Geng Aku

Selasa, 1 Disember 2009

DAP Pijak gambar ‘Katak’ Salah, Pemuda BN Bakar Gambar LGE Tak Salah?
Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) cukup hairan dengan ulasan akhbar berkaitan pimpinan DAP menggunakan gambar 3 orang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) yang menjadi bebas sebagai alas kaki menjadi isu yang sahaja dibesarkan untuk memburukkan Pakatan Rakyat (PR).


DPPN Pk mempertikaikan tindakan Pergerakan Pemuda UMNO dan Barisan Nasional (BN) yang jelas menambahkan kemarahan rakyat dengan membakar gambar Lim Guan Eng, Ketua Menteri Pakatan Rakyat Negeri Pulau Pinang semalam semasa himpunan haram yang di anjurkan oleh mereka.

DPPN Pk kesal dengan tindakan menggunakan gambar seorang pemimpin sebuah kerajaan negeri dan juga Ketua Menteri yang dipilih oleh rakyat menjadi bahan untuk dibakar gambarnya adalah perbuatan biadap.Jika pimpinan DAP yang dikatakan tidak pernah menyertai kursus Biro Tatanegera (BTN) hanya menggunakan gambar 3 ADUN ‘katak lompat’ tersebut sebagai alas kaki dipertikai, bagaimana pula dengan Pemuda UMNO / BN yang pernah menyertai BTN pula menggunakan gambar tersebut untuk dibakar adalah amat pelik dan menunjukkan sikap kebencian adalah jelas.

DPPN Pk meminta agar pengamal media supaya tidak mengamalkan sikap “double standard” di dalam melaporkan berita yang menyebabkan rakyat tidak akan menerima lagi maklumat atau berita yang akan dilaporkan.

Rakyat yang dahagakan sumber maklumat dan berita yang telus serta benar akan mencari alternatif sebagai kebenaran yang perlu diperjuangkan.

Pengalaman Nik Nazmi Menyertai BTNPengalaman Setiausaha Politik kepada Menteri Besar Selangor, Nik Nazmi Nik Ahmad menyertai program Biro Tatanegara pada tahun 2004 membuka minda beliau tentang betapa kejinya taktik kerajaan UMNO-Barisan Nasional menanam kebencian melalui biro itu.

Beliau turut menceritakan  kepada TV Selangor pengalaman diarah memberi kuliah subuh berdasarkan teks yang telah dirangka oleh pihak BTN.Kandungan teks tersebut menjelaskan bahawa penangkapan tanpa bicara dan penyeksaan dibawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) adalah halal di sisi Islam.

"Macam saya juga kita diminta misalnya membaca kuliah subuh tapi kuliah subuh tersebut tidak diberi peluang untuk mahasiswa yang besar panjang ni untuk menyampaikan hujah mereka sendiri sebaliknya diberikan teks. Dan teks yang saya ingat, ialah Malaysia sebuah negara Islam dan satu lagi, ISA halal dari segi Islam," kata beliau.

Menurut Nik Nazmi lagi, peranan mahasiswa seolah-olah tidak wujud dalam program yang sepatutnya menitikberatkan aspek pengukuhan jati diri dan kewarganegaraan.

Apa yang dijamah oleh peserta-peserta BTN adalah cerpen yang mendakwa parti-parti pembangkang adalah ekstrem dan kolot.

Nik Nazmi menjelaskan beliau tidak menafikan bahawa perlu ada program kenegaraan untuk mahasiswa namun perkara yang dikesalkan beliau adalah modul politik sempit dan kebencian yang ditawarkan kepada para peserta.
Menurut pandangan beliau, BTN mengamalkan komunikasi satu hala dengan menyekat segala ruang untuk mahasiswa meluahkan input mereka.

"Kita tidak menafikan bahawa kita boleh adakan program kenegaraan, bahawa kita perlu tahu sejarah, kita perlu tahu masalah-masalah yang membebani masyarakat kita pada hari ini. Tetapi ia harus dibuat dengan suasana yang lebih terbuka, kurang partisan."

Beliau berpendapat sekiranya BTN mahu menerapkan unsur politik maka ia perlu mengundang hujah dari semua pihak dan bukan hanya monopoli UMNO-Barisan Nasional.
 "Dan pada masa yang sama, kalau betul nak dibawa masuk pandangan UMNO misalnya, saya tidak menyangkal mahasiswa berhak diberikankan exposure ataupun pendedahan daripada pegawai-pegawai tersebut tetapi bawa sama orang-orang lain, ahli akademik, bawa sama orang Keadilan, orang PAS, orang DAP supaya ada satu perbahasana ada wacana yang mana mahasiswa yang besar panjang yang kebanyakkannya boleh mengundi, boleh menilai," kata beliau.

Beliau menambah, unsur kepartian tidak harus dicampur adukkan dengan program BTN yang menjadi salah satu syarat kepada pegawai kerajaan dan pemegang biasiswa."Jadi isu kepartian yang saya rasa bukan pada tempatnya. Kalau kelab UMNO misalnya nak buat satu kursus, buat. Siapa nak datang, datang. Siapa yang tak nak datang, sudah. Tetapi ini program yang diwajibkan untuk semua pemegang biasiswa, untuk semua pegawai kerajaan dan berbentuk partisan. 

Jadi itu yang saya rasa sedikit kurang senang dengan program ini," kata beliau.Beliau turut mencadangkan kajian perlu dibuat secara lebih intensif dengan menubuhkan suruhanjaya diraja yang terdiri daripada ahli akademik untuk memantau modul program BTN supaya kembali ke matlamat asal.

Nik Nazmi mengulas, ini merupakan kejayaan moral bagi kerajaan negeri memperjuangkan hak rakyat supaya tidak ditindas oleh pihak UMNO-Barisan Nasional yang menerapkan input yang tidak sejajar dengan kehendak negara. 
–Hadri Yaziz

Rockstar Mesti Datang Lambat: Radhi

Radhi OAG ditemuramah para wartawan di perkarangan mahkamah pagi ini.
 
Hasrat pelakon dan penyanyi kumpulan OAG, Mohd Radhi Razali melafazkan cerai terhadap isterinya, Shazlin Sharif di Mahkamah Rendah Syariah di sini tertangguh buat kali ke lima apabila dia terlewat lima minit.

Ketika prosiding baru bermula, Shazlin memaklumkan kepada Peguam Syarie, Rubiah Jaafar yang mewakilinya bahawa Radhi sedang dalam perjalanan ke mahkamah.

Berikutan itu, Rubiah memohon mahkamah menangguhkan prosiding hari ini ke satu tarikh lain dan waran tangkap yang dimohon pada prosiding terdahulu dilanjutkan.

Hakim Syarie, Ghazali Ahmad menangguhkan ke 18 Januari depan pada jam 2.30 petang dan waran tangkap dilanjutkan.

Rubiah ketika ditemui berkata, waran tangkap tetap diteruskan kerana dia gagal hadir ke mahkamah.

"Waran tangkap diteruskan kerana dia gagal hadir. Dia kata 'on the way'. Dahulu pun dia kata 'on the way'. Kami tidak menunggu dia," katanya.

Rubiah berkata, waran tangkap terhadap Radhi boleh diteruskan sekiranya dia datang ke mahkamah hari ini.

Sementara itu, Shazlin enggan memberi sebarang komen dan terus meninggalkan perkarangan mahkamah.

 
Shazlin ketika tiba di perkarangan mahkamah.
 
Lima minit kemudian, Radhi memasuki kawasan mahkamah sebelum diberitahu wartawan bahawa prosiding telah berakhir.

Dalam keadaan terpinga-pinga, Radhi berkata dia memberitahu Shazlin bahawa dia sedang dalam perjalanan ke mahkamah.

"Bila melintasi depan mahkamah, saya terima mesej khidmat pesanan ringkasnya memberitahu 'You don't need to come anymore'," katanya sambil menambah dia terperangkap dalam kesesakan lalu lintas.


Ditanya sama ada Shazlin sengaja memohon mahkamah menangguhkan prosiding untuk menggambarkan keburukannya, Radhi secara berseloroh mengakui bahawa dia memang selalu datang lambat.

"Orang ramai pun tahu saya memang kaki lambat. Rock star mesti datang lambat."

Radhi juga memberitahu, polis telah datang ke rumahnya untuk melaksanakan waran tangkap semalam.

"Saya minta maaflah kalau datang lambat. Saya memang datang lambat sebab kerja buat muzik. Saya balik dari studio pada pukul 7 pagi. Kemudian saya balik dan mandi di rumah di Kota Damansara.

"Saya pun nak selesaikan kes ini dengan cepat kerana saya nak bersih untuk tahun 2010. Sekarang saya nak keluarkan album dan lagu baru. Jadi, saya tak nak orang lain lihat saya banyak masalah," akui Radhi.


Sejurus itu, Radhi kelihatan memasuki mahkamah untuk memohon waran tangkap terhadapnya dibatalkan.

Ini kerana katanya, dia perlu berlepas ke China pada 10 Disember ini untuk mempromosikan produk syarikatnya.

Selepas berjumpa dengan kakitangan mahkamah, Radhi menjelaskan kepada wartawan bahawa dia perlu menghubungi Rubiah untuk mempercepatkan perbicaraan atau berjumpa dengan Bahagian Penguatkuasaan, Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS)."Saya memohon sekiranya boleh, janganlah tangkap saya kerana saya kena ke luar negara. Saya akan mengambil inisiatif menghubungi mereka. Rugilah kalau saya tak ambil peduli," katanya.

Nizar V'8! Mahkamah Tolak Permohonan Anwar Gugur Tuduhan LiwatMahkamah Tinggi di sini memutuskan bahawa ia tidak boleh membenarkan permohonan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk membatalkan pertuduhan meliwat terhadapnya hanya berdasarkan laporan perubatan yang menyatakan ketiadaan penetrasi.


Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah berkata laporan perubatan tidak boleh dijadikan asas untuk mahkamah menggunakan kuasa untuk membatalkan pertuduhan kerana mahkamah perlu mendengar keterangan saksisaksi pihak pendakwaan terlebih dahulu.Pada peringkat ini, katanya, mahkamah bersetuju dengan hujahan Peguam Cara Negara Datuk Mohamed Yusof Zainal Abiden bahawa laporanlaporan tersebut terhad kepada pemerhatian dan pemeriksaan fizikal dan tidak konklusif sedangkan kes pendakwaan lebih berlandaskan kepada keterangan lisan, keterangan forensik dan keterangan lain.

Beliau berkata dalam kes ini elemen penting untuk pihak pendakwaan ialah membuktikan bahawa adanya kemasukan zakar tertuduh ke dalam dubur pengadu.

"Terpulang kepada pihak pendakwaan bagaimana ia ingin membuktikan elemen tersebut," kata Mohamad Zabidin.

Beliau berkata sudah semestinya laporan perubatan merupakan satu daripada keterangan yang boleh diguna, sama ada oleh pihak pendakwaan untuk menyokong keterangan berhubung isu kemasukan, atau oleh pihak pembelaan untuk menimbulkan keraguan berhubung keterangan berkenaan, atau untuk menunjukkan tidak terdapat kemasukan.Anwar pada 17 Jun lalu membuat permohonan membatalkan pertuduhan terhadapnya setelah mengaku tidak bersalah pada 10 Mac terhadap dakwaan meliwat Mohd Saiful Bukhari, 24, bekas pembantu peribadinya, di sebuah kondominium di Bukit Damansara di sini pada 27 Jun tahun lepas.

Mohamad Zabidin juga berkata isu kedua yang mahkamah mengambil perhatian adalah dakwaan pemohon kononnya pertuduhan terhadap beliau mempunyai niat jahat dan merupakan penyalahgunaan proses mahkamah.Beliau berkata hujah pemohon melalui afidavitnya yang mengkaitkan peguam negara Tan Sri Abdul Gani Patail dan insiden "mata lebam" pada 1998 dengan pasukan pendakwaan yang mengendalikan kes terbaru boleh menyebabkan mereka boleh bersikap berat sebelah adalah tidak dapat diterima.

"Beban untuk membuktikan terdapat niat jahat di pihak pendakwa dalam membawa pertuduhan terkini terhadap pemohon terletak di bahu pemohon. Afidavit pemohon ada menyenaraikan Tan Sri Gani dalam apa yang didakwa cuba putar belit atau mencipta keterangan terhadap pemohon dalam tahun 1998.

"Walaupun begitu, tidak ada apaapa yang menunjukkan perkara yang sama berlaku dalam kes terkini," kata Mohamad Zabidin.

Beliau berkata hanya dengan menunjukkan bahawa barisan pendakwaan yang mengendali kes terbaru ada pengetahuan tentang peranan Gani dalam kejadian 1998, tidak cukup untuk mahkamah mendapati dalam kes terkini mereka akan bersikap berat sebelah.

Mohamad Zabidin menetapkan tempoh sebulan bermula 25 Jan tahun depan untuk perbicaraan kes walaupun peguam Karpal Singh membantah kerana anak guamnya ingin memfailkan rayuan di Mahkamah Rayuan.

Karpal kemudian memberitahu media bahawa satu notis rayuan akan difailkan di Mahkamah Rayuan esok.

Anwar turut hadir di mahkamah hari ini.
BERNAMA

Chin Peng Harap Temui Najib Di Selatan Thailand Bulan IniBekas setiausaha agung Parti Komunis Malaya (CPM) Chin Peng berkata beliau tidak akan menggunakan pihak ketiga tetapi sebaliknya menggunakan saluran sesuai untuk menyampaikan hasratnya kepada Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak bagi membenarkannya kembali ke Malaysia.Jika boleh, beliau melahirkan hasrat untuk dapat bertemu Najib apabila Perdana Menteri itu melawat selatan Thailand yang dijadual pada minggu kedua bulan ini.

Mengenai kenyataan bekas Ketua Polis Negara Malaysia Tan Sri Norian Mai bahawa Chin Peng telah menunggu begitu lama dan kini sudah terlambat baginya untuk pulang, bekas gerila itu berkata beliau tidak mahu berbalah dengan Norian, yang merupakan salah seorang perunding utama semasa perbincangan antara CPM dengan kerajaan Malaysia.

“... tetapi pada hakikatnya, saya pergi ke sebuah tempat yang dipilih untuk menemui wakil kerajaan, saya tidak ingat tempat sebenarnya, tetapi berhampiran dengan Hatyai. Tetapi saya tidak dapat menemui mereka, kemudian ada orang beritahu saya untuk pergi dari satu tempat ke satu tempat... akhirnya juga saya tidak dapat jumpa mereka dan ini sebagai satu misteri kepada saya sehingga sekarang,” katanya.


Chin Peng berkata apa yang beliau mahukan ialah untuk kembali ke Malaysia menemui keluarganya dan memberikan penghormatan kepada nenek moyangnya di Sitiawan, Perak.

“Saya sudah tua, berusia 85 tahun. Sebagai orang tua, saya harap dapat melihat keluarga saya dan memberikan penghormatan kepada nenek moyang saya. Ini peluang akhir saya untuk pulang ke tanah air. Kepulangan saya bukan untuk menimbulkan kekacauan,” katanya dalam temu bual di Lee Gardens Hotel di sini di mana beliau mengetuai kepimpinan CPM ke perjanjian menandatangani berakhirnya pemberontakan bersenjata komunis pada 2 Disember 1989.

Chin Peng mempunyai seorang anak lelaki di Malaysia sementara anak perempuaanya kini di Australia.

Ditanya kenapa beliau tidak menonjolkan diri walaupun seorang yang dikenali dalam sejarah Malaysia, Chin Peng, yang memakai kemeja batik dan terpaksa dibantu untuk bergerak, berkata bukan mengejar publisiti, kecuali tidak dapat dielakkan.


Setelah CPM diharamkan pada tahun 1940-an, beliau mula kelihatan di khalayak ramai pada tahun 1955 semasa Rundingan Baling yang telah dibubarkan di mana beliau menemui Perdana Menteri Malaysia pertama, Tunku Abdul Rahman, sebelum keluar lagi untuk menandatangani Perjanjian Damai pada tahun 1989, tetapi tinggal menyendirikan diri sehingga beberapa bulan kebelakangan ini.

Chin Peng, yang diberikan pasport orang asing oleh kerajaan Thai, berkata beliau telah tinggal di Bangkok sejak beberapa tahun lepas, tetapi tidak membabitkan diri dalam sebarang aktiviti perniagaan.

Beliau berkata CPM berhenti menerima sebarang bantuan daripada Parti Komunis China selepas menandatangani perjanjian itu, sambil menambah tidak ada sebab untuk meminta bantuan daripada mereka selepas itu.

Daripada maklum balas yang diterimanya, ketanya kebanyakan bekas rakannya  yang telah kembali ke Malaysia kini berjaya dalam kehidupan baru mereka.

“Mereka dalam keadaan baik tetapi tidak semuanya,” katanya sambil menambah bahawa ramai juga yang tinggal di empat perkampungan damai yang diwujudkan oleh kerajaan Thai di wilayah Yala yang bersempadan dengan Malaysia.

Di bawah perjanjian damai, 339 bekas anggota CPM kembali ke Malaysia dari sempadan Thai-Malaysia dalam 13 kumpulan antara Ogos, 1991 dan Disember, 1992, sementara sesetengahnya tinggal di beberapa perkampungan damai yang diwujudkan oleh kerajaan Thai di wilayah Yala.Mengenai sesetengah laporan bahawa ada bekas anggota terbabit dalam pemberontakan kini di wilayah Selatan Thai yang penduduknya majoriti Muslim, Chin Peng berkata konflik itu tidak ada kaitan dengan mereka.
– Bernama

Adney, Razali Digugurkan Dari Skuad Bola [B-23].


RAJAGOBAL (berdiri tiga dari kiri) ketika mengumumkan senarai pemain yang dipilih ke Sukan SEA 2009 semalam.SAMBUTAN hari jadi ke-23 buat penjaga gol, Syed Adney Syed Hussein semalam bertukar suram apabila namanya tiada dalam senarai 20 pemain yang akan menggalas cabaran negara di Sukan SEA 2009 Laos.

Empat lagi pemain yang turut diketepikan ialah penyerang bermasalah, Razali Umar Kandasamy, Farderin Kadir, Ahmad Shakir Mohd. Ali dan Faizal Muhamad.

Jurulatih kebangsaan, K. Rajagobal mengumumkan senarai 20 pemain skuad bawah 23 tahun (B-23) kebangsaan itu selepas tamat sesi latihan di Wisma FAM, Kelana Jaya petang semalam.


ADNEY digugurkan daripada skuad negara ke Sukan SEA.


Rajagobal hanya membawa dua penjaga gol iaitu Farizal Marlias dan Sharbinee Allawee Ramli sekali gus menyebabkan nama Adney yang menjaga gawang negara pada Sukan SEA 2007 di Korat digugurkan.

"Saya kena beri peluang kepada Sharbinee setelah saya menilai prestasi ketiga-tiga penjaga gol ini dalam sesi latihan.

"Harap Adney menerimanya dengan profesional dan ambil peluang ini untuk memperbaiki prestasi bersama pasukan kelabnya (Kelantan)," kata Rajagobal ketika ditemui pemberita semalam.


PEMAIN B-23 negara menjalani latihan terakhir di padang Wisma FAM, Kelana Jaya semalam.


Namun nada berbeza pula disuarakan Rajagobal berhubung situasi pengguguran Razali yang disifatkannya sebagai seorang pemain yang tidak berdisiplin.

"Saya beri cuti sehari untuk Hari Raya Aidiladha. Apabila semua pemain lapor diri semula pada pukul 7 malam hari Jumaat, hanya dia seorang tidak hadir.

"Saya telefon dia dan dia kata ada masalah pengangkutan. Keesokan harinya (Sabtu) dia masih tak datang dan saya terpaksa ambil tindakan menggugurkannya.

"Nasihat saya kepada pemain-pemain lain, jika saya dapati ada yang tidak berdisiplin ketika di Laos nanti, saya tidak teragak-agak menghantar mereka pulang," tegas Rajagobal.
Rajagobal turut mengakui terpaksa mengambil masa yang lama untuk memilih 20 pemain itu kerana daripada senarai 25 pelatih terakhir skuad B-23 negara, semua telah mempamerkan prestasi cemerlang.

"Selepas meneliti keperluan setiap posisi, inilah 20 pemain yang saya anggap terbaik ketika ini."

Skuad B-23 negara akan berlepas ke Vientiane, Laos dari Pangkalan TUDM Subang pagi ini dengan menaiki pesawat TUDM dan akan bertemu Timor Leste pada aksi sulung Kumpulan A pada Rabu ini.

Piala Monsun Satu Pembaziran Oleh Kerajaan Negeri.
Terengganu, negeri yang kedua termiskin di Malaysia, selepas Sabah, menawarkan hadiah yang paling lumayan dalam edisi kelima Kejohanan Lumba Perahu Layar Piala Monsun.


http://buletinonline.net/images/stories/berita14/mcupmembazir.jpgSukan yang penuh kontroversi dan misteri itu akan berlangsung di Pulau Duyong di sini dari 1-6 Disember, menawarkan hadiah wang tertinggi dalam semua kejohanan dan sukan pelayaran di seluruh dunia dengan jumlah RM1. 57 juta (USD454, 000).

Peningkatan hadiah wang tunai tersebut dilaporkan kerana komitmen penaja utama dan kerajaan negeri Terengganu.


http://www.ecerdc.com/2008/bm/logo/monsoon-cup.jpg

Pemenang kejohanan tersebut akan meraih RM360, 000 (USD104, 000) sementara pasukan yang ditempatkan tercorot juga (tempat ke 12) masih boleh menerima RM50, 000 (USD14, 400).

Sementara itu, Pengarah Piala Monsun, Datuk Wan Hisham Wan Salleh berkata matlamat tersirat penganjuran piala monsoon tercapai.

Beliau dilaporkan berkata, walaupun 'kejayaan' yang dimaksudkan sukar diterjemah dalam bentuk data atau statistik, sejak ia dimulakan pada 2004, pelbagai sektor di negeri pantai timur itu menerima manfaatnya sama ada secara langsung atau tidak.

DUN Pulau Pinang Kecoh..

Sekumpulan kira-kira 100 penyokong Pemuda BN berkumpul di depan bangunan DUN Pulau Pinang dan seorang dalam kumpulan itu membakar foto Ketua Menteri Lim Guan Eng.

Ia dianjurkan sebagai membantah pentadbiran kerajaan negeri yang didakwa "tidak cekap dan teragak-agak" membuat keputusan bagi menyelesaikan masalah rakyat dan juga gagal menunaikan janji pilihan raya umum 2008.

Dikepalai oleh ketua Pemuda Umno Pulau Pinang, Norman Zahalan, tunjuk perasaan itu bermula kira-kira 12.15 tengah hari dan berakhir hampir sejam kemudian ketika sidang DUN Pulau Pinang sedang berlangsung hari ini.

Penunjuk perasaan menaikkan sepanduk anti-kerajaan dengan dakwaan ia tidak cekap mengendalikan beberapa masalah seperti Kampung Buah Pala, Rumah Hijau Mak Mandin dan juga projek kontroversi menebus guna tanah.

Ketua Pemuda Gerakan negeri Oh Tong Keong kemudian menjelaskan insiden membakar poster Lim bukan tindakan Pemuda BN tetapi seorang penduduk Kampung Buah Pala yang turut hadir di situ.

Beliau memberitahu Malaysiakini petang ini bahawa mereka merancang agar perhimpunan itu berlangsung secara tertib dengan hanya membawa sepanduk dan poster.

Bagaimanapun seorang lelaki pertengahan umur tiba-tiba menyertai tunjuk perasaan itu dan kemudian mengambil sekeping poster lalu memijak dan membakarnya.

"Saya telah cuba menghalangnya (berbuat demikian) tetapi keadaan menjadi tidak terkawal," kata Oh.

Tambahnya, polis kemudian membawa lelaki tersebut dan seorang pegawai polis Cawangan Khas memberitahunya bahawa lelaki itu seorang penduduk kampung itu yang kini telah diranapkan untuk projek pembangunan.

Menurut Oh lagi, sekumpulan penduduk Kampung Buah Pala sebelumnya berkunjung ke bangunan DUN untuk menyerahkan memorandum kepada ketua menteri dan meninggalkannya ketika kumpulan Pemuda BN itu sedang berdemonstrasi.

Katanya, semua penyokong Pemuda BN memakai baju putih dan berseluar hitam, manakala lelaki yang membakar itu berpakaian warna.

"Kami mengutuk tindakan membakar poster. Jika anda ada rungutan, anda harus menyatakan secara aman," katanya, yang juga timbalan ketua Pemuda Gerakan Malaysia.

Nizar V'8! "Umno Kini Busuk Hingga Ke Ususnya" - Mahathir

Ketika semua media menyuluh apa yang berlaku dalam PAS, Tun Dr Mahathir menulis dalam blognya bahawa seorang bekas pemimpin kanan Umno bercadang untuk menyokong PAS kerana "Umno busuk hingga ke ususnya."

"Umno busuk daripada peringkat terendah hingga ke peringkat tertinggi," kata bekas pemimpin kanan Umno itu kepada Mahathir sebagaimana yang ditulis beliau dalam blognya. 

"Yang tinggal katanya ialah orang yang berkepentingan yang berharap mendapat sesuatu kerana menyokong Umno. Mereka ini bukan nasionalis dan mereka tidak boleh diberi kepercayaan.

" Banyaklah lagi hujah-hujahnya akan sebab-sebab Umno tidak lagi akan diberi peluang untuk memerintah negara yang disayangi olehnya. Saya tidak akan hurai lebih lanjut. Hanya yang saya ingin sebutkan ialah pendapat beliau sudah menular ke semua peringkat orang Melayu, bahkan ahli Umno juga," tulis Mahathir lagi.

Berikut adalah tulisan penuh Mahathir dalam blognya Chedet yang disiarkan pada 30 November 2009 jam 12:07 tengahari.

1. Pilihanraya Umum ke-13 hanya dua tahun lagi. Saya sedang meneliti reaksi rakyat terhadap UMNO dibawah pimpinan baru. Saya terkejut. Saya terkejut kerana seorang bekas pemimpin UMNO yang kanan telah meluahkan perasaannya dengan berkata "UMNO is rotten to the core" (UMNO busuk hingga ke ususnya).

2. Beliau telah berkata yang beliau sedang memikir untuk menyokong PAS. Beliau juga berkata beliau telah bertemu ramai pemimpin-pemimpin UMNO yang telah bersara dan mereka speendapat dengannya.

3. UMNO busuk daripada peringkat terendah hingga ke peringkat tertinggi katanya. Di cawangan, ketua cawangan hanya berjuang untuk mengekal dirinya sebagai ketua sahaja. Kenapa? Sebabnya majoriti ketua cawangan dapat jadi pengerusi Jawatakuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung dengan elaun tertentu dan kuasa untuk mengagih peruntukan. Berpeluang juga untuk jadi kontraktor Kelas F untuk projek kecil di luar bandar.

4. Untuk menentukan dirinya tidak dicabar ketua cawangan tidak akan benarkan sesiapa yang lebih terpelajar daripadanya masuk UMNO cawangannya. Lebih daripada itu kebanyakan peruntukan untuk jadi ahli UMNO, yang mana dia mesti melalui cawangan, tidak akan dilayan. Tujuannya ialah supaya cawangannya tidak mempunyai banyak ahli kerana mereka tetap akan menimbulkan masalah dan sukar dikawal, bahkan sukar disogok pun.

5. Sebab itu tidak ramai ahli profesional yang dapat menjadi ahli UMNO. Sebaliknya semakin ramai daripada pemimpin PAS terdiri daripada doktor, peguam, jurutera dan lain-lain profesyen.

6. Oleh kerana ketua cawangan biasanya tidak memiliki pelajaran yang tinggi dan beliau menentukan ahli lain dalam cawangannya mempunyai ilmu pengetahuan yang lebih rendah daripadanya, maka apabila ketua terpaksa berhenti kerana sebab-sebab tertentu, maka penggantinya akan terdiri daripada yang kurang berkebolehan daripadanya. Dengan itu kualiti kepimpinan akan merosot sepanjang masa.

7. Tentu ada cawangan yang tidak seperti ini tetapi pengecualian hanya mengesahkan keadaan yang sebenar.

8. UMNO, kata bekas pemimpin kanan ini sekarang dipimpin oleh perasuah. Mereka menjadi ahli Majlis Tertinggi kerana sogokan wang. Orang ramai tidak akan serah nasib mereka kepada perasuah.
9. Penempatan perasuah dalam Kerajaan dan badan-badan lain juga memburukkan lagi imej UMNO. Sudah tentu perasuah akan dipilih sebagai calon UMNO dalam Pilihanraya Umum ke-13. Jika mereka diberi kemenangan maka negara akan dapat Kerajaan perasuah. Sebab itu beliau tidak akan sokong UMNO sebaliknya akan menyertai dan menyokong parti lawan. Katanya lagi hingga kini separuh daripada orang Melayu tidak merasai nikmat kerana Kerajaan-Kerajaan pimpinan UMNO menidakkan hak mereka sedangkan mereka juga orang Melayu walaupun mereka menyokong parti lawan. Mereka yang menyokong parti lawan bertambah sejak (Tun) Abdullah kerana ramai daripada ahli UMNO sendiri sudah tidak percaya kepada UMNO.

10. Yang tinggal katanya ialah orang yang berkepentingan yang berharap mendapat sesuatu kerana menyokong UMNO. Mereka ini bukan nasionalis dan mereka tidak boleh diberi kepercayaan.

11. Banyaklah lagi hujah-hujahnya akan sebab-sebab UMNO tidak lagi akan diberi peluang untuk memerintah negara yang disayangi olehnya. Saya tidak akan hurai lebih lanjut. Hanya yang saya ingin sebutkan ialah pendapat beliau sudah menular ke semua peringkat orang Melayu, bahkan ahli UMNO juga.

12. Rakan-rakan dalam Barisan Nasional semuanya berpecah dan lemah. Mereka tidak mampu menjayakan Barisan Nasional.

13. Masa semakin singkat untuk memperbaiki keadaan ini. Saya mencatat maklumat ini untuk pengetahuan umum sahaja.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails