Geng Aku

Selasa, 24 November 2009

Perang buang lemak bermula Hari Ini!JURULATIH program, Kristy (kiri) dan Dave.


Di Amerika Syarikat, program realiti ini sudah berjalan selama lapan musim. Popularitinya turut dapat dilihat di United Kingdom dan Australia yang sudah menayangkan tiga musim program yang diberi judul The Biggest Loser itu.

Timur Tengah serta Netherlands sudah melahirkan empat juara untuk program sama. Malah, negara-negara seperti Brazil, Hungary, India, Israel, Mexico, New Zealand, Slovakia dan Afrika Selatan juga tertarik dengan format menarik program realiti yang diisi dengan peserta obesiti.

Menjadi satu-satunya program yang memerlukan pesertanya menguruskan badan untuk menang, kini tiba giliran masyarakat Asia untuk bertanding. The Biggest Loser Asia telah memulakan sesi uji bakat dijalankan di Malaysia, Singapura, Filipina dan Indonesia dari penghujung bulan Julai hingga pertengahan Ogos lalu.Namun, daripada 2,000 orang yang hadir, hanya 30 orang dipilih untuk menjadi peserta program realiti itu. "Kami menawarkan peluang kepada seorang peserta bertuah bukan sahaja untuk memperbaiki secara drastik kualiti hidupnya tetapi juga menjadi jurucakap bagi menangani masalah obesiti di Asia.

"Tidak dilupakan juga pemenang akan membawa pulang hadiah kemenangan sebanyak AS$100,000 (RM338,000) dan sebuah kereta jenama Renault," kata Pengarah Urusan NBC Universal Global Networks Asia Pasifik, Raymund Miranda pada sidang media mempromosikan program itu.


PENGACARA, jurulatih dan mereka yang berada di belakang tabir penerbitan The Biggest Loser Asia.


The Biggest Loser Asia akan ditayangkan setiap pukul 9 malam, setiap Selasa bermula malam ini di saluran Hallmark (Astro 702). Kesemua peserta akan berlatih di bawah dua jurulatih profesional, Dave Nuku dan Kristy Curtis.

"Mereka perlu mengurangkan berat badan yang dikumpul selama ini. Ia satu perjalanan yang emosi bagi peserta kerana mereka bukan sahaja akan mendapat berat badan ideal malah memperolehi keyakinan diri untuk meneruskan hidup.

"Ini kerana ramai yang hadir memberitahu mereka bukan sahaja mempunyai masalah kesihatan tetapi sentiasa ditindas serta diketawa kerana berat badan. Maka, ramai di antara mereka yang hidup dalam kesedihan," jelas Raymund mengenai program yang pertama kali diterbitkan untuk peserta Asia.

Merangkumi 14 episod, program itu juga mahu menyampaikan mesej kepentingan mengurangkan berat badan terutama kandungan lemak. Kesemua peserta berada dalam kem di Melaka dan akan menjalani program diet serta latihan fizikal lain.

Peserta akan dicabar dari segi mental dan fizikal. Mereka perlu menyertai program kesihatan, mengubah rutin hidup yang mewah, tidak dibenarkan menggunakan telefon bimbit dan Internet, diet secara sihat dengan maksimum 1,500 kalori sehari dan pastinya senaman.

PENGACARA The Biggest Loser Asia, Sarimah Ibrahim.


Ia bukan senang kerana mereka akan digoda dengan makanan sedap dan setiap pergerakan mereka akan diawasi kerana penerbit mahu mereka berubah selama-lamanya. Dibahagikan kepada dua kumpulan dan terdapat penyingkiran pada setiap episod, The Biggest Loser Asia dihoskan oleh Sarimah Ibrahim dan akan disaksikan oleh penonton di beberapa buah negara Asia.

Mahu mengetahui siapa antara 30 peserta yang berjaya menyertai program itu? Jangan lupa untuk menyaksikan The Biggest Loser Asia dan mengikuti perjalanan cerita peserta kegemaran anda.

Alza terima tempahan 3,500 unit


MUHYIDDIN mendengar penerangan daripada Syed Abdull Hafiz mengenai MPV Perodua Alza sempena pelancaran kenderaan terbaru itu di Kuala Lumpur semalam.Perusahaan Otomobil Kedua Sdn. Bhd. (Perodua) semalam melancarkan kenderaan pelbagai guna (MPV) pertamanya yang dinamakan Perodua Alza di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur di sini semalam.

Pengarah Urusannya, Datuk Syed Abdull Hafiz Abu Bakar berkata, MPV terbaru yang ditawarkan pada harga di antara RM56,000 sehingga RM70,000, itu telah dibuka untuk tempahan sejak 13 November lalu dan sehingga pukul 2 petang semalam pihaknya telah menerima tempahan sebanyak 3,500 unit.

Menurut beliau, tempahan yang diterima itu menepati segmen sasaran pihaknya yang ditumpukan kepada golongan keluarga bersaiz kecil dalam lingkungan umur 30-an sehingga 40-an serta golongan bujang di kawasan bandar.

"Daripada jumlah tempahan 3,500 unit itu, 80 peratus merangkumi mereka dalam lingkungan usia 30-an hingga 40-an manakala bakinya adalah daripada golongan bujang,'' katanya.

Nizar V'8! Jangan gantung kes Perak secara tidak bertaliPAS Perak mendesak supaya kes semakan keputusan SPR yang difailkan oleh Speaker Dun Perak, V Sivakumar yang digantung tidak bertali dan masih belum dibicarakan mestilah diputuskan segera.


Ketua Penerangan PAS Perak, Drs Khalil Idham Lim berkata, keputusan penghakiman kes Kota Seputeh oleh Mahkamah Tinggi perlu disemak oleh SPR yang sebelum ini menolak keputusan Speaker Dun perak.


Bagi beliau, SPR mestilah menyemak kembali keputusan silapnya dalam kes tiga Adun Perak itu dan memaklumkan kekosongan tiga kerusi tersebut secepat mungkin.

Bagi beliau, kes Kota Siputeh sama dengan kes tiga DUN di Perak itu dan SPR kena tarik keputusannya di Perak sebelum ini.

Khalil mengulas keputusan Hakim Mahkamah Tinggi Putrajaya yang menolak permohonan SPR untuk menangguhkan pelaksanaan keputusannya sebelum ini yang memerintahkan agar pilihan raya kecil diadakan dalam masa 60 hari di Kota Seputeh.


"Sekarang nampak sungguh SPR sudah tersasar dari tugas sebenarnya dan betul-betul jadi barua Umno dan BN dengan berkerja kuat untuk mengelakkan berlaku kekosongan kerusi tersebut," kata Khali, Adun Titi Serong itu.Khalil mempersoalkan, bukankah SPR kerjanya tidak lebih dari menguruskan soal berkaitan pilihanraya. Atau sejak bila SPR sudah jadi satu entiti yang boleh mempertikaikan apa saja surat dan dokumen termasuklah kesahan dari segi undang-undang yang tidak selayaknya dipertikaikan oleh badan itu," katanya.

Bgai beliau, SPR kerjanya hanyalah mengurus soal pilihanraya. Sesudah menerima apa-apa makluman dari mana-mana Speaker SPR hendaklah bermesyuarat.

"Biasanya bila kita mendengar SPR ingin bermesyuarat semuanya rasa berdebar dan menunggu-nunggu apakah SPR menerima surat atau dokumen sebagai bukti kerusi itu dikosongkan.
"Ini adalah sudah salah dari pandangan yang sebenarnya kepada apa yang sepatutunya dimesyuarat," katanya.

Yang lebih malang lagi, katanya, ternyata SPR sudah jadi barua dan diperkudakan dalam banyak hal termasuklah apa yang berlaku di Perak.

"Dengan tidak profesionalnya SPR kemelut di Perak telah jadi "gila khinzir' sekarang. Tidakkah seperti yang disebutkan oleh hakim pada hari ini sangat jelas bahawa SPR bertindak tidak wajar dalam Kes Kota Siputeh. Bagi saya termasuklah di Perak," katanya.

Hakim menegaskan bahawa SPR bertindak secara tidak wajar dan keputusan suruhanjaya itu bahawa Abu Hassan masih merupakan wakil rakyat bagi Kota Siputeh dan kerusi DUN itu tidak kosong, perlu dibatalkan, katanya.

Kata Hakim lagi pada hari ini, "Meskipun saya bersetuju bahawa SPR mempunyai kuasa untuk menentukan kekosongan berlaku secara kebetulan, namun saya tidak berpendapat SPR dapat mengatasi kuasa Speaker mengikut Perkara 51 Undang-undang Tubuh Negeri Kedah," katanya dalam penghakimannya.
"Ertinya kalau perkara ini di rujuk kepada kes Jelapang, Behrang, dan Changkat Jering jelas makluman Speaker Sivakumar mengenai perletakan jawatan, Hee, Osman, dan Jamaluddin mesti diterima oleh SPR sebagai makulmat dan SPR cuma bermesyuarat untuk menentukan bila tarikh penamaan calon, hari mengundi dan berbincang berbagi hal yang berkaitan dengan pengundian bagi 3 DUN tersebut," katanya.

Penghakiman pada hari ini juga baginya memberi jawapan bahawa SPR tidak ada hak untuk menafikan makluman Sivakumar di Perak dan satu laluan kepada pilihanraya di 3 DUN di Perak tersebut mesti disegerakan.

Nizar V'8! Mayat Teoh Dikebumi Semula Esok

Mayat Teoh Beng Hock, yang digali semula Sabtu lepas untuk tujuan siasatan berhubung kes kematiannya, akan dikebumikan semula pagi esok di Taman Peringatan Nirvana, Semenyih, dekat sini.
Adik perempuannya, Teoh Lee Lan, 29, berkata upacara pengebumian mendiang akan dilakukan oleh pihak pengurusan Taman Peringatan Nirvana pada 10 pagi esok.

Lee Lan memberitahu Bernama beliau berharap dengan bedah siasat kali kedua itu, punca kematian abangnya akan dapat diketahui.Beng Hock, 30, setiausaha politik kepada seorang exco kerajaan negeri Selangor, ditemui mati di tingkat lima Plaza Masalam, Shah Alam, pada 16 Julai selepas memberikan keterangan kepada Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia berhubung siasatan salah guna peruntukan kerajaan negeri oleh exco Selangor.

Mahkamah Koroner Shah Alam pada 4 Nov lepas membenarkan mayat Teoh digali semula ekoran permintaan keluarganya bagi menjalankan bedah siasat kedua setelah pakar patologi dari Thailand Dr Pornthip Rojanansuan yang dijemput oleh kerajaan Selangor, memberitahu inkues kematian Teoh, bahawa wujud 80 peratus kemungkinan mendiang telah didera dan dicekik sebelum mati.

Semalam, bedah siasat kali kedua selesai dilakukan oleh sekumpulan pakar patologi termasuk pakar patologi bebas dari United Kingdom yang mewakili Prof Dr Peter Vanezis dan Dr Porntip. BERNAMA

Nizar V'8! DUN Kota Siputeh: SPR Letak Harapan Tinggi Kepada Mahkamah Rayuan

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) meletakkan harapan yang tinggi kepada panel hakim Mahkamah Rayuan yang akan mendengar rayuan mereka esok berhubung kedudukan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Siputeh di Kedah yang diisytiharkan kosong.


Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar berkata, pihakanya berharap Mahkamah Rayuan akan meneliti kes ini dengan sebaik mungkin kerana ia pertama kali berlaku di negara ini.

"Kita berharap Mahkamah Rayuan akan mendengar rayuan kita dan buat keputusan yang memihak kepada kita.

"Harapan kita agar panel hakim akan meneliti kes ini secara rapi kerana kes ini merupakan kes pertama kali dalam sejarah pilihan raya di Malaysia... sangat penting bagi rujukan pada masa-masa akan datang,"


Beliau berkata demikian bagi mengulas mengenai perkembangan terbaru berhubung keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur (Rayuan dan Kuasakuasa Khas) hari ini yang menolak permohonan SPR untuk mendapat perintah menangguhkan keputusan mengisytiharkan kerusi DUN Kota Siputeh sebagai kosong.

Selain itu Wan Ahmad berkata, SPR berharap Mahkamah Rayuan akan membuat keputusan dengan segera berhubung kedudukan kerusi DUN Kota Siputeh kerana pihaknya hanya mempunyai masa kurang sehari bagi mengeluarkan writ untuk memanggil pilihan raya.

"Kita jangkakan keputusan akan diketahui esok memandangkan kes ini perlu disegerakan sebab jika keputusan Mahkamah Rayuan esok menolak lagi rayuan SPR, maka tempoh yang tinggal untuk SPR menetapkan tarikh-tarikh bagi mengadakan pilihan raya hanya tinggal satu hari iaitu tidak lewat dari 25 haribulan (Rabu).
"Jadi itulah tempoh yang ada kepada kita jika dikira keputusan Mahkamah Tinggi yang isytiharkan kerusi DUN Kota Siputeh kosong pada 16 haribulan lalu," katanya.

Mengikut peruntukan di bawah Seksyen 12(3) Peraturan-Peraturan Pilihan Raya (Penjalanan Pilihan Raya) 1981, writ perlu dikeluarkan dalam tempoh sepuluh hari dari tarikh kekosongan.

Pada 16 November lalu, Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin memutuskan bahawa kerusi DUN Kota Siputeh kosong selepas penyandangnya Datuk Abu Hassan Sarif tidak menghadiri dua persidangan DUN tahun ini.

Ditanya sama ada SPR bersedia menerima sebarang keputusan yang akan dibuat esok, Wan Ahmad berkata: "SPR sentiasa bersedia pada bila-bila masa termasuk untuk mengadakan pilihan raya kecil.

"Tapi bagaimanapun kita masih mempunyai peruntukan undang-undang yang boleh digunakan dalam kes ini... esok adalah hari yang cukup penting bagi SPR."

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails