Geng Aku

Khamis, 8 April 2010

Review Filem Semerah Cinta Stilleto.


Semerah Cinta Stilleto mengisahkan kehidupan bahagia Siti Laila atau Stila (Lisa Surihani)

Stila dilahirkan dan dibesarkan dalam kemewahan dan segala yang dihajati akan ditunaikan oleh kedua-dua ibu bapanya. Dia juga seorang remaja perempuan yang cantik, masih menuntut di sebuah institusi pengajian tinggi terkemuka di ibu kota.

Leto (Farid Kamil) pula seorang pemuda yang hidup dalam keadaan serba sederhana. 

Bekerja sebagai penjual ikan di pasar borong dan tinggal di flat murah berhadapan kawasan banglo mewah keluarga Stila.

Pertemuan Stila dan Leto bermula apabila ibu Stila iaitu Datin Fairuz ke pasar membeli ikan untuk dimasak bagi menyambut kedatangan teman lelaki Stila iaitu Raymond ke rumah. Kejadian tidak disangka berlaku. Pergaduhan besar tercetus antara penjual ikan di pasar sehingga memaksa Datin Fairuz membatalkan niat untuk membeli ikan.

Di situlah, Leto terpandang dan tertawan dengan keayuan Stila. Dalam kejadian itu juga, Leto dibuang kerja. Pada malam pertemuan Stila dan Raymond, Stila telah cuba digoda dan dinodai Raymond. Stila lari dan berjalan seorang diri sehingga bertemu Leto dan kawannya Yani (Cat Farish).

Yani sebelum ini setiap hari mengganggu Stila untuk membalas dendam, tetapi mangsanya adalah Leto. Stila menendang punggung Leto sehingga berdarah dengan menggunakan stilletonya. Yani yang terkenal dengan sikap nakalnya telah membawa Leto mencuri kasut untuk dijual.

Kebetulan semula, rumah yang dicuri itu adalah rumah banglo keluarga Stila. Kehilangan stiletto telah mengundang rasa sedih Datin Fairuz dan membuatkan Stila berasa bersalah dan berusaha untuk mendapatkan sepasang lagi stiletto.

Pertemuan semula dengan Leto telah membantu Stila untuk mendapatkan semula kasutnya. Dalam tempoh pencarian stilletto itu, Stila terserempak ibunya bermesra bersama dengan lelaki lain tanpa rasa malu. Melihat sikap acuh tak acuh bapanya, Datuk Azahar akan tinggah laku isterinya, Stila mengikut Leto pulang.

Stila tidak tinggal di rumah kerana berasa kecewa dan sedih. Di rumah Leto, Stila telah bertemu dengan erti kesempurnaan hidup. Namun, hubungan Stila dan Leto mendapat tentangan dari keluarga Stila dan keraguan kedua ibu bapa Leto.

Dapatkah Stila mendapatkan stilettonya semula? Apakah reaksi Stila terhadap segala tindakan keluarganya? Dan bagaimanakah kesudahan perhubungan antara Stila dan Leto? Segalanya terjawab dalam filem “Semerah Cinta Stiletto” terbitan ke-37 MIG production arahan Ahmad Idham.

Ketua Wanita MCA Letak Jawatan Parti, K'jaan.


Datin Paduka Chew Mei Fun hari ini mengumumkan peletakkan jawatannya sebagai Ketua Wanita MCA.

Serentak dengan peletakan jawatan itu, Chew juga berkata dia akan melepaskan jawatan timbalan menteri wanita dan pembangunan masyarakat yang disandangnya.
Beliau juga mengumumkan akan melepaskan jawatan senator.

Pada pemilihan parti itu pada 28 Mac lalu, Chew berikrar akan melepaskan semua jawatannya jika perwakilan MCA memilih Datuk Seri Dr Chua Soi Lek yang terbabit dengan skandels seks DVD dilantik sebagai presiden.

Chua berjaya menumbangkan presiden ketika itu, Datuk Seri Ong Tee Keat dan bekas presiden Tan Sri Ong Ka Ting dengan majoriti yang tipis.

Reaksi spontan Chew pada malam keputusan itu ialah beliau akan menagguhkan sebarang pengumuman sehingga Jawatankuasa Pusat Pergerakan Wanita MCA bermesyuarat.

Mesyuarat itu berlangsung hari ini.

Menjelang tengah hari, ratusan penyokongnya tiba di Wisma MCA, Kuala Lumpur bagi menyatakan sokongan mereka terhadap Chew.

Antara sepanduk dan kain rentang yang dibawa mereka, tertera "Berpegang kepada prinsip demi maruah wanita".

Semasa Chew tiba, penyokongnya terus melaungkan "Kami sokong anda", "Kami perlukan anda" dan "Jangan letak jawatan!".

Sokongan padu itu menyaksikan Chew menitiskan air mata. Beliau kemudiannya menghabiskan kira-kira 30 minit dengan penyokongnya sebelum menuju ke tingkat enam untuk menghadiri mesyuarat berkenaan.

Zaid Calon PKR Di Hulu Selangor?


Penyelaras Pakatan Rakyat, Datuk Zaid Ibrahim disebut-sebut besar kemungkinan dipilih untuk mewakili PKR bertanding dalam pilihan raya kecil parlimen Hulu Selangor 25 April ini.

Perkara itu kini menjadi perbualan di kalangan pemimpin dan para penyokong PKR di cabang Selangor sejak beberapa hari lalu.

Menurut sumber-sumber yang rapat dengan PKR cabang itu, pemilihan Zaid itu dibuat berdasarkan andaian beliau lebih berpeluang menang.

Katanya, ia berdasarkan pengalaman Zaid, seorang peguam dan pernah dilantik sebagai menteri kabinet sebelum ini.

Sumber-sumber itu juga berkata, pemilihan Zaid juga dibuat atas andaian bahawa BN berkemungkinan besar mengekalkan Datuk G Palanivel bertanding di situ.

"Heavyweight kena lawan dengan heavyweight...," kata sumber-sumber itu.

Katanya, walaupun terdapat andaian bahawa MIC sekarang ini hanya parti kecil dalam BN, tetapi parti India itu didakwa mempunyai sumber kewangan yang kukuh bagi menghadapi pilihan raya kecil pada 25 April ini.

Sumber-sumber menambah, walaupun 'pemilihan' Zaid telah dibuat, ketua umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim masih boleh menukar pandangannya di saat-saat akhir.

Bagaimanapun, buat masa ini, difahamkan jentera parti di pelbagai peringkat juga telah sedia maklum tentang perkara tersebut.

Zaid juga difahamkan berhadapan dengan saingan sengit daripada bendahari PKR Cabang Hulu Selangor Dr Halili Rahmat - sahabat lama Awar dan pakar bedah saraf.

Sebelum ini, PKR dilaporkan mempertimbangkan 12 nama untuk bertanding dalam pilihan raya kecil kali ini. Daripada jumlah itu, lima orang telah disenarai pendek.

Selain Zaid, mereka ialah naib ketua Razali Mokhtar, bendahari cabang Dr Halili Rahmat, Pengerusi Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) Syed Shahir Syed Mohamud, dan aktivis peguam N Surendran.

Di pihak BN pula, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak semalam dilaporkan memberikan laluan kepada MIC di kawasan tersebut, walaupun tidak dipersetujui ahli akar umbi Umno di Hulu Selangor.

Bagaimanapun, nasib Palanivel dilihat masih juga menjadi tanda-tanya walaupun hanya satu-satu nama yang dicadangkan MIC kepada Najib.

Penamaan calon bagi pilihan raya kecil kerusi parlimen tersebut akan diadakan pada 17 April ini.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails