong Ka Ting dan Datuk Seri Dr Chua Soi Lek telah menyerahkan borang bertanding presiden. Datuk Seri Liow Tiong Lai dan Datuk Seri Kong Cho Ha tanding timbalan dan 53 tanding jawatankuasa pusat. 

4.12pm Datuk Chor Chee Heung menjadi calon keenam tanding jawatan naib presiden. Sebelum ini, Tan Sri Ong Ka Ting dan Datuk Seri Dr Chua Soi Lek serah borang bertanding presiden. Datuk Seri Liow Tiong Lai dan Datuk Seri Kong Cho Ha tanding timbalan dan 53 tanding jawatankuasa pusat. 

4.03pm
Tan Sri Ong Ka Ting merupakan calon kedua yang menyerahkan borang bertanding jawatan presiden MCA.

Manakala Datuk Seri Kong Cho Ha pula menyerahkan borang bertanding jawatan timbalan presiden. 

3.45pm Datuk Seri Liow Tiong Lai serah borang pencalonan untuk bertanding timbalan presiden MCA.

3.20pm Calon kelima menyerahkan borang untuk bertanding jawatan naib presiden ialah pengerusi MCA Negeri Sembilan dan bekas anggota jawatankuasa pusat, Yew Chai Thiam. 

3.00pm Bekas naib presiden MCA, Datuk Donald Lim menyerahkan borang pencalonan bagi bertanding jawatan tersebut.

Sehingga ini, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek telah menyerahkan borang pencalonan untuk jawatan presiden.

Dengan itu, bagi jawatan naib presiden, empat orang telah berbuat demikian. Tiga lagi ialah Datuk Loke Yuen Yow, Datuk Ng YenYen dan pengerusi MCA Sabah, Datuk Khoo Keok Hai.

Bagi jawatankuasa pusat, 47 orang telah mengemukakan borang pencalonan masing-masing.
Pencalonan bagi pemilihan baru MCA pada 28 Mac ini, dibuka di Wisma MCA di Kuala Lumpur pada jam 1 tengah hari dan dijadual ditutup pada jam 5 petang.

Setiausaha agung parti Datuk Wong Foon Meng mengumumkan secara rasmi bermulanya proses pencalonan itu yang akan diikuti dengan tempoh bantahan selama 30 minit.
Proses pencalonann itu bermula agak lembap dengan beberapa calon tiba di dewan membawa kertas pencalonan masing-masing tetapi kemuncak pencalonan dijangka bermula pada kira-kira pukul 3 petang di mana mereka yang akan bertanding bagi jawatan utama dan tertinggi parti akan menyerahkan kertas pencalonannya.

Sebanyak 31 jawatan akan dipertandingkan, termasuk jawatan presiden dan timbalan presiden, empat jawatan naib presiden dan 25 untuk anggota jawatankuasa pusat (CC).

Jawatan presiden dijangka menyaksikan pertandingan tiga penjuru antara penyandang Datuk Seri Ong Tee Keat, bekas presiden Tan Sri Ong Ka Ting dan bekas timbalan presiden Datuk Seri Dr Chua Soi Lek.

Pemilihan baru itu diadakan berikutan peletakan beramai-ramai 22 anggota CC parti pada awal bulan ini. Pemilihan parti terakhir diadakan pada Oktober, 2008.

Khalid Nafi Ini Penggal Terakhir Beliau Sebagai MB

Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menafikan spekulasi bahawa ini mungkin penggal terakhir beliau sebagai Menteri Besar Selangor dan akan kembali ke dunia korporat.

Katanya beliau tidak pernah memikirkan mengenai pekara itu atau dibangkitkan secara rasmi.

"Peranan saya di luar spekulasi kerana saya ingin berkhidmat kepada orang ramai selagi rakyat dan rakan-rakan saya dalam parti (Parti Keadilan Rakyat) mahukan saya," kata beliau kepada pemberita selepas menghadiri perhimpunan bulanan jabatan kerajaan negeri di sini hari ini.

Khalid yang juga pengerusi perhubungan PKR negeri berkata beliau akan terus aktif dalam politik jika itu adalah yang terbaik untuk beliau lakukan.

Beliau adalah ketua pegawai eksekutif Kumpulan Guthrie Berhad dari 1995 hingga 2003 sebelum memasuki politik dan menyertai PKR.

Sementara itu, Khalid berkata permintaan untuk memperbaiki jalan-jalan di Selangor adalah tinggi kerana negeri ini bertanggungjawab untuk penyelengaraan kira-kira 4,000 kilometer (km) dan 1,000 km di negeri ini adalah jalan persekutuan.

Mengenai cadangan Sime Darby Property untuk membangunkan sebahagian kawasan Taman Subang Ria di Petaling Jaya sebagai taman rekreasi, beliau berkata ia lebih sesuai jika taman itu dimajukan dahulu sebelum kediaman.

Pengarah urusan Sime Darby Property Bhd, Datuk Tunku Putra Badlishah, dilaporkan berkata bahawa syarikat itu merancang membangunkan kediaman untuk membiayai kos taman rekreasi tersebut disebabkan kosnya yang tinggi, yang hanya kira-kira 20 peratus daripada harga hartanah itu. Khalid juga berkata Taman Subang Ria ialah sebuah hartanah persendirian milik Kumpulan Sime Darby, dan bukan taman awam seperti yang didakwa oleh sesetengah pihak. - BERNAMA

PR Cabar Kerajaan Perjelas Siapa APCO


Pakatan Rakyat (PR) mencabar kerajaan untuk membatalkan perlantikan Syarikat APCO Worldwide dalam urusan komunikasi negara, kerana didakwa ia bertentangan dengan dasar luar negara.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim turut mendesak Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menyenaraikan segala urusan kerajasama di antara kerajaan dengan APCO termasuk jumlah bayaran dan tugasan yang diberikan kepada APCO.

Menurutnya, jawapan kerajaan menerusi Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamad Nazri Aziz bahawa kerajaan telah melantik APCO dalam mengendalikan urusan komunikasi negara adalah jelas penglibatan langsung syarikat itu.


"Saya minta kerajaan perjelaskan siapa APCO, berapa dia dibayar, apa peranan dalam negara ini dalam bidang komunikasi, kesihatan, pendidikan, mauklumat dan kesemuanya."Sama ada ini berkaitan dengan keselamatan negara ataupun tidak, kerana ini mempunyai kenyataan dengan jawapan saya nanti," katanya pada sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Menurutnya, beliau akan memberi jawapan mengenai kenyataannya sebelum ini yang mengaitkan kerajaan dengan sebuah firma penasihat Israel dalam masa terdekat.


"Kenyataan Perdana Menteri ini tidak menafikan penglibatan APCO secara menyeluruh dalam komunikasi di negara ini, isunya bukan 1Malaysia sama seperi 1Israel tetapi isu tindakan kerajaan bersekongkol dengan Israel.

"Saya akan memberi penjelasan mengenai perkara ini dengan hujah saya nanti termasuk memberi kenyataan tambahan mengenai siapa APCO itu sendiri," katanya.


Sementara itu, Ahli Parlimen Balik Pulau, Yusmadi Yusuf berkata, perlantikan APCO sebagai perunding komunikasi negara bertentangan dengan dasar luar negara yang jelas mengutuk tindakan Israel yang menindas rakyat Palestin.

Menurutnya, APCO yang merupakan sebuah firma perunding antarabangsa yang berpangkalan di Amerika Syarikat itu mempunyai majoriti pemiliknya adalah dari individu berpengarah dalam pentadbiran Israel.

"Jawapan kerajaan adalah, kerajaan tidak melantik mana-mana syarikat luar atau dalam negara dalam menguruskan gagasan 1Malaysia secara khusus, kalau tidak khusus apa?

"Soalannya mudah adakah kerajaan mengambil APCO untuk menguruskan 1Malaysia? dan bukanya soalan mempromosikan 1Malaysia secara khusus atau tidak," katanya.

Beliau berkata, jawapan kedua yang diberikan oleh kerajaan pula tidak menafikan penglibatan APCO oleh kerajaan iaitu APCO hanya dilantik untuk melaksanakan urusan komunikasi secara menyeluruh.

"Saya mahu tanya apakah komunikasi menyeluruh yang dilakukan oleh kerajaan setelah (Datuk Seri) Najib (Tun Razak) kalau bukan gagasan 1Malaysia.

"Sekiranya mahu menyangkal tindakan Ketua Pembangkang mengenai 1Malaysia dengan 1Israel, kita perlu lihat bahawa tindakan tersebut sebagai langkah untuk menyelamatkan negara," katanya.

Anwar membuat dakwaan itu ketika beliau membahaskan usul menjunjung kasih titah menjunjung kasih Yang di-Pertuan Agong semasa perasmian persidangan Dewan Rakyat Isnin lepas.

PAS Tahu Rancangan 16 September


Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini menjelaskan bahawa parti itu mengetahui mengenai rancangan yang dilakukan oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengambil alih kerajaan pusat pada 16 September 2008 lalu.

Menurutnya, PAS turut bersama dalam perancangan tersebut kerana parti itu dan Pakatan Rakyat (PR) berusaha untuk mengubah kerajaan pusat sama seperti tindakan Barisan Nasional (BN) yang berusaha mengubah kerajaan sesebuah negeri.

“Memang kita bersama (PR), kita berusaha untuk membuat perubahan tersebut, kita memang berusaha sepertimana BN, ia adalah amalan demokrasi negara,” katanya kepada media di lobi Parlimen hari ini.


Ditanya adakah beliau mengetahui bahawa ada golongan ulama dalam parti itu yang mendakwa mereka tidak mengetahui mengenai perancangan itu, Abdul Hadi bagaimanapun menafikan dakwaan tersebut dan menyifatkannya sebagai pandangan peribadi sesetengah pihak.

“Dakwaan itu tidak tepat dengan hakikat yang sebenar, kami lebih faham apa yang berlaku, PAS juga bijak menangani hal ini,” katanya.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Marang menegaskan, dakwaan lapan nama ahli parlimen yang dikatakan akan melompat keluar dari BN oleh Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim juga tidak tepat.

Dalam perkembangan lain, Abdul Hadi menuntut perkataan Tuhan dalam Rukun Negara ditukar kepada nama Allah kerana penganut agama lain sudah menerima kalimah Allah seperti mana yang dituntut oleh penganut Kristian.

Katanya, Islam tidak pernah melarang orang bukan Islam dari menggunakan nama Allah dalam agama mereka walaupun terdapat percanggahan.

“Orang bukan Islam sudah menyedari kalimah Allah ini memberi makna yang unggul, perkataan seperti God dan Lord tidak menepati apa yang mereka mahukan.

“Oleh itu, kerajaan perlu menerima secara positif dalam menangani hal ini dan pada masa sama ia akan menuju kepada perpaduan rakyat,” katanya.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails