Geng Aku

Sabtu, 17 April 2010

Pulau Pinang Pinda Enakmen Berkaitan Faedah Kematian ADUN.


Kerajaan Negeri Pulau Pinang akan meminda Enakmen Anggota Pentadbiran dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Saraan) 1980 bagi membolehkan semua Anggota Dewan Undangan Negeri (ADUN) termasuk Ketua Menteri dan Speaker Dewan Undangan Negeri dilindungi faedah saraan kewangan jika mereka meninggal dunia semasa memegang jawatan masing-masing.

Ketua Menteri Lim Guan Eng dalam satu kenyataan di sini hari ini berkata persidangan Dewan Undangan Negeri Isnin ini akan membuat pindaan kepada Enakmen itu bagi menambah faedah kepada anggota keluarga ADUN sekiranya ADUN meninggal dunia atau hilang upaya dalam tempoh memegang jawatan.


Beliau berkata pindaan itu adalah bagi memasukkan perkataan “atau kematian” selain dari faedah kemalangan dalam enakmen tersebut, namun kematian yang dimaksudkan tidak termasuk dengan cara bunuh diri.

Katanya berdasarkan Enakmen Anggota Pentadbiran dan Ahli Dewan Undangan Negeri (Saraan) 1980 sedia ada, faedah itu hanya terhad kepada “Faedah Kemalangan” sahaja, dan menurutnya pindaan itu adalah selaras dengan piawaian yang ditetapkan oleh kerajaan persekutuan.

Lim berkata berdasarkan pindaan enakmen itu, jika Ketua Menteri meninggal dunia dengan cara biasa ataupun akibat bencana atau kemalangan, waris beliau akan menerima faedah berjumlah RM750,000.

Menurutnya bagi Speaker Dewan Undangan Negeri dan Anggota-anggota Exco Kerajaan negeri yang meninggal dunia secara biasa ataupun akibat kemalangan pula, waris mereka akan menerima faedah sebanyak RM500,000.

Lim berkata bagi ADUN biasa yang meninggal dunia, waris mereka akan menerima faedah RM120,000.

Antara faedah lain dalam enakmen itu ialah jika Ketua Menteri ditimpa bencana yang mengakibatkan beliau hilang upaya kekal yang tidak dapat dipulihkan termasuk hilang penglihatan, beliau akan diberi faedah RM1.5 juta.

Bagi Speaker DUN dan Anggota Exco yang ditimpa bencana seumpama itu pula, mereka akan menerima faedah RM1 juta manakala bagi ADUN biasa pula akan menerima faedah RM240,000. — Bernama

Calon Bebas Johan Dipecat Dari Umno.


Ahli Jawatankuasa  Pemuda Umno Shah Alam, Johan Mat Diah yang bertanding pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor sebagai calon Bebas tergugur keahlian dari parti itu.

“Sah, dipecat,” kata Setiausaha Kerja Umno Datuk Abdul Rauf Yusoh.
 
Ikut perlembagaan parti sesiapa yang bertanding sebagai calon Bebas ataupun menyokong boleh dipecat dari parti.

Johan 31, merupakan salah seorang daripada empat calon yang bertanding pilihan raya kecil kerusi Hulu Selangor.


Hulu Sgor, Pertandingan 4 Penjuru.


Pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor menyaksikan empat calon bertanding pada pilihan raya kecil yang akan diadakan pada 25 April ini.

Empat yang berkenaan ialah P. Kamalanathan (Barisan Nasional), Datuk Zaid Ibrahim (Parti Keadilan Rakyat), Johan Mohd Diah (Bebas) dan S. Chandran (Bebas).

Ia diumumkan oleh Pegawai Pengurus Pilihan Raya Hulu Selangor, Norhisham Ahmad Dahlan kira-kira pukul 11.25 pagi.

"Sehingga tempoh bantahan ditutup pada pukul 11 pagi, saya tidak menerima sebarang bantahan," katanya sebentar tadi.

Amber Chia Terbang Ke Gold Coast HoneyMoon.


PEMINAT Amber Chia pernah dibiarkan berteka-teki mengenai siapa sebenarnya suaminya selepas mereka merahsiakan perkahwinannya di Bali pada bulan lalu.

Apatah lagi, foto perkahwinan pasangan bahagia itu dirakam dengan "menyembunyikan" wajah lelaki berambut perang itu.

Rupa-rupanya lelaki bertuah itu ialah Adrian Wong, pengurus dan rakan perniagaannya.
Mereka merancang terbang ke satu destinasi rahsia untuk berbulan madu.
Sehingga semalam, ia masih masih menjadi teka-teki.

"Jika anda ingin menghubungi saya, panggil sebelum malam esok (malam ini) ya. Saya akan terbang ke Gold Coast untuk berbulan madu," kata Amber kepada mStar Online ketika ditemui di Pameran Pesona Mutiara Rafflesia di Muzium Negara, semalam.


Jika sebelum ini Amber merahsiakan perkahwinannya, kini model terkenal itu bersikap terbuka menceritakan destinasi berbulan madu.

"Kira-kira 10 hari di situ," katanya ringkas dan padat ketika diserbu para pengunjung muzium untuk bergambar.

Pameran hasil kerjasama antara Jabatan Muzium Negara dan Rafflesia itu antara lain mempamerkan gaun perkahwinan Amber bernilai RM380,000 yang dipakai di Bali serta kasut bersulam mutiara bernilai RM260,000.


Dakwanya, pihak muzium cuba mendapatkan sebuah dewan untuk menempatkan koleksi busana bertatahkan mutiara Rafflesia itu.

Sementara itu, Amber berharap mendapat sepasang anak lelaki dan perempuan kelak.
"Kadang-kala, kita hanya merancang, Tuhan menentukannya. Saya berusaha keras ke arah itu dan akan memberitahu media apabila mendapat berita gembira kelak," katanya.
Tambahnya, dia tidak akan bersara selagi khidmat peragaannya masih diperlukan - walaupun selepas memiliki anak nanti.

KKB Sudah Dipenuhi Orang Ramai.

 Wanita PKR Dah Siap Sedia..

Kuala Kubu Baru atau terkenal dengan singkat “KKB” dibanjiri dengan lautan manusia dari seluruh negara bagi “memeriahkan” proses penamaan calon pilihan raya kecil ke-10 dan yang pertama di Selangor sejak Mac 2008.
 
Proses penamaan calon pilihan raya kecil kerusi Parlimen Hulu Selangor ini, satu lagi pilihan raya kecil yang sengit khususnya antara Barisan Nasional (BN) dan Pakatan Rakyat (PR), bermula 9 pagi.

Penyokong-penyokong parti utama yang bertanding berkumpul di kawasan sekitar bandar Kuala Kubu Baru sejak 6 pagi tadi.

Barisan calon bakal bertanding dijangka diketahui dua jam kemudian.


Ketika 37 borang penamaan calon sudah dikeluarkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) setakat semalam, BN dan PR serta dua calon Bebas telah mengesahkan persaingan mereka.

BN menurunkan Ketua Penerangan MIC pusat P. Kamalanathan, yang dipilih hanya beberapa jam sebelum pengumuman rasmi parti itu di sebalik kemelut pemilihan calon manakala PR akan meletakkan anggota Majlis Pimpinan Pusat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Zaid Ibrahim.

Kamalanathan merupakan muka baru dalam pilihan raya manakala Zaid pernah bertanding di kerusi Kota Baru pada 2004.

Bagi memastikan kelancaran proses penamaan calon pagi ini jalan dari Dataran Kuala Kubu Baru menghala ke pekan itu dijadikan laluan sehala.


Bermula pukul 7 pagi ini sehingga tengah hari ini, jalan itu dijadikan sebagai laluan sehala dan kenderaan yang menghala keluar diminta menggunakan laluan Ampang Pecah menuju ke Rasa, kata polis.

Seramai 1,000 anggota dan pegawai akan bertugas bagi memastikan keselamatan masyarakat serta kelancaran perjalanan pilihan raya kecil tersebut.

Walaupun SPR meminta semua parti yang bertanding tidak membawa penyokong yang ramai ke pusat penamaan calon di Dewan Serbaguna dan Kompleks Sukan Daerah Hulu Selangor di sini tetapi ia tidak mematahkan semangat penyokong masing-masing.

Setakat 7 pagi ini kira-kira 3,000 penyokong BN dan PR — terdiri pelbagai umur berkumpul jalan-jalan menuju ke kompleks sukan itu.


Semalam Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata kehadiran ramai penyokong akan menyebabkan kesesakan lalu lintas dan mengganggu rutin harian penduduk tempatan.

“Memandangkan pekan Kuala Kubu Baru tidak besar, kami meminta pemimpin parti menasihatkan penyokong masing-masing supaya berdisiplin dan mematuhi arahan,” katanya.

SPR telah membahagikan kawasan untuk pemimpin dan calon bersama penyokong parti bertanding iaitu BN dan PKR, yang diwakili PKR berkumpul dengan menjarakkan 100m antara mereka.

Abdul Aziz berkata pihaknya turut menyediakan khemah bagi 100 wakil parti pada hari penamaan calon iaitu hanya mereka yang mempunyai pas yang dikeluarkan oleh SPR sahaja dibenarkan memasuki kawasan di dewan itu.

Pilihan raya kecil itu diadakan berikutan kematian penyandangnya Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad daripada PKR pada 25 Mac lalu kerana barah otak.

Pengundian akan diadakan pada 25 April ini.

Zaid Yakin Menang Undi Melayu.


Di sebalik imej 'liberal' yang sering dikaitkan padanya, calon PKR bagi pilihan raya kecil Hulu Selangor, Datuk Zaid Ibrahim yakin dapat memenangi hati pengundi di kawasan parlimen tersebut, termasuk masyarakat Melayu.

Katanya, walaupun terdapat tinjauan bahawa orang Melayu selesa dengan pendekatan seperti Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) - yang lantang bersuara dalam isu-isu Melayu - beliau "tidak akan menggadaikan prinsip demi populariti".

"Apa pun (keputusan) tinjauan, saya yakin, saya faham orang Melayu, saya faham orang Islam. Dan saya akan buktikan pada (hari pengundian) 25 haribulan (April) ini," kata Zaid.

Sebuah badan peninjau bebas Merdeka Centre sebelum ini pernah mengadakan tinjauan tentang penerimaan orang Melayu terhadap pendekatan PERKASA, di mana mendapati lebih separuh daripada mereka menyokongnya.

Zaid pula yang terkenal sebagai 'gergasi firma guaman' di Malaysia dilihat pelbagai pihak sebagai lebih 'liberal', 'urban' dan kononnya tidak cocok dengan imej Melayu tradisional.

Ketika diwawancara Malaysiakini di kediaman mewahnya di Petaling Jaya kelmarin, Zaid menolak keras label itu dan menyifatkannya sebagai hanya "propaganda".

"Liberal itu ertinya apa? Itu Umno punya propaganda," katanya sambil mendakwa perkataan yang digunakan itu mempunya konotasi negatif.

"Apa yang liberal sangat, yang ditakuti sangat itu? Hak rakyat tak kira bangsa kita kena bela."

Zaid yang juga bekas menteri di Jabatan Perdana Menteri berkata, beliau yakin cukup faham dengan masalah orang Melayu di Hulu Selangor.

"Saya lebih faham masalah Felda (Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan) daripada orang BN. Kalau orang BN faham pun dia takut hendak bersuara. Itu bezanya," katanya.

Review Filem Hooperz.


Hooperz mengisahkan tentang sekumpulan pelajar yang bermain dalam sebuah pasukan bola jaring. Variasi karekter dan latar belakang dalam pasukan ini di himpunkan menjadikan sebuah kisah yang menarik.

Gelangang bola jaring menjadi tempat bagi mereka untuk lari dari kehidupan rutin mereka yang membosankan.
Kesemua mereka ini kemudiannya membentuk sebuah pasukan bola jarring yang di namakan Hooperz. Walaupun pelbagai rintangan yang berlaku terhadap karekter-karekter ni, namun mereka tidak menjejaskan semangat mereka untuk ke pertandingan akhir Kejohanan Bola Jaring Tahunan.

Filem ini akan ke pawagam berhampiran anda pada 22 april ini.
Para pelakon yang menjayakan filem ini terdiri daripada,

:
Wan Zulaikha (Pelakon Utama)
:
AJ (Pelakon Utama)
:
Nino (Pelakon Utama)
:
Sue Wei (Pelakon Utama)
:
Atylia (Pelakon Utama)
:
Saidatul (Pelakon Utama)
:
Prof Iqbal (Pelakon Pembantu)
:
Coach D (Pelakon Pembantu)
:
Coach Q (Pelakon Pembantu)
:
Nik (Pelakon Pembantu)
:
Wan Shamsuri (Pelakon Pembantu)
:
Wan Zurina (Pelakon Tambahan)
:
Emak Saidatul (Pelakon Tambahan)
:
Dato Azimin / Ayah Azwar (Pelakon Tambahan)
:
Datin Raudah / Emak Azwar (Pelakon Tambahan)

Mugilan Dakwa Ditawar Wang, Tanah Kempen Untuk PKR???


Timbalan ketua Pemuda MIC pusat, V Mugilan mendakwa telah ditawarkan wang dan tanah untuk berkempen bagi PKR setelah namanya 'digugurkan' daripada dicalonkan untuk pilihan raya kecil Hulu Selangor.

Beliau yang juga ketua Pemuda MIC Hulu Selangor mendakwa tawaran tersebut dibuat oleh seseorang yang "cukup besar".

Beliau bagaimanapun enggan menamakan individu berkenaan, yang menurutnya membuat tawaran tersebut melalui satu panggilan telefon.

Bercakap dalam satu sidang media di Batang Kali, Hulu Selangor hari ini, Mugilan berkata beliau bagaimanapun tidak membuat laporan polis berhubung tawaran kepadanya semalam.

"Sebab saya tidak beri komitmen kepada tawaran itu," kata beliau yang juga berkata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin juga telah menelefon beliau semalam untuk "memujuknya."

"Semalam dia telefon saya suruh saya bersabar," kata Mugilan yang juga mendakwa namanya telah "dipropaganda" pihak tertentu yang mengatakan beliau telah melobi untuk menjadi calon.

Katanya, beliau juga tidak bertindak "menghalang" Datuk G Palanivel, yang sebelum ini disebut-sebut sebagai calon BN.

Tambahnya, beliau juga tidak melakukan apa-apa kesalahan dan tidak sepatutnya dikenakan sebarang tindakan.

"Ini bukan parti sendirian berhad," kata Mugilan dan menjelaskan bahawa pemimpin parti tidak seharusnya bertindak mengenakan tindakan sewenang-wenangnya.

"Saya tidak tahu siapa yang buat (dakwaan). Mungkin pembangkang atau mungkin dari dalam parti sendiri," katanya.

Tambahnya, beliau akan tetap beri sokongan kepada BN "kerana PM dan TPM adalah orang baik" dan akan membantu P Kamalanathan dengan memperkenalkan calon parti itu kepada pengundi.

"Ada yang kata saya bawa Tengku Adnan (Mansor) untuk lobi kepada PM. Saya tidak melakukan lobi kepada sesiapa. Sila tanya PM adakah saya lobi kepada beliau?," soalnya.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails