Geng Aku

Jumaat, 26 Februari 2010

Gambar Kat Mentor Yang Mengiurkan.

Seksi, panas, glamor dan bergaya. Inilah penampilan ‘berani mati’ penyanyi dari program realiti Mentor, Kat yang telah dirakamkan di studio The Virage, 15 Februari lalu.

Umat Islam Perlu Perkukuhkan Perpaduan Agar Terus Menjadi Umat Terbilang - Timbalan AgongTimbalan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Muadzam Syah bertitah umat Islam perlu mengukuhkan persaudaraan, membina perpaduan dan meningkatkan pencapaian agar terus menjadi umat yang terbilang.

Baginda bertitah tanpa menghayati ajaran Islam yang sebenar diyakini umat Islam tidak akan mampu menjadi umat contoh bahkan akan terus dihina dan diperlekehkan.


"Sejarah telah membuktikan bahawa keagungan tamadun Islam yang dahulunya hebat dan gagah akhirnya tersungkur lantaran ada antara penganutnya yang tidak mengamalkan sepenuhnya ajaran Islam.

"Malahan yang lebih mendukacitakan telah berlaku perpecahan, pergeseran dan persengketaan di kalangan sesama umat Islam," titah baginda pada majlis sambutan Maulidur Rasul peringkat kebangsaan di Masjid Putra di sini pada Jumaat.

Turut hadir Sultanah Kedah Tuanku Hajah Haminah Hamidun, Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak dan isteri Datin Seri Rosmah Mansor serta Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri Puan Sri Noorainee Abdul Rahman.

Sehubungan itu baginda bertitah umat Islam perlu mengambil iktibar daripada peristiwa lampau dan menjadikan Nabi Muhammad S.A.W sebagai contoh dalam kehidupan agar benar-benar menjadi mukmin yang hebat.

Baginda bertitah tema sambutan pada tahun ini iaitu "Memantap Ukhuwah, Memperkasa Ummah" menuntut agar umat Islam mencontohi ukhuwah yang ditunjukkan oleh Nabi Muhammad dan menjadikan intipati ajaran Islam sebagai asas membangun ummah.

"Dalam mengorak langkah ke arah itu, umat Islam perlu sentiasa bersedia dan menyiapkan diri dengan pelbagai kemahiran dan maklumat semasa agar dapat bergerak seiringan dengan tuntutan zaman.

"Sikap sambil lewa membuang masa dan takut bersaing perlu dihapus dan diganti dengan nilai-nilai positif yang boleh membentuk jati diri mukmin sejati," titah baginda.

Baginda bertitah Al-Quran dan As-Sunnah perlu dijadikan sebagai panduan dalam membina kekuatan diri ke arah membangun ummah yang mapan dan berjaya.

Baginda bertitah umat Islam perlu menjadi yang terbaik, mementingkan pencapaian dan mampu membawa perubahan ke arah kebaikan dan bukan hanya mengikut telunjuk dan budaya orang lain serta berpuas hati dengan apa yang ada.

"Sepatutnya umat Islam sentiasa berusaha ke arah mencapai kejayaan dan mencipta kemajuan.

"Inilah semangat yang perlu ada pada setiap peribadi Muslim yang menerima dan yakin dengan ajaran yang dibawa oleh Nabi Muhammad S.A.W," titah baginda.

Baginda bertitah hakikatnya, Islam sentiasa menganjurkan umatnya berusaha ke arah pencapaian hidup yang cemerlang dalam segenap aspek kehidupan.

Sehubungan itu, titah baginda, umat Islam perlu mempersiapkan diri dengan keimanan yang utuh, penguasaan ilmu yang mantap, akhlak yang mulia dengan mengorak langkah yang tersusun rapi dan salin membantu ke arah kebaikan.

"Beta pasti cahaya Islam akan terus menyinari bumi yang tercinta ini dengan rahmat dan kasih sayang Ilahi," titah baginda.


Sementara itu di SRI AMAN, kira-kira 5,000 masyarakat Islam termasuk kira-kira 100 masyarakat kaum Dayak dan Cina menyertai majlis perhimpunan dan perarakan sempena sambutan maulidur rasul peringkat negeri Sarawak di sini hari ini.

Perhimpunan yang bermula dan berakhir di Padang Kementerian Pembangunan Sosial (KPUS) Lama di sini turut disertai Yang Dipertua Negeri Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng dan Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud bersama-sama 122 kontinjen yang terdiri daripada agensi kerajaan, pelbagai persatuan dan badan bukan kerajaan (NGO).


Di KOTA KINABALU, hampir 10,000 umat Islam menyertai Yang Dipertua Negeri Tun Ahmadshah Abdullah dan 88 kontinjen dalam perarakan Maulidur Rasul dari Padang Merdeka ke Bangunan Majlis Ugama Islam (Wisma Muis) di Sembulan.

Turut serta Ketua Menteri Datuk Seri Musa Aman, anggota Kabinet negeri dan ketua-ketua jabatan kerjaan persekutuan dan negeri.


Di SEREMBAN, kira-kira 13,000 orang mengambil bahagian dalam sambutan dan perarakan Maulidur Rasul peringkat negeri di Padang Majlis Perbandaran Seremban dan berakhir di Jalan Datuk Bandar Tunggal.

Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Muhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir mendahului perarakan 86 kontinjen dengan kira-kira 12,000 peserta yang terdiri daripada jabatan dan agensi kerajaan, swasta, badan bukan kerajaan, pelajar institusi pengajian tinggi serta pelajar sekolah.

Turut serta Tuanku Ampuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Aishah Rohani Tengku Besar Mahmud serta Undang Yang Empat dan Tunku Besar Tampin, Menteri Besar Datuk Seri Mohamad Hasan dan isteri Datin Seri Raja Salbiah Tengku Nujumudin, anggota Exco, wakil rakyat dan ketua-ketua jabatan.


Di KUALA TERENGGANU, Yang Dipertua Majlis Penasihat Pemangku Raja (MPPR) Tengku Sri Panglima Raja, Tengku Baderulzaman Sultan Mahmud mengetuai perarakan sambutan Maulidur Rasul peringkat negeri yang disertai oleh 4,000 umat Islam yang bermula dari Stadium Sultan Ismail Nasiruddin Shah hingga ke Stadium Negeri.

Turut serta Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Mazlan Ngah, para Exco Kerajaan Negeri dan pemimpin-pemimpin masyarakat.

Sebanyak 109 kontinjen terdiri daripada agensi-agensi kerajaan, sekolah, Institusi Pengajian Tinggi, swasta dan NGO mengambil bahagian dalam perarakan itu.Di MELAKA, Yang Dipertua Negeri Tun Mohd Khalil Yaakob mengetuai perarakan yang disertai oleh kira-kira 8,000 orang dari Stadium Tun Fatimah di Bukit Serindit ke Kompleks Al Azim di sini.

Ketua Menteri Melaka Datuk Seri Mohd Ali Rustam, Speaker Dewan Undangan Negeri Melaka Datuk Wira Othman Muhammad, anggota Exco kerajaan negeri dan pegawai kanan kerajaan turut menyertai perarakan yang disertai oleh 137 kontinjen termasuk jabatan dan agensi kerajaan, NGO, syarikat swasta, pelajar sekolah dan institusi pengajian tinggi.

Ekspo Perdagangan Islam selama empat hari turut diadakan sempena sambutan Maulidur Rasul tahun ini.


Di KUANTAN, sambutan Maulidur Rasul peringkat negeri akan diadakan malam ini di Auditorium RTM Pahang.

Tengku Mahkota Pahang Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah dan isteri baginda Tengku Puan Pahang Tengku Azizah Aminah Maimunah Sultan Iskandar dijangka berangkat ke majlis itu yang akan turut dihadiri oleh Menteri Besar Datuk Seri Adnan Yaakob.

-- BERNAMA

Adun Titi Serong Selamat Dalam Kemalangan.Adun Titi Serong, Perak, Drs Khalil Idham Lim terlibat dalam kemalangan kereta di Bukit Berapit petang semalam ketika dalam perjalanan memenuhi undangan program hi-tea dan ceramah di Tapah.

Ketika dihubungi, Khalil yang juga Ketua Penerangan PAS Perak berkata, beliau dan pemandunya tidak dapat mengelak apabila tiba-tiba sahaja sebuah lori kontena keluar dan meski mengelak namun berlaku juga geselan di sebelah kiri.

“Saya bersyukur kerana kami tidak mengalami apa-apa kecederaan meskipun kereta saya mengalami kerosakan teruk, namun dalam keadaan menggeletar dan trauma, saya masih boleh keluar dan menghubungi kawan-kawan berhampiran,” jelasnya.

Di dalam blognya, Cina Islam, beliau menyatakan selamat sampai sekitar jam 10.30 malam tadi di rumahnya di Parit Buntar dihantar oleh Unit Amal Bukit Gantang.

“Sebenarnya sehari dua ini badan juga kurang sihat dan pagi tadi saya sempat menemui doktor meminta ubat batuk, demam dan selsema. Selain itu saya mengambil peluang untuk memeriksa jantung, kolesterol dan kandungan gula. Alhamdulillah keadaan jantung dalam keadaan baik, kandungan gula 4.2 dan kolesterol 5.06. Kata doktor semuanya baik dan normal.

“Alhamdulillah saya dalam keadaan baik dan akan kembali bertugas esok hari. Petang esok saya akan menaiki kapal terbang dari Penang ke KL untuk menaiki kapal terbang ke Miri, Sarawak pada awal pagi sabtu ini kerana program yang telah diatur lebih awal. 

”Awal pagi minggu 28 Februari saya balik ke Kuala Lumpur untuk mengikuti tiga program yang diatur dan hanya akan kembali ke Parit Buntar pada pagi Isnin depan,” tambahnya lagi.

Menurutnya, semangat kembali pulih walaupun telinga masih rasa bengang dan terbayang-bayang bagaimana kejadian petang tadi, namun tidak melemahkan semangat untuk meneruskan perjuangan yang belum selesai.

Dalam pada itu, beliau mengucapkan terima kasih kepada semua pihak, pimpinan PAS Perak serta sahabat-sahabat yang membantu semasa dan selepas kejadian, ketika membuat laporan di IPD Kuala Kangsar sehinggalah yang menghantarnya sampai ke rumah di Parit Buntar.

Guan Eng Sertai Sambutan Maulidur Rasul.


Mana-mana individu dan badan bukan kerajaan (NGO) hari ini menerima tempelakan kerana apa yang mereka dakwa bahawa Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Pulau Pinang tidak mengadakan perarakan Maulidur Rasul tahun ini terjawab.

Perarakan 53 kontinjen dimulai dengan ketua-ketua jabatan melalui beberapa jalan termasuk Padang Kota Lama, Dewan Undangan Negeri, pejabat agama menuju ke Dewan Sri Pinang.

Turut meraikan majlis ialah ketua menteri, Lim Guan Eng. (gambar sebelah)
Sementara itu, Masjid Jamek Jelutong mencipta sejarah kerana mengadakan perarakan kali pertama sempena sambutan Maulidur Rasul esok, 27 Februari bermula jam 9.00 pagi.

Pengerusi kariahnya, Mohd Yusuf Mohd Noor memberitahu, pada sebelah malam diadakan ceramah agama yang disampaikan oleh Ustaz Alkhairy Ismail dari Jabatan Agama Islam Kedah.

Ekonomi Malaysia Yang Tenat-Anwar

Pengumuman pertumbuhan ekonomi negara sebanyak 4.5 peratus bagi suku terakhir 2009 merupakan tindakan yang tidak bertanggungjawab oleh kerajaan kerana ia merupakan hasil suntikan ransangan ekonomi, kata ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Menurut Anwar, pengumuman oleh perdana menteri Datuk Seri Najib Razak itu juga dibuat terlalu awal memandangkan kesan daripada pakej ransangan ekonomi itu hanyalah reaksi sementara dan tidak dapat dilakukan secara berterusan.

"Oleh sebab itu, saya amat khuatir kerana kaedah pergantungan yang berterusan kepada perbelanjaan kerajaan secara besar-besaran seperti yang diamalkan Barisan Nasional, akan membawa kita ke kancah permasalahan ekonomi yang sangat serius.

"Saat apabila ekonomi negara yang kini retak akan terbelah dan berkecai sebenarnya sudah hampir tiba," katanya lagi dalam kenyataan medianya hari ini.

Najib pada Rabu lalu mengumumkan pertumbuhan sebanyak 4.5 peratus bagi suku keempat tahun lalu yang disifatkannya sebagai pencapaian di luar jangkaan, hasil permintaan dalam dan luar negara yang lebih kukuh.
'Malaysia paling lembap di rantau ini'

Namun, menurut Anwar, pengumuman itu tidak menggambarkan keadaan sebenar kerana Malaysia dijangka mencatat pertumbuhan paling lembap di kalangan negara-negara serantau pada tahun ini.
"Apa yang tidak diuar-uarkan oleh Perdana Menteri di sebalik anggaran pertumbuhan 5 peratus itu adalah hakikat bahawa pada kadar tersebut, Malaysia ditinggalkan jauh oleh negara-negara seperti Korea Selatan, Singapura, Taiwan, Indonesia, Thailand, Filipina, malahan juga Vietnam dalam tahun 2010 kelak," katanya.

Tambahnya lagi, ini merupakan perbezaan ketara berbanding pencapaian sebelum ini yang meletakkan Malaysia setanding dengan negara-negara seperti Korea Selatan dan Singapura.

"Anggaran terbaru yang dikeluarkan oleh IMF pada Oktober 2009 menunjukkan bagi tahun 2010, Malaysia dijangkakan akan tumbuh pada kadar yang paling lembap berbanding kumpulan negara-negara tadi.

"Walaupun ekonomi dunia dijangka akan mula pulih. Vietnam dijangka akan tumbuh pada kadar 2 kali ganda lebih baik dari Malaysia dan negara-negara lain akan berkembang pada kadar yang secara puratanya 50 peratus lebih pesat dari Malaysia," katanya.

Tambahnya, keadaan ini timbul hasil daripada dasar ekonomi BN dengan meningkatkan perbelanjaan kerajaan bagi menutup kegagalan menarik pelaburan individu dan swasta.

"Kalau sebelumnya di antara tahun 1991 hingga 1997 pelaburan individu dan swasta meningkat setiap tahun pada kadar 16.2 peratus, selepas 1998 hinggalah kini kadar ini hanya menokok 1 peratus secara purata sejak 11 tahun lepas.

"Mengambil kira kesan inflasi, maknanya di antara tahun 2005 sehingga 2008, pelaburan individu dan swasta kekal tidak berkembang pada tahap RM20.3 billion setiap tahun.

"Jumlah ini adalah lebih rendah dari jumlah pelaburan individu dan swasta semasa saya mula-mula menjadi Menteri Kewangan dalam tahun 1991, iaitu hampir 20 tahun lalu," katanya lagi.

Labuan Hilang Seri Akibat Harga Barangan Yang Terlalu Tinggi.

 Bendera Labuan

Mengikut perancangan, Labuan bakal menjadi sebuah taman percutian dan perniagaan yang menarik menjelang tahun 2015.

Tetapi bagi penduduk pulau itu, isu harga barangan yang tinggi harus ditangani terlebih dahulu.
Pelbagai pihak telah meluahkan keluhan melalui pelbagai forum kerana mereka khuatir Labuan bakal terpinggir berbanding era kegemilangan pada awal 1980-an ketika ia diisytihar pulau bebas cukai sehingga menerima ramai pengunjung.

Satu mesyuarat di pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Kepenggunaan dan Koperasi Labuan baru-baru ini dimaklumkan bahawa harga barangan pengguna di Labuan kini 20-30 peratus lebih tinggi daripada negeri-negeri lain.

Punca utama harga tinggi itu adalah kos pengangkutan kerana hampir semua barangan pengguna dibawa dari tanah besar Sabah menggunakan pengangkutan darat dan kemudiannya merentasi lautan menggunakan feri.

Ini kerana kebanyakan kargo dihantar terus ke tanah besar Sabah, menyebabkan Pelabuhan Merdeka Labuan semakin menyepi.

"Yang berada di paras harga rendah kerana bebas cukai hanyalah kenderaan dan arak," kata Pengerusi Majlis Gerakan Pengguna Labuan Fauziah Mohd Din.

Katanya pengunjung datang ke Labuan hanya kerana hiburan disebabkan minuman di pulau itu yang murah.

Water Front Labuan

Fauziah berkata sekiranya tidak dicari jalan penyelesaiannya, status Labuan sebagai pulau bebas cukai tidak lagi sesuai digunakan.

Satu cadangan, katanya, ialah membina jambatan menghubungkan Labuan dan Sabah di Menumbok agar perkhidmatan feri tidak diperlukan.

Beberapa penduduk di sekitar bandar yang ditemui mahu agar usaha berterusan dilakukan ke arah mencari mekanisme menangani isu harga yang tinggi itu.

Chong Mei Yuen, 42, berkata pasar tani yang diwujudkan oleh Fama boleh memberi pilihan kepada pengguna untuk berbelanja secara lebih berhemah.

"Ikan tenggiri dijual di pasar tani pada harga RM14 sekilogram berbanding RM18 sekg di pasar," katanya.

Rashid Johan, 38, kakitagan awam yang berasal dari Semenanjung Malaysia, turut merasakan perbezaan kos tinggi.

"Apabila dipindahkan ke Labuan tiga tahun lalu, pada fikiran saya ialah Labuan adalah sebuah wilayah yang menawarkan kos sara hidup yang rendah disebabkan statusnya sebagai pulau bebas cukai.

"Tetapi apabila sampai di sini, harga barangan pengguna harian di kedai-kedai runcit dan beberapa pasar raya jauh lebih tinggi," katanya.

Mary Anne Lin, 41, pengurus operasi sebuah pusat beli belah, berkata harga barangan ditetapkan berdasarkan kos penghantaran darat, udara dan feri dari Kota Kinabalu.

Jennifer George, 44, pembekal barangan pengguna Labuan pula berkata, pembekal perlu mendapatkan bekalan secara terus tanpa melalui agen-agen bagi mengelak kos atau caj tambahan.

Pengusaha hotel turut menerima kesan kerana jumlah pengunjung dikatakan berkurangan.

Terence Kim, 51, pengurus jualan sebuah hotel empat bintang di sini, berkata kehadiran pengunjung menurun berbanding tahun 1980an dan 1990an kerana tiada lagi tarikan harga barangan yang murah.

Tidak seperti sebelumnya, warga Brunei Darussalam kini menjadikan Kota Kinabalu sebagai destinasi cuti hujung minggu, katanya.

"Apa yang kurang di Labuan? Sebuah pulau yang bersih dan aman. Jalan raya tidak begitu sibuk dan kita juga mempunyai produk-produk pelancongan," kata Kim.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails