Geng Aku

Sabtu, 7 November 2009

Kepemimpinan Hadi jadi isu panas
Seperti dijangka, seminar politik PAS hari ini panas dengan isu kepemimpinan Presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang dikritik keras seorang ahli akademik, Prof Dr Abdul Aziz Bari sebelum ini.

Dalam sesi 'percambahan minda' yang melibatkan Dr Abdul Aziz sendiri, pandangannya di Sinar Harian bulan lepas dan wawancara dengan Malaysiakini semalam yang mengkritik pedas kepemimpinan Abdul Hadi menimbulkan pelbagai reaksi daripada peserta.

Peserta yang jelas tidak berpuas hati dengan Dr Abdul Aziz termasuklah pemimpin PAS Terengganu, Datuk Abu Bakar Chik yang berkata beliau "tidak dapat melihat muka" pakar undang-undang perlembagaan itu di seminar hari ini.

"Beliau kena jawab dengan tegas. Saya sendiri rasa tidak hendak tengok muka profesor. Bukan tidak hendak tengok (terus), tetapi hari ini sahaja.

"Semua orang tidak mahu Umno," katanya, menjawab tuduhan ada pemimpin parti itu ingin bekerjasama dengan musuh politik tradisinya itu.

Abu Bakar juga mempersoalkan penjelasan Dr Abdul Aziz sebelum itu yang meminta peserta tidak memfokuskan kepada analisis pilihan rayanya semata-mata kerana ia dibuat dalam ruang lingkup ke arah pembentukan sistem dua parti di Malaysia.

"Kenapa? Secara jelas (hendak) jadi ejen Barat apabila paksa kita ikut sistem dua parti. Kalau tidak ejen Barat pun, ejen nafsu dia. Turun, jadi orang politik!" cabarnya, disambut takbir sebahagian peserta.

Terdapat juga beberapa peserta yang bangun meminta Dr Abdul Aziz membuktikan dakwaannya bahawa Abdul Hadi kini "Pak Lah versi PAS" dan "sudah kehilangan stim" seperti diterbitkan di akhbar web ini, semalam.

Malah ada yang menuntut Dr Abdul Aziz memohon maaf kerana didakwa merendahkan-rendahkan seorang ulama Islam, yakni Abdul Hadi.

Ahli akademik yang dilihat rapat dengan pembangkang itu juga dicabar mendedahkan sumbernya yang memberikan maklumat parti kepadanya.

Naib Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dan pensyarah kajian media Universiti Malaya, Prof Madya Dr Abu Hassan Hasbullah turut membentangkan pandangan dalam sesi pagi tadi.

Bagaimanapun, Dr Abdul Aziz yang kelihatan enggan mengulangi lagi kritikannya di media itu dipertahankan oleh Dr Abu Hassan yang meminta semua peserta bersikap terbuka terhadap tanggapan yang dilontarkan.

Mengakui analisis Dr Abdul Aziz itu selari dengan tinjauannya mengenai kepercayaan politik, termasuk terhadap PAS, Dr Abu Hassan menyatakan kekecewaannya terhadap sikap beberapa peserta melepaskan geram kepada pembentang.

"Seminar politik sebegini diadakan buat kali pertama dalam sejalah politik negara. Masalah sepatutnya diselesaikan dengan intelektual, bukan dengan perbalahan.

"Kenapa datang dengan soalan yang tersedia dari rumah, kemudian marah kepada pembentang. (Sikap) ini primitif. Yang hendak dibincangkan, (soal) kecerdikan politik.

"Kita kena tahu di kurun apa kita berada. (Zaman) ini bukan abad ke-13,” katanya, kali ini disambut tepukan gemuruh, tidak seperti kebiasaan penyokong PAS yang gemar bertakbir.

Malah, setiap komen yang mengkritik kepemimpinan PAS dan kerajaan perpaduan sering disulam tepukan peserta, berbeza dengan reaksi terhadap pandangan yang mempertahankannya.

Sementara itu sewaktu menggulung hujahnya, Dr Abdul Aziz berkata beliau tidak mempunyai bukti atau "ubat" untuk memantapkan PAS.

"Soal label pro-Umno, masuk Umno (yang dikaitkan dengan isu kerajaan perpaduan), ada atau tidak, tuan kena cari sendiri. Kalau tahu Umno cukup jijik pada PAS, yang pergi dekat, buat apa?" katanya.

Beliau juga mengulangi kenyataannya sebelum ini bahawa perlu ada "korban" dengan menggugurkan beberapa pemimpin kanan dalam PAS - jika mampu, termasuk Abdul Hadi - bagi menyelesaikan konflik dalaman parti Islam itu.

"Saya pun bukan menuduh, (isu) ini bukan (kes) jenayah. Saya tidak hina, saya cuma menyebut prestasi seorang presiden (parti).

"Saya tidak kritik peribadinya (Abdul Hadi) sebagai seorang ulama. Siapa saya hendak persoalkan? Saya tidak ada niat langsung," jelasnya.

Secara sinis beliau berkata, bermula Isnin ini beliau tidak akan menulis lagi tentang parti itu sebaliknya akan memfokuskan kepada konflik dalaman MCA pula.

"Saya sudah tulis sudah banyak kali. Ada tiga artikel saya yang keluar daripada kebiasaan saya (menulis soal perlembagaan). Lepas ini, saya tidak buat perkara ini.

"Saya tidak akan sentuh lagi PAS. Saya buat (analisis) MCA pula," katanya.

Selain Abu Bakar, pemimpin yang tidak selesa dengan pandangan ahli akademik itu termasuklah Setiausaha Pemuda PAS Kamaruzaman Mohamad.

Manakala ahli jawatankuasa Muslimat PAS Aiman Athirah condong kepada analisis Dr Abdul Aziz.

Nik Aziz pemimpin PAS terunggul.

Mursyidul Am PAS Datuk Seri Nik Aziz mengekalkan kepercayaan politik dan persepsi positif masyarakat awam terhadapnya tetapi Presidennya Datuk Seri Abdul Hadi Awang pula gagal mencapainya, kata seorang ahli akademik berdasarkan satu tinjauan.


Membentangkan dapatan tinjauan itu di seminar politik parti itu pagi ini, pensyarah kajian media Universiti Malaya (UM) Dr Abu Hassan Hasbullah berkata, Nik Aziz juga masih mengungguli tempat pertama sebagai pemimpin paling popular dalam PAS.
Sementara itu, terdapat penemuan mengejutkan apabila Menteri Besar Kedah Datuk Seri Azizan Razak termasuk antara lima pemimpin paling popular PAS.

Tinjauan di kalangan lebih 2,000 responden dari seluruh negara itu menunjukkan, Abdul Hadi di belakang Nik Aziz.


Ia diikuti dua lagi pemimpin PAS: bekas menteri besar Perak Datuk Seri Nizar Jamaluddin di tempat ketiga dan ahli jawatankuasa pusat parti Mohamad Sabu (keempat).Umno lancar 'BN menang, Kedah senang'
Umno Kedah akan melancarkan slogan atau tagline berbunyi 'BN Menang Kedah Senang' bagi menaikkan semangat ahli-ahlinya
supaya bekerja lebih kuat untuk menawan kembali negeri ini daripada pemerintahan Pakatan Rakyat.Setiausaha Badan Perhubungan Umno Kedah, Datuk Ir Nawawi Ahmad berkata pelancaran rasmi slogan berkenaan akan disempurnakan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin pada majlis Gerak Mesra 1Malaysia yang akan diadakan di Yan, 12 Nov ini.

"Pengenalan tagline ini adalah hasil cetusan idea antara ketua-ketua bahagian untuk membangkitkan semangat bagi memastikan kemenangan BN pada pilihan raya umum akan datang.

"Kita berazam untuk lakukan yang lebih baik daripada sebelum ini kerana sekiranya negeri ini terus dipimpin pakatan pembangkang, ia akan hilang kesinambungan dengan pemerintah (kerajaan pusat)," katanya ketika ditemui pemberita di Bangunan Tunku, Alor Setar hari ini.

Katanya, sekiranya tidak ada kesinambungan atau hubungan secara terus dengan pemerintah, rakyat akan mengalami kesusahan dan tidak dapat menikmati keseimbangan dari proses pembangunan serta pelaksanaan dasar-dasar kerajaan.

Nawawi berkata bukti yang ada dapat dilihat selepas negeri ini diperintah Pakatan Rakyat iaitu tidak ada pelaburan besar yang dibawa masuk untuk kesenangan rakyat.

"Rakyat kena terima hakikat bahawa semua kesenangan adalah hasil pemerintahan BN dulu, selepas diperintah pakatan pembangkang, pelaburan di Kedah hampir kosong peratus, kenyataan yang dikeluarkan kerajaan negeri tidak ada yang spesifik," katanya.

Tambahnya, keadaan itu sangat merugikan rakyat, justeru dengan pengenalan slogan baru itu, ia diharap dapat menjelaskan kedudukan perjuangan BN demi kesejahteraan bersama.

Sementara itu, Nawawi berkata selepas pelancaran rasmi slogan berkenaan, Umno negeri akan melakukan gerak kerja dan promosi menyeluruh bagi memastikan objektifnya difahami semua lapisan masyarakat sehingga ke peringkat akar umbi.

Beliau berkata, Umno yakin selepas rakyat memahami perjuangan parti itu, mereka akan dapat menzahirkannya dalam pilihan raya umum kelak, sekaligus menjanjikan kemenangan buat BN. BERNAMA

Isu Talak - PAS tak perlu nasihat Jamil Khir

Oleh: cucutokayah

"Tidak wajar mengaitkan lafaz cerai dengan melompat parti kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Jamil Khir Baharom.

Bagi orang yang faham ugama seperti Jamil Khir yang menyertai UM-no yang jelas tidak selari dengan Islam tentu sahaja tidak dapat diyakini kenyataan dan pendapatnya berkenaan perkara ini.Kerana orang seperti Jamil Khir tentu sahaja tidak akan mampu memahami prinsip perjuangan kerana beliau sendiri tidak berprinsip.

Beliau berkata hal berkaitan penceraian bukan perkara main-main kerana ia boleh membawa kemudaratan kepada keluarga yang tidak berdosa dan boleh dianggap satu penganiayaan serta zalim.

Apakah perbuatan melompat parti itu kerja mulia?Apakah dengan melompat parti itu tidak menimbulkan huru-hara dan kelam kabut?Apakah melompat parti itu tidak menganiaya orang lain?

Lihat sahaja diPerak sekarang,hanya kerana pembelotan 3 ekor katak itu telah menyebabkan rakyat negeri Perak menanggung beban dan menghadapi kesukaran didalam pentadbiran negeri Perak sendiri.

Telah berapa banyak kerugian yang terpaksa ditanggung oleh kerajaan hanya kerana 3 ekor katak yang tidak punya prinsip perjuangan?Kerja polis bertambah,kerja FRU bertambah,kerja mahkamah bertambah,malah huru-hara didalam negeri semata-mata kerana pengkhianatan oleh 3 ekor katak itu.

"Saya nasihatkan pihak yang mengeluarkan kenyataan seumpama itu untuk ambil perhatian, dibimbangi perkara berkenaan akan jadi satu bahan permainan oleh masyarakat pula nanti," katanya kepada pemberita di Putrajaya hari ini.

Tak perlulah Jamil Khir nak menasihatkan PAS kerana Jamil Khir sepatutnya menasihati dirinya sendiri kerana telah bersekongkol dengan parti asabiyyah yang jelas bertentngan dengan Islam.

Orang Islam sendiri mempersendakan hukum ALlah,orang melayu yang mengaku Islam sendiri yang menolak untuk melaksankan hukum ALlah,apa nak diheran bila perkara sebegini juga menjadi sendaan manusia2 yang tidak mempunyai prinsip dan pegangan?

Beliau mengulas laporan akhbar tempatan berbahasa Inggeris hari ini yang melaporkan wakil rakyat PAS dikatakan telah mengangkat sumpah akan menceraikan isteri masing-masing dengan talak tiga jika berhasrat melompat parti sebagai tanda kesetiaan terhadap parti.

Perkara takliq ini sengaja dibesar-besarkan,sedangkan ianya tidak pun bercanggah dengan hukum.Setahu aku lafaznya hanya menjatuhkan talak satu sahaja dan bukan tiga sebagaimana yang dilaporkan.

Jika bertanding tetapi berniat untuk khianat,dimana prinsipnya.

SPR sendiri mengambil wang pertaruhan semata-mata untuk memastikan semua calon patuh kepada syarat-syarat yang ditetapkan,apa masalahnya?
Cucu Tok Ayah

Lebih 1,000 berseminar tentukan halatuju PAS

KUALA LUMPUR, 7 Nov: Lebih 1,000 pemimpin PAS dari seluruh negara berhimpun di Dewan Datuk Fadzil Noor, Taman Melewar hari ini bagi menyertai seminar memperkasakan parti Islam itu.


Mereka akan mendengar Ucap Utama Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang yang bakal membicarakan halatuju PAS dan usaha parti itu untuk mempertingkatkan lagi komitmennya dengan Pakatan Rakyat.

Seminar ini diadakan ekoran tulisan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang mempertikaikan beberapa pendekatan pimpinan utama PAS sehingga mencadangkan agar diadakan muktamar khas untuk memilih semula mereka.

Nik Aziz akan memberikan ucapan penutup di seminar yang bakal menentukan sikap para pemimpin PAS di semua peringkat itu.

Di tengah-tengah seminar, semua peserta akan mendengar pandangan secara langsung dari orang yang mencetuskan konflik ini iaitu Profesor Dr Abdul Aziz Bari.

ImageBeliau akan bersama dengan seorang lagi pengulas politik, Dr Abu Hassan Hasbullah yang dijangka akan juga memberikan pandangan-pandangan panas dari luar PAS.

Kedua-duanya akan disertai sama oleh Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, Naib Presiden PAS yang sedang mendisiplinkan para pimpinan dan ahli PAS.

Apakah yang akan diucapkan Abdul Hadi dan apakah serangan baru Abdul Aziz Bari dan Abu Hassan Hasbulah bakal menjadi tumpuan hari ini.

Para pemerhati akan melihat apa pula reaksi para pemimpin PAS dari semua peringkat terhadap kenyataan-kenyataan mereka bertiga.

"Ini adalah satu lambang keterbukaan PAS dan PAS mahu ianya diselesaikan secara terbuka dan telus. Sebab itu kita bukakan semua peringkat seminar ini kepada pemerhati dan wartawan," kata Datuk Mustafa Ali, Setiausaha Agung PAS.

Image"Saya yakin, PAS perlu menyelesaikan apapun masalahnya secara berorganisasi dan bukan menyapu segala masalah ke bawah permaidani," ulas Dr Mujahid Yusof, pemegang PhD yang kajiannya adalah tentang organisasi PAS.

Seminar ini adalah yang pertama dibuat oleh PAS untuk membincangkan secara berdepan selepas konflik yang berlaku sejak pilihan raya 2008 lalu tidak selesai dengan tuntas.

Ia sentiasa timbul walaupun cuba diselesaikan dengan cara tradisional iaitu melalui perbincangan secara tertutup dan melalui kenyataan akhbar._

Juara Milik Siapa?


SKUAD Wira Merah di bawah pimpinan B. Sathianathan (kiri) terus menjadi pilihan untuk menjuarai Piala Malaysia edisi ke-43 malam ini namun di atas kertas, skuad Hoben Jang Hoben diterajui Wan Jamak Wan Hassan lebih menyerlah dan berjaya dengan rekod tanpa kalah sepanjang 10 perlawanan Piala Malaysia. Apa pun, aksi sepanjang 90 minit malam ini menjadi penentu siapa juara sebenar. - ILUSTRASI/NOR KAMARO MOHD. NOR


Bagi jurulatih Negeri Sembilan, Wan Jamak Wan Hassan, pasukannya itu tidak akan turun dalam keadaan tertekan malam ini lagipun mereka dilabelkan sebagai underdog berbanding Kelantan.

"Kami akan tampil dengan lebih tenang. Kita tahu, jika pemain dalam keadaan teka- nan, mereka mudah untuk melakukan kesilapan. Biarlah Negeri Sembilan jadi underdog kerana itu tidak membuatkan kami tertekan.

"Biarpun rekod empat kali bertemu Kelantan musim ini, tiga da- ripadanya kami menang, keputu- san lepas tidak boleh dikira dalam final. Pasukan mana yang bermain dengan baik dan memanfaatkan peluang, dia akan menang," katanya pada sidang media di Stadium Nasional petang semalam.

Jurulatih Kelantan, B. Sathianathan pula tidak menganggap pasukannya sebagai pilihan kerana baginya Negeri Sembilan lebih memiliki reputasi tinggi kerana menang semua 10 perlawanan Piala Malaysia musim ini berbanding Kelantan yang menang lapan, seri sekali dan tewas sekali.

"Dalam bola sepak, semua mahu menang. Tanyalah Selangor, mereka pun nak menang Piala Malaysia walaupun dah banyak kali memenanginya. Jadi pasukan Kelantan juga mahu memenanginya untuk pertama kali.

"Jika tiada sebarang pemain yang cedera petang ini (semalam), kami bakal turunkan kesebelasan terkuat. Jika perlawanan berlanju- tan sehingga sepakan penalti, kami memang sudah bersedia sejak saingan suku akhir lagi," kata Sathiana- than pada sidang media yang sama.

Sementara itu, Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Azzuddin Ahmad memberitahu, kesemua 85,000 keping tiket bagi final malam ini telah habis dijual pada pukul 12 tengah hari semalam setelah sejam kaunter di Stadium Nasional dibuka.

"Nasihat saya, hanya mereka yang ada tiket saja hadir ke stadium esok (hari ini). Tiada skrin besar disediakan di luar stadium. Mereka yang gagal mendapatkan tiket bolehlah menonton siaran langsung di RTM1," kata Azzuddin.

Piala Malaysia 2009

PIALA MALAYSIA 2009
Pintu Masuk Penyokong
Pintu masuk buat penyokong Kelantan adalah pintu hijau.
Manakala pintu biru (bersebelahan Majlis Sukan Negara) untuk penyokong NegEri Sembilan.

Tiket Perlawanan Akhir Piala Malaysia Habis Dijual

Nov 6 - Tiket perlawanan akhir Piala Malaysia antara Kelantan dan Negeri Sembilan di Stadium Nasional, Bukit Jalil pada Sabtu ini telah pun habis dijual.

Setiausaha Agung Persatuan Bola sepak Malaysia (FAM) Datuk Azzuddin Ahmad berkata sebanyak 85,000 tiket dijual termasuk 10,000 tiket yang dijual dalam masa sejam sahaja di Stadium Nasional yang habis pagi Jumaat.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
November 2 2009 - Harga tiket perlawanan akhir Piala Malaysia 2009 yang akan berlangsung Sabtu ini di antara Kelantan dan Negeri Sembilan, adalah RM20 bagi orang dewasa dan RM5 bagi kanak-kanak (bawah 12 tahun).

Sebanyak 85,000 keping tiket dengan Kelantan telah menempah 30,000 keping manakala 20,000 telah ditempah Negeri Sembilan.

Baki tiket sebanyak 35,000 akan dijual di Stadium Nasional, Bukit Jalil mulai Jumaat ini bermula 11 pagi hingga 10 malam manakala bermula 10 pagi pada hari perlawanan.

Penyokong Negeri Sembilan yang ingin menyaksikan final Piala Malaysia di Stadium Nasional, Bukit Jalil, Sabtu ini, boleh membeli tiket perlawanan di kaunter tiket Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi, dan di pejabat Persatuan Bola Sepak Negeri Sembilan (PBNS), mulai hari ini mulai jam 10 pagi hingga 3 petang.

Sebayak 10,000 tiket menyaksikan perlawanan akhir Piala Malaysia di Stadium Nasional, Bukit Jalil, Sabtu ini kini boleh dibeli penyokong Kelantan di kaunter tiket di Stadium Sultan Muhamad IV.

Semua tiket berharga RM20 itu dijual hari ini mulai jam 12 tengah hari hingga 5 petang dan akan dijual lagi esok sekiranya masih ada.

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Rekod Pertemuan Kelantan vs Negeri Sembilan 2008-2009
PasukanPMSKJB
Kelantan6114410
Negeri Sembilan
6411104

Mac 3 2009FA (S/F 1)Kelantan0-1Negeri Sembilan
Mohd Zaquan Adha (minit-7')
Apr 18 2009FA (S/F 2)Negeri Sembilan
Mohd Asyraf Al-Japri (minit-5')
1-2Kelantan
Norfarhan Mohammad (minit-48'), Indra Putra Mahayuddin (minit-52')
Mac 31 2009LSKelantan
Indra Putra Mahayuddin (minit-79' pen)
1-2Negeri Sembilan
Shahurain Abu Samah (minit-41'), Zaquan Adha Abdul Radzak (minit-61')
Mei 2 2009LSNegeri Sembilan
Shukor Adan (minit-11',83')
2-0Kelantan
Ogos 2 2008LSNegeri Sembilan

4-1

Kelantan

Jun 28 2008LSKelantan
0-0

Negeri Sembilan


Rekod Piala Malaysia 2009
Pasukan
P
M
S
K
J
B
PG
Negeri Sembilan
10
10
0
0
24
2
22

Penjaring: Mohd Zaquan Adha 10 gol, Hairuddin Omar 3 gol, Idris Karim 3 gol, S. Kunalan 2 gol, Mohd Shukor Adan 2 gol, Halim Zainal, Shahruian Abu Samah, Aidil Zafuan, Gol sendiri 1

Negeri Sembilan: (22)Farizal Harun, (7)Aidil Zafuan Abdul Razak, (11)Syamsul Sabtu, (12)Muhamad Shukor Adan, (15)Ching Hong Aik, (23)Rezal Zambery Yahya, (17)Idris Karim, (6)S. Kunalan, (30)Hairuddin Omar, (8)Mohamad Zaquan Adha Abdul Razak, (9)Shahurain Abu Samah,

Rekod Piala Malaysia 2009
Pasukan
P
M
S
K
J
B
PG
Kelantan
10
8
1
1
21
6
15

Penjaring: Indra Putra Mahayuddin 10 gol, Norfarhan Muhammad 7 gol, Khalid Jamlus 2 gol, Che Hisamuddin Hassan, Md Rizal Fahmi

Kelantan:(1)Mohd Halim Napi, (6)Mohd Farisham Ismail, (27)Zamri Ramli, Nazrul Erwan Makmor, (17)Mohd Rizal Fahmi Abdul Rosid, (5)Khairan Eroza Razali, (15)Mohd Daudsu Jamaluddin, (10)Mohd Nor Farhan Muhammad, (11)Cik Hishamuddin Hassan, (23)Indra Putra Mahayuddin, (7)Mohd Nizad Ayub
Simpanan:
(25)Muhammad Khalid Jamlus, (29)Mohd Ailim Fahmi, (24) Zairul Fitree Ishak, (21)Sharudy Aziz, (19)Ahmad Azlan Zainal

AKHIR PIALA MALAYSIA 2009
November 7 2009 (Sabtu)

Kelantan
lawan

Negeri Sembilan
8.45 mlm, Stadium Nasional Bukit Jalil,
Kuala Lumpur

Piala Malaysia - Perlawanan persahabatan, Pemain pinjaman

10 Penjaring Terbanyak
No.PasukanPenjaringJaringan
1.KelantanIndra Putra bin Mahayuddin (23)10
2.Negeri SembilanMohamad Zaquan Adha bin Abdul Radzak (8)10
3.KL Plus FCMohd Fadzli Saari (20)8
4.KelantanNorfarhan Mohamad
7
5.SelangorMohd Amri bin Yahyah (17)6
6.PahangAbdul Rahman Abdul Kadir (24)6
7.SelangorMohd Safee bin Sali (10)5
8.PerakRazali bin Umar Kandasamy (23)5
9.PerlisMohd Nizaruddin bin Yussof (10)5
10. KM Naza FC
Akmal Rizal bin Ahmad Rakhli (14)5

Rekod Pasukan Piala Malaysia
Pasukan Juara Naib-Juara
Kelantan
Gelaran: Wira Merah
Jurulatih: B. Sathianathan
Pemain pilihan: Indra Putra Mahayuddin, Mohd Norfarhan Mohd, Azlan Ahmad, Khalid Jamlus, Nazrul Erwan Makmur
Gelanggang: Stadium Sultan Mohamed IV, Kota Baru
- 2 (1955, 1970)
Negeri Sembilan
Gelaran: Rusa
Jurulatih: Wan Jamak Wan Hassan
Pemain pilihan: Mohd Shukor Adan, Idris Karim, Rezal Zambery Yahaya, Mohd Zaquan Adha Abdul Razak, Mohd Aidil Zafuan Abdul Razak, S. Kunalan, Hairuddin Omar, Shahurain Abu Samah
Gelanggang: Stadium Tuanku Abdul Rahman, Paroi
1 (1948)
2 (2000,2006)

Adun DAP Johor Dakwa Diugut.Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Skudai Dr Boo Cheng Hau membuat satu laporan polis selepas mendapati pintu pagar rumahnya di Taman Universiti di Johor Bahru, ditulis perkataan berbaur ugutan, dua hari lepas.

Pengerusi DAP Johor itu ketika dihubungi hari ini berkata laporan polis itu dibuat kira-kira pukul 10.23 malam tadi di balai polis perumahan berkenaan.

"Tulisan dalam Bahasa Mandarin dan Bahasa Melayu berwarna hitam itu mulanya dilihat anak saya apabila hendak menekan loceng pintu pagar sebelum dimaklumkan kepada saya.

"Ketika itu, saya baru selesai menjemputnya pulang dari sekolah, kira-kira pukul 1.30 tengahari," katanya.

Beliau berkata perkataan Mandarin itu bermaksud "mati" manakala perkataan Bahasa Melayu itu adalah "bodoh".

Dr Boo berkata beliau tidak pasti motif di sebalik tulisan itu tetapi mempercayai ia dilakukan oleh pihak yang tidak berpuas hati terhadap dirinya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Johor Baharu Utara ACP Ruslan Hassan ketika dihubungi mengesahkan menerima laporan itu dan kes itu disiasat mengikut Seksyen 507 Kanun Keseksaan. - Bernama

Skandal PKFZ; Bekas PM Diheret Bersama.


Kedua-dua bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad dan Abdullah Ahmad Badawi diheret ke dalam skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ), apabila mereka didakwa mengetahui apa yang berlaku dalam projek tersebut.

Pendedahan ini dilakukan oleh bekas Menteri Pengangkutan, Ling Liong Sik dan bekas Pengurus Besar Lembaga Pelabuhan Klang (LPK), OC Phang ketika menghadap prosiding yang dipanggil Jawatankuasa Kira-Kira Awam (PAC), menurut laporan PAC terhadap projek pembangunan PKFZ.

Ling menyebut nama Mahathir
Menurut laporan prosiding pada 15 Julai 2009, Ling Liong Sik memaklumkan bahawa kos tanah dan kuasa menentukan nilai tanah tidak berada dalam bidang kuasa Kementerian Pengangkutan, tetapi pada Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (Valuation and Property Services Department) di bawah Kementerian Kewangan.

"Saya ingat, kami melalui banyak perbincangan berhubung harga tanah ini.  Saya amat jelas dengan ini.  Saya memberitahu kepada kabinet banyak kali, kami di Kementerian Pengangkutan hanya untuk menyatakan bahawa kami mahu tanah itu," jelasnya.

Mantan Menteri Pengangkutan ini menyambung,"berhubung dengan kos, penilaian harga, itu bukan fungsi Kementerian Pengangkutan.  Kami tidak mempunyai Jabatan Penilaian.  Kos dan penilaian adalah masalah yang perlu diselesaikan oleh Kementerian Kewangan.  Mereka mempunyai Jabatan Penilaian, kesemuanya diuruskan di sana, bukannya di Kementerian Pengangkutan."

Malah, Ling Liong Sik (gambar kanan) terus menyebut nama bekas PM Mahathir Mohamad, selaku Menteri Kewangan dan orang yang bertanggungjawab ke atas Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta.

Ling berkata, "saya rasa Mahathir yang mempengerusikannya (Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta), pada masa yang sama juga seorang Menteri Kewangan.  Beliau sangat jelas keadaannya.  Ini kenyataan dalam kes ini." (I think Tun Dr. Mahathir who chaired it, and he was the finance minister also. He saw it very clearly. That was the facts of the case.)

Menurut laporan PAC, seandainya tanah PKFZ dibeli dengan Akta Pengambilan Tanah 1960, maka projek ini akan menjimatkan RM645.87 juta.  Bertitik tolak daripada itu, kos PKFZ (tidak termasuk faedah) seharusnya berjumlah RM442.13 juta, dan bukannya RM1.088 bilion.

Pada masa yang sama, laporan juga menunjukkan bahawa tanah itu ditukar tangan dengan RM47.76 sekaki persegi, 67% lebih tinggi daripada anggaran Jabatan Penilaian.

OC Phang menuding jari kepada Abdullah, Chan
Selain itu, bekas Pengurus Besar Lembaga Pelabuhan Klang (LPK), OC Phang ketika menghadiri prosiding PAC pada 2 September 2009, memaklumkan bahawa bekas PM Abdullah Ahmad Badawi dan bekas Menteri Pengangkutan, Chan Kong Choy yang meluluskan agar PKFZ dibangunkan dengan hanya satu fasa (Single Phase).  Sementara pembelian tanah itu dijalankan di bawah arahan Ling Liong Sik.

PC Phang berkata, Abdullah dan Chan Kong Choy (gambar kanan) memberi arahan sedemikian (membangun dengan Single Phase) kepada LPK setelah dicadangkan oleh Jebel Ali Free Zone International (Jafza).

Menurut OC Phang, PKFZ dibangunkan dengan dua fasa mengikut rancangan asal.  Fasa pertama melibatkan tanah seluas 500 ekar.  Tugas asal LPK adalah untuk membangunkan tanah yang seluas 500 ekar ini, disusuli dengan fasa kedua kemudiannya.  Namun, PM dan Menteri Pengangkutan pada ketika itu (Abdullah dan Chan) memberi arahan kepada LPK pada 3 Mac 2004, membangunkan 1000 ekar tanah sekaligus mengikut cadangan Jafza.

OC Phang: Saya amat gusat
Selain itu, PC Phang berkata kesemua kementerian yang terlibat mengetahui hal ini, malah kabinet telah meluluskan untuk membeli 1000 ekar tanah secara "willing sell willing buy" dengan Kuala Dimensi Sdn Bhd.

"Kerajaan mengetahui segala-gala ini.  Kementerian Pengangkutan tahu, Kementerian Kewangan tahu, agensi pusat... Saya amat gusar (I ' m quite annoyed),  kes pembelian tanah ini ditujukan kepada saya.  Saya menganggap saya mempunyai hak untuk gusar..."

Sebagaimana yang diketahui, Kementerian Kewangan pernah mengarahkan agar tanah ini dibeli dengan Akta Pengambilan Tanah, agar harganya lebih murah.  Tetapi LPK pula membeli dengan harga RM25 sekaki persegi, harga satu kali ganda lebih tinggi daripada KDSB.

OC Phang menjelaskan, LPK menjalankan pembelian ini setelah menerima surat arahan daripada Ling Liong Sik.

MCA Kian Parah..
Presiden MCA Datuk Seri Ong Tee Keat dilihat mengambil pendekatan berdiam diri ketika kemelut dalaman parti itu terus berlarutan.


Pertanyaan demi pertanyaan mengenai parti itu oleh wartawan yang meliputi lawatan beliau sebagai Menteri Pengangkutan ke Stesen LRT Bangsar di sini kelmarin ini, langsung tidak mendapat respons beliau.

“Saya hari ini cuma layan soal pengangkutan. Di stesen ini pun (saya) tak nampak ada cawangan MCA,” katanya ketika diaju pertanyaan tentang Datuk Seri Liow Tiong Lai yang mahu mencabar keputusan Pendaftar Pertubuhan (ROS) pada Selasa bahawa Datuk Seri Dr Chua Soi Lek masih Timbalan Presiden MCA yang sah.

Ong juga enggan mengulas laporan sebuah akhbar harian Cina mengenai lima anggota Jawatankuasa Disiplin MCA termasuk peng- erusinya Ng Cheng Kiat yang mahu meletak jawatan kerana tidak puas hati dengan pimpinan tertinggi menangani pergolakan dalam parti itu.

“Kalau saudari (wartawan) datang untuk itu, saya minta maaflah. Itulah, banyak sangat khabar angin, dan saya tak faham kenapa ini harus berlaku dalam senario politik kita. Kadangkala jika kenyataan yang sebenar dibuat, orang tak suka, tak layan, tapi khabar angin, ada pasaran.

“Eloklah saya buat kerja (yang) rakyat harapkan,” katanya.

Sementara itu Keputusan untuk tidak memanggil satu lagi mesyuarat agung luar biasa (EGM) MCA disifatkan sebagai tidak meng- hormati suara perwakilan parti itu.

Ketua Pemuda MCA Datuk Dr Wee Ka Siong berkata beliau sedih dan terkilan dengan keputusan yang diumumkan Setiausaha Agung MCA Datuk Wong Foon Meng, semalam.

“Apa juga tuntutan dan rayuan (untuk mengadakan EGM) sepatutnya dilayan dengan adil. Soal resolusi tidak bertepatan dengan perlembagaan parti, semua pihak ada tafsiran yang berlainan,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini kelmarin.

Beliau berkata tujuan memanggil EGM itu bukan untuk mengekalkan jawatan sesiapa atau melindungi mana-mana pihak, sebaliknya memberi peluang kepada perwakilan untuk memilih barisan kepimpinan yang baru.

“Sepatutnya beri peluang untuk perwakilan pilih pemimpin berlandaskan pemerhatian mereka. Inilah cara terbaik untuk selesaikan kekusutan dan kemelut yang dihadapi MCA sekarang,” katanya.

Permintaan untuk mengadakan EGM diajukan oleh 16 anggota Jawatankuasa Pusat (CC) minggu lepas bagi memberikan laluan untuk pemilihan baru parti tersebut.
Bagaimanapun cadangan untuk mengadakan EGM itu ditolak kerana ditakrifkan sebagai tidak bertepatan dengan berperlembagaan parti dan tidak dapat dijalankan meng- ikut pandangan ketua undang-undang baru parti itu Lim Hong San.
DI PUTRAJAYA, Naib Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai menyerahkan kepada peguamnya untuk mengkaji tindakan selanjutnya selepas beliau berhasrat mencabar keputusan Pendaftar Pertubuhan (ROS) yang mengesahkan Datuk Seri Dr Chua Soi Lek masih Timbalan Presiden parti itu.

Liow yang dilantik sebagai Timbalan Presiden oleh Jawatankuasa Pusat parti itu pada 15 Okt ketika jawatan tersebut dianggap kosong, melahirkan rasa tidak puas hati dan mendakwa keputusan ROS itu melanggar perlembagaan MCA dan berhasrat untuk membawanya ke mahkamah.

Menurut ROS, kekosongan jawatan tersebut tidak berlaku memandangkan keputusan mesyuarat agung luar biasa (EGM) parti itu pada 10 Okt lepas tidak memenuhi keperluan dua pertiga majoriti supaya Dr Chua dilucutkan seperti yang diperuntukkan dalam Perkara 35 Perlembagaan MCA.

Mengenai kenyataan setiausaha agung MCA Datuk Wong Foon Meng untuk tidak akan memanggil satu lagi EGM seperti yang diminta oleh 16 anggota Jawatankuasa Pusat minggu lepas bagi memberikan laluan untuk pemilihan baru parti, beliau berkata mereka berhak memanggil satu lagi EGM.

“Saya fikir untuk tuntutan, mereka ada hak untuk memanggil EGM. Begitu juga setiausaha agung dan juga sebagai seorang pegawai parti, mereka hendaklah menghormati perlembagaan parti itu. Sebarang hak yang diperuntukkan di bawah perlembagaan mereka hendaklah menghormati hak itu,” katanya.

Liow juga berterima kasih kepada Timbalan Perdana
Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang mencadangkan supaya MCA perlu mewujudkan “tempoh bertenang” bagi membolehkan semua pemimpin kanannya berunding untuk menyelesaikan masalah dalaman parti itu. -NST

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails