Geng Aku

Rabu, 25 November 2009

Nizar V'8! PRM Melantik Pemangku Presiden Baru

 

 
Parti Rakyat Malaysia (PRM) mengumumkan hari ini bahawa Naib Presidennya Ariffin Salimon telah dilantik Pemangku Presiden untuk mengisi kekosongan setelah Presiden PRM  Hassan Karim meninggalkan PRM. Pada masa yang sama, Goh Chuin Loon dari ranting PRM Sungai Petani Kedah dilantik sebagai ahli jawatankuasa pusat (AJKP).
 
Hassan Karim meninggalkan PRM kerana lebih daripada 80% wakil PRM yang menghadiri Kongres Nasional ke-41 yang diadakan pada 15 November 2009 telah menolak  usul Hassan Karim. Usul itu adalah untuk  memohon secara bertulis menyertai Pakatan Rakyat. Oleh sebab ini perkara yang strategik dan serius, sebelum sebarang keputusan dibuat, perkara ini perlu masa untuk berbincang. Wakil berpendapat buat masa ini adalah tidak sesuai memohon, apatah lagi Pakatan Rakyat masih dari segi peraturan belum berdaftar.

Kenyataan PRM juga menjelaskan satu kesilapan yang ada dalam laporan the Star hari ini. S.K. Song telah meletakkan jawatan Timbalan Presiden pada Januari tahun ini dan diterima JKP, tetapi beliau masih AJKP dan Pengerusi PRM Johor.

Parti Rakyat Malaysia ialah parti  politik terbuka kepada warganegara Malaysia, PRM mengalu-alukan  sesiapa untuk berjuang bersama, jika bersetuju dengan cita-cita dan konsep memperjuangkan kepentingan rakyat jelata khususnya mereka daripada golongan pertengahan bawah  
 
Parti Rakyat
 
Akan tetapi, sekiranya ada mana-mana anggota PRM mendapati, PRM bukannya wadah yang sesuai lagi untuk bergerak, dan memenuhi kehendaknya,  memilih untuk meninggalkan PRM, pilihannya dihormati dan diterima. Pemimpin boleh datang dan boleh pergi, bagi PRM ini hal biasa.

Walau bagaimanapun PRM mahu mengucapkan ribuan terima kasih kepada Hassan Karim, pada masa beliau memimpin PRM selama 5 tahun , Hassan Karim telah sedaya-upaya dan dengan jujur ikhlasnya mempertahankan hak kewujudan PRM  sebagai satu parti politik berdaftar, serta mengucapkan maju jaya dan good luck kepada Hassan Karim dalam endeavour dengan wadah yang lain.

Nizar V'8! Kokus: Muhyiddin serah pada Ku Li tentukan pendirian

"Kita serah kepada kebijaksanaan Tengku Razaleigh (Hamzah)." Demikian kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin ketika mengulas pelantikan beliau untuk mengetuai kokus Pakatan Rakyat (PR) yang dibentuk bagi membincangkan pertikaian royalti minyak khususnya kepada Kelantan.Semalam Ketua Umum PR Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan bahawa Tengku Razaleigh yang juga Ahli Parlimen Gua Musang, Kelantan telah bersetuju untuk menerima pelantikan tersebut.

Belum ada kenyataan rasmi daripada Tengku Razaleigh setakat ini.

Sehubungan itu, Muhyiddin yang juga Timbalan Presiden Umno berkata beliau percaya yang Tengku Razaleigh, Ketua Umno Bahagian Gua Musang, akan membuat keputusan terbaik berhubung soal tersebut.


"Saya merasakan beliau sudah lama berada dalam parti, jadi beliau tahu apa keputusan yang hendak dibuat," kata beliau pada sidang media di bangunan Parlimen hari ini.

Bagaimanapun media arus perdana melaporkan pemimpin veteran Umno itu belum memutuskan sama ada akan menerima atau menolak jemputan itu.

Muhyiddin juga menggesa agar Tengku Razaleigh, yang merupakan pengasas Petronas dan bekas Naib Presiden Umno, agar mempertimbangkan dengan berhati-hati sebelum membuat sebarang keputusan.

"Saya ada membaca berita tentang itu tetapi saya belum menerima sebarang laporan terperinci mengenai kedudukannya.

"Adalah baik Tengku Razaleigh membuat analisis dengan berhati-hati sebab walaupun ia melibatkan negeri Kelantan, tapi ia (kokus) ditaja oleh pembangkang dan Datuk Seri Anwar Ibrahim sendiri berada di belakangnya.“Umumnya, adalah tidak sesuai tetapi Tengku Razaleigh faham tentang ini dan kita serahkan kepada beliau untuk membuat analisis sebelum membuat keputusan akhir," katanya lagi.

Pada 18 November lalu pemimpin-pemimpin PR mengadakan pertemuan dengan Tengku Razaleigh bagi meminta beliau mempengerusikan satu kokus mengenai pertikaian wang royalti minyak membabitkan kerajaan persekutuan dan Kelantan.Malah pada minggu lalu, Tengku Razaleigh memberitahu wartawan bahawa beliau akan mempertimbangkan permintaan PR memandangkan pernah terlibat dalam "urusan minyak" sejak penubuhan Petronas dan penggubalan undang-undang yang berkaitan.

Sehubungan itu katanya, beliau akan memainkan peranan bagi menyelesaikan isu itu "jika ia benar-benar adalah satu masalah."

Tengku Razaleigh telah terlibat secara langsung dalam menggubal Akta Pembangunan Petroleum 1974 bersama Tun Salleh Abas.

Nizar V'8! Ex'Presiden PRM Sertai PKR.


Kemasukan bekas Presiden Parti Rakyat Malaysia, Hassan Abdul Karim ke Parti Keadilan Rakyat (PKR) memberi makna baru kepada perjuangan parti. 

Sebagai seorang yang cukup berpengalaman dalam bidang politik, Hassan juga terkenal dengan semangat jitu memperjuangkan prinsip kepedulian rakyat. “ Kemasukan Hassan Kari ini pada pandangan saya ialah tindakan yang telah dijangka kerana Hassan Karim ialah seorang pejuang yang terkenal, pejuang tokoh sosialis yang memang terbukti dari segi ketahanan dia” ujar ahli parlimen Balik Pulau, Yusmadi Yusuf. 

Mengimbas kembali bertautnya hubungan di antara PRM dan Keadilan pada suatu ketika dahulu walaupun tanpa kehadiran Ketua Pembangkang adalah bukti kekuatan Parti Keadilan Rakyat dan Pakatan Rakyat. “ Sebab itu ketika mana, Parti Rakyat Malaysia (PRM) bergabung dengan Keadilan ketika itu, sebenarnya pada waktu itu sudah ada kefahaman walaupun pada waktu itu Datuk Seri Anwar Ibrahim masih berada di dalam penjara. Maka kemasukan Hassan Karim membuktikan sekali lagi, ianya merupakan gabungan parti-parti yang mantap". 

“ Yang lain-lain itu saya rasa, kemasukan Hassan Karim sekali lagi membuka ruang kepada tapak permulaan Pakatan Rakyat terus berkembang di Johor" tambahnya lagi. 

Ahli parlimen Sungai Petani, Johari Abdul juga turut mengalu-alukan kemasukan Hassan ke dalam PKR. Beliau berkata persiapan PKR menawan Johor Darul Takzim semakin mantap dengan kehadiran tokoh rakyat ini. 

“ Kita mengalu-alukan kemasukan Hassan sebagai pemimpin yang telah lama berjuang. Dia seangkatan dengan syed Hussin Ali sebenarnya. Saya rasa ini akan memperkukuhkan lagi Keadilan khususnya di Johor”Hassan sebelum ini telah meletakkan jawatannya dalam PRM apabila usulnya agar parti komponen itu menyertai Pakatan Rakyat ditolak.

Hassan telah mengemukakan usul agar PRM menyertai Pakatan Rakyat sewaktu menyampaikan Ucapan Dasar Presiden pada Kongres Nasional PRM ke-41 yang di adakan 15 November lalu.


Liyana Jasmay Bukan Perosak Industri.


TIDAK menjadikan bidang nyanyian sebagai satu perkara yang suka-suka, sebaliknya Liyana begitu serius dan berusaha untuk menjadi seorang penyanyi yang baik seiring dengan peningkatan usianya.


TIDAK dinafikan, impak yang terhasil menerusi lagu Aku Tak Percaya Cinta nyanyian Liyana Jasmay memang cukup besar. Lagu dan lirik ciptaan sepenuhnya oleh Ajai itu dengan mudah menangkap telinga lantas menjadikan lagu tersebut antara lagu yang cukup popular lewat ini.

Namun, lagu berentak pop rock alternatif itu tidak terlepas daripada kritikan dan hentaman segelintir pihak yang mendakwa Liyana tidak layak untuk bergelar penyanyi.

Ada yang mendakwa, Liyana tidak memiliki vokal dalam erti kata sebenar untuk bergelar seorang penyanyi dan tidak seharusnya menceburkan diri dalam bidang nyanyian.

Lebih kejam lagi, mereka melabelkan Liyana sebagai perosak industri dan seharusnya menumpukan perhatiannya terhadap dunia lakonan sahaja.

Bertemu dengan Liyana seusai majlis pelancaran album pertamanya, Liyana Jasmay di Hard Rock Cafe, Kuala Lumpur, baru-baru ini, si genit itu menyifatkan, dakwaan sedemikian sangat kejam buat dirinya.

Dia sedar barangkali albumnya tidak mempunyai nilai muzik yang tinggi tetapi pada masa yang sama, Liyana percaya dan berpuas hati dengan penghasilan album pertamanya itu.

Malah, dia langsung tidak kesal dengan keputusannya untuk bergelar seorang penyanyi kerana dia benar-benar serius dengan dunia muziknya.

"Kalau mereka mengatakan saya merosakkan industri muzik tanah air, ini bermakna mereka juga mengatakan komposer, penulis lirik, pemuzik, penggubah lagu dan semua yang terlibat dalam album saya adalah perosak.

"Mereka yang terlibat dalam album saya ini semuanya merupakan yang terbaik dalam industri muzik tempatan dan saya memberikan kredit kepada mereka kerana percaya dengan apa yang saya mahukan.

"Biarlah apa orang nak cakap tentang saya kerana saya mempunyai misi dan visi saya sendiri dalam bidang nyanyian ini," kata gadis petah ini dalam nada yang cukup optimis.

Album Liyana Jasmay yang memuatkan lima buah lagu itu merupakan terbitan syarikat milik kakak Liyana, Adriana Jasmay iaitu Regal Way Marketing Sdn. Bhd. dengan kerjasama Metadome Sdn. Bhd. sebagai jentera promosi.

Menerusi album ini, Ajai yang juga bertindak sebagai penerbit telah menyumbangkan tiga buah lagu ciptaannya termasuk Aku Tak Percaya Cinta, Kejam dan Aku Jatuh Cinta yang merupakan single kedua untuk album ini.Bukan itu sahaja, Liyana juga berduet dengan 'teman baiknya' Aizat menerusi lagu Penyelamat Cinta yang juga merupakan ciptaan jejaka itu.

Menyambung bicara, sebagai seorang artis baru dalam dunia nyanyian, Liyana mengakui banyak kekurangan dan kelemahan pada dirinya terutama dari aspek vokal.

Bersikap positif

Kerana itu juga, dia ada memasuki kelas nyanyian untuk mempelajari teknik vokal bersama guru vokal terkenal, Syafizawati Shariff atau lebih dikenali sebagai Cikgu Syafi.

Tambah anak bongsu kepada pasangan Jasmay Shah dan Habsah Simpon ini lagi, dia mahu melakukannya secara perlahan-lahan memandangkan usianya masih lagi muda.

Dia sedar ramai yang mempertikaikan nilai-nilai estetika dalam muziknya tetapi kata Liyana, semua itu akan berkembang sedikit demi sedikit seiring dengan usianya.

"Memang sedari awal sewaktu saya menyuarakan hasrat untuk bergelar seorang penyanyi, perasaan takut dan bimbang memang cukup tebal dalam diri saya.


"Bukan apa. Bimbang dengan penerimaan orang terhadap diri saya tetapi saya cepat sedar dan bersikap positif dengan mengambil risiko ini," ujarnya yang ternyata gembira dan teruja dengan penghasilan albumnya itu.

Bercerita tentang album sulungnya itu, Liyana cukup berpuas hati dengan penghasilannya dan menyifatkan Ajai sebagai seorang yang cukup bijak dalam mencorakkan serta mewarnakan albumnya itu.

Bukan seorang komposer dan penerbit yang jumud fikirannya, jelas Liyana lagi, Ajai di matanya seorang karyawan yang sentiasa bergerak mengikut peredaran muzik semasa.

"Lagu-lagunya sentiasa memiliki elemen muzik terkini tetapi dalam masa yang sama, dia masih mengekalkan sentuhan muziknya. Kerana itu saya selesa bekerja dengannya kerana dia tahu apa yang saya mahukan.

"Saya juga banyak berbincang dan berkomunikasi dengan Ajai dan selesai rakaman, maklum balas yang diterima cukup positif.

"Menerusi penghasilan album ini juga, saya banyak belajar dan bereksperimen untuk menimba pengalaman agar saya boleh lakukan yang lebih baik di masa depan," kata penyandang gelaran Pelakon Wanita Terbaik Festival Filem Malaysia Ke-22 (FFM 22) menerusi filem Papadom itu lagi.Liyana turut menambah, dia menetapkan tempoh selama tiga tahun dalam mengekalkan konsep muzik yang dibawakannya itu sebelum tampil dengan konsep yang berbeza pula.

Dia juga cukup sedar, muziknya itu mungkin tidak relevan kepada golongan dewasa dan matang.

Tetapi muzik yang dibawakannya itu adalah untuk menarik perhatian kanak-kanak serta remaja seperti mana yang dilakukan oleh Miley Cyrus yang cukup dikagumi Liyana.

"Saya sungguh gembira dan terkejut dengan penerimaan mereka sewaktu saya membuat persembahan di daerah luar bandar.

Satu rahmat

"Ternyata, percaturan saya tidak silap dan apa yang saya lakukan setakat ini membuahkan hasil seperti mana yang saya harapkan," katanya yang kelihatan comel mengenakan gaun singkat putih rekaan Rizman Ruzaini pada majlis pelancaran itu.

Dalam masa yang sama, Liyana turut disoal tentang kemampuannya untuk merakamkan album adalah kerana latar belakang dan kedudukannya sebagai seorang anak hartawan.Sambil tersenyum manja, Liyana menolak dakwaan tersebut dan enggan perkara itu dijadikan sebagai isu.

Sebaliknya, duta produk kosmetik Maybelline ini menjelaskan semuanya adalah satu rahmat dan rezeki yang sudah lama diidam-idamkan.

Dalam perkembangan lain, Liyana juga menyatakan kerinduan untuk kembali ke lokasi penggambaran drama mahupun filem.

Untuk itu, dia kini sedang meneliti beberapa buah skrip drama dan filem sebelum membuat keputusan.

Sebelum itu, Liyana akan muncul dengan filem Duhai Si Pari-Pari terbitan Tayangan Unggul Sdn. Bhd. yang akan ditayangkan pada penghujung bulan Disember ini selain Niyang Rapik pada Februari tahun depan.

Pada masa yang sama, Liyana turut meluahkan keinginannya untuk memiliki program televisyennya sendiri seperti Hannah Montana dan Lizzie McGuire.

"Memang seronok kalau ada rancangan seperti itu tetapi tengok dulu bagaimana. Insya-Allah, siapa tahu kalau ia menjadi satu kenyataan satu hari nanti," katanya dalam maksud yang mendalam.

Nizar V'8! Kronologi Kota Siputeh

Secara tiba-tiba Kota Siputeh menjadi terkenal, semua lapisan masyarakat mula menyebutnya. Baik orang-orang politik, pengamal undang-undang dan orang biasa mula berkira-kira, apakah kesudahannya kisah Kota Siputeh ini?

 Ceriteranya bermula pada 19 Ogos lalu, apabila Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah, Dato’ Dr Abdul Isa Ismail memaklumkan kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bahawa terdapat kekosongan di DUN Kota Siputeh.

Penyandangnya, Dato’ Abu Hasan Sarif didapati melanggari peraturan dewan mengikut Perkara 51 Undang-Undang Tubuh Kerajaan (UUTK) Kedah apabila gagal menghadiri persidangan dua kali berturut-turut.
Ia menjadi bertambah kalut apabila SPR pada 1 September secara tidak cermat memutuskan Abu Hassan kekal sebagai ADUN Kota Siputeh dengan alasan yang boleh dipertikaikan.

Dr Abdul Isa memfailkan permohonan semakan kehakiman terhadap keputusan SPR yang mengekalkan Abu Hasan sebagai Adun Kota Siputeh pada 1 Oktober lalu di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.Krisis berlarutan apabila mahkamah pula mengisytiharkan kekosongan kerusi tersebut pada 16 November lalu yang sekaligus menafikan keputusan tidak cermat SPR pada awalan krisis ini.

SPR dalam tempoh masa yang terhad masih tidak mahu mengalah apabila mengemukakan rayuan untuk mengenepikan keputusan mahkamah beberapa jam sebelum berakhirnya tempoh writ pilihan raya kecil perlu dikemukakan.

Walau apapun keputusan Mahkamah Rayuan nanti, Kota Siputeh tetap akan menjadi bualan ramai seperti mana keputusan mahkamah itu terhadap krisis perlembagaan di Perak, Mei lalu.


Kemungkinan berlakunya pilihan raya kecil (PRK) di Kota Siputeh adalah cukup besar jika aspek perundangan tidak diinjak-injak oleh mereka yang berkuasa.

Sejak awal lagi Pakatan Rakyat (PR) telah sepakat untuk meletakkan calon PAS menentang Barisan Nasional (BN) di kubu kuat Umno itu. PR juga telah mempersiapkan calon yang akan mewakilinya dari kalangan mereka yang diterima baik pengundi di Kota Siputeh.

Kota Siputeh adalah salah satu kawasan DUN di dalam Parlimen Jerlun. PAS tidak pernah memenangi kerusi Kota Siputeh walaupun pernah dua kali merampas kerusi Parlimen Jerlun pada pilihan raya umum (PRU) 1969 dan 1999.Berdasarkan fakta itulah Pesuruhjaya PAS Kedah, Dato’ Seri Ustaz Azizan Abdul Razak, mengkategorikan Kota Siputeh sebagai ‘kubu kuat Umno sejak bumi diciptakan’. Walaupun begitu, tidak dinafikan peluang PAS untuk merampasnya tetap ada jika dilihat dari beberapa sudut yang positif.

Kota Siputeh menjanjikan saingan yang cukup sengit, tidak seperti di Bagan Pinang yang menyaksikan pertandingan di atas padang yang senget. Di Kota Siputeh, BN tidak dilindungi insuran 35 peratus seperti mana di Bagan Pinang.

PRU 2008 lalu, PAS tewas tipis kepada BN dengan majoriti sekecil 495 undi. Calon PAS mendapat 7665 undi, manakala calon BN hanya berjaya meraih 8160 undi.Enam daripada tujuh belas unit peti undi (UPU) dimenangi oleh calon PAS. Manakala di empat UPU lain, PAS tewas tipis hanya dengan majoriti kurang dari 45 undi sahaja.

Jika diambil kira statistik itu, kemungkinan PAS merampas kerusi itu nampak seperti cerah. Walau bagaimanapun, ianya memerlukan suatu formula yang bisa merubah keyakinan pengundi Kota Siputeh terhadap keupayaan sebenar PR dan PAS itu sendiri.

Kesudahan cerita ini bergantung kepada keputusan badan kehakiman negara yang sedang mengolah jalan ceritanya.

Santokh Singh Semakin Pulih

Bekas pemain bolasepak kebangsaan, Santokh Singh yang dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (ICU) Hospital Kuala Lumpur (HKL) sejak 10 hari lepas kini semakin pulih dan dijangka dipindahkan ke wad biasa dalam masa terdekat.

Timbalan Menteri Belia dan Sukan Datuk Razali Ibrahim yang melawat pemain tersebut hari ini berkata beliau dimaklumkan oleh doktor yang bertugas bahawa Santokh semakin pulih daripada jangkitan kuman di bahagian otaknya dan mula mengenali rakan-rakan yang melawatnya.

"Saya diberitahu oleh doktor bertugas bahawa Santokh sebenarnya bukannya koma seperti yang dilaporkan sebelum ini. Cuma ubat-ubatan yang diberikan bagi melawan jangkitan kuman tersebut membuat pemain tersebut seperti tidak sedarkan diri," katanya kepada pemberita di sini Rabu.

Turut bersama Razali melawat Santokh ialah Ketua Pengarah Majlis Sukan Negara (MSN) Datuk Zolkples Embong dan Ketua Pengarah Institut Sukan Negara (ISN) Datuk Dr Ramlan Abd Aziz.

http://www.nst.com.my/articles/38zols/pix_topright

Santokh, 57, pemain yang mendominasi posisi pertahanan pada zaman kegemilangannya pada era 70-an dan awal 80-an, dimasukkan ke ICU pada Isnin dua minggu lepas selepas pengsan di rumahnya di Setapak, dekat sini.

Isterinya, Taljit Kaur berkata suaminya kelihatan amat sihat dan sempat mengendalikan program kejurulatihan sehari sebelum kejadian itu.

Razali berkata Kementerian Belia dan Sukan (KBS) akan memberi bantuan sewajarnya kepada pemain tersebut menerusi Yayasan Kebajikan Atlet Kebangsaan (Yakeb).

KBS atau MSN katanya tidak mempunyai skim bantuan tersendiri untuk membantu pemain yang telah bersara tetapi boleh melakukannya menerusi Yakeb.

"Saya sendiri akan cuba memberi pertolongan kepada pemain lagenda ini. Jika bukan dari KBS, dari segi peribadi," katanya.

Sementara itu Dr Ramlan berkata berdasarkan pengalamannya sebagai doktor perubatan, jangkitan kuman di bahagian otak boleh menyebabkan renjatan saraf, sepertimana yang dialami Santokh.

"Santokh cuma perlu banyak berehat selepas keluar dari HKL untuk kembali pulih," katanya.

-- BERNAMA

Nizar V'8! Masalah Kewangan PAFA, Umno Perak Lepas Tangan

Dewan Pemuda PAS Negeri Perak (DPPN Pk) melahirkan kekesalan dengan sikap bekas Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Zainol Fadzi Paharudin yang menyalahkan Presiden, Datuk Seri Ir Haji Mohammad Nizar Jamaluddin berikutan kegagalan pasukan Seladang negeri itu menyertai Liga Super musim depan akibat masalah kewangan.


Menurut mereka, Nizar dalam satu pertemuan baru baru ini telah menjelaskan bahawa hutang-hutang yang sedia ada adalah tunggakan semenjak tahun 2006 lagi iaitu sebelum beliau memegang Persatuan Bola Sepak Perak (PAFA) .

Ketua DPPN Pk, Mohd Akmal Kamarudin dalam satu kenyataan memberitahu, Zainol yang juga Ahli Majlis PAFA sewajarnya mengetahui bahawa sepanjang Nizar menerajui PAFA, semua bayaran semasa telah dilangsaikan.

Cuma yang masih bermasalah katanya adalah tunggakan hutang terdahulu yang masih cuba diselesaikan.

"Itu pun Datuk Seri Nizar berusaha juga menjelaskan beberapa hutang lapuk yang perlu diberikan perhatian turut dilangsaikan" katanya.

Apa yang mendukacitakan katanya, sikap Zainol yang berkeadaan seperti orang luar di dalam isu tersebut dan bersikap menghentam bukan membantu.
"Beliau sepatutnya membantu bagi menyelesaikan kes yang tertunggak ini. Beliau yang pernah menjadi Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Negeri Perak sudah tentu mengetahui keadaan yang telah berlaku sekitar tahun 2006 lagi.

"Persoalannya kenapakah perkara ini tidak pernah beliau bangkitkan ketika itu, kata beliau lagi.

Menurutnya lagi, jika desakan terhadap Nizar supaya berundur, beliau juga sepatutnya bertindak mendahului desakan tersebut kerana kegagalannya menjalankan tugasnya di dalam pembangunan bolasepak Perak itu sendiri.

"DPPN Pk mencabar Zainol untuk bertemu bagi memperjelaskan usaha beliau untuk menyelesaikan isu yang ada", katanya.


Pasukan Bola Sepak Perak perlu melangsaikan bayaran hasil kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan juga Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) untuk beraksi pada Liga Super musim depan.

Mengikut syarat yang dikeluarkan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), mana-mana pasukan yang gagal menjelaskan bayaran tersebut adalah tidak layak menyertai Liga tersebut.

DPPN Pk antara yang giat menjalankan usaha mengumpul dana bagi membantu pasukan bola sepak negeri itu agar dapat beraksi musim depan.

Sebelum ini mereka telah mengadakan perbincangan dengan Presiden Persatuan Bolasepak Perak, Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin untuk tujuan tersebut.

Hasilnya mereka telah melancarkan 'Kempen Seringgit (RM1)' untuk tabung bantuan kepada persatuan bolasepak negeri itu.

Nizar V'8! Ahli Parlimen kesal kerajaan sembunyi laporan tanah runtuh Bukit Antarabangsa

Ahli Parlimen Ampang Zuraida Kamaruddin pagi tadi melahirkan rasa kecewa kerana Kabinet enggan menjelaskan punca sebenar kes tanah runtuh di Bukit Antarabangsa Disember tahun lalu kepada penduduk terbabit.Beliau yang juga Ketua Wanita PKR menganggap keputusan kerajaan meletakkan Laporan Siasatan Tanah Runtuh Bukit Antarabangsa sebagai Rahsia Kerajaan sebagai tindakan tidak telus.

"Kes ini melibatkan tiga kematian dan semua penduduk yang terlibat nak tahu punca sebenar kes tanah runtuh itu."

"Kerajaan 1Malaysia tidak perlulah sembunyikan punca tanah runtuh itu. Kalau kerajaan Pakatan (Rakyat) di Selangor boleh telus menjelaskan hasil siasatan negeri, kenapa kerajaan persekutuan takut," jelasnya.

Ujarnya, arahan kabinet agar Kementerian Kerja Raya (KKR) agar mendedahkan status laporan berkaitan, mengakibatkan Majlis Perbandaran Ampang Jaya sukar menyelesaikan beberapa masalah berbangkit dalam kalangan penduduk terbabit.

http://3.bp.blogspot.com/_rbqlI_m1Ahg/SUvNDrOnrxI/AAAAAAAABtY/63eJDO2jdGk/s400/Bukit+Antarabangsa+(11).jpg

Tambahnya lagi, laporan KKR tersebut penting demi mempercepat penguatkuasaan undang-undang berkaitan pembanguan di kawasan cerun bukit di Selangor.

Beliau juga mendesak kerajaan prihatin dengan keselamatan penduduk di sekitar Bukit Antarabangsa dengan memberitahu situasi sebenar seperti dalam laporan rahsia tersebut.

6 Disember tahun lepas, sebanyak 14 banglo mewah di Taman Bukit Utama dan Taman Bukit Mewah ranap ditelan bumi.

Ketua Polis Selangor Datuk Khalid Abu Bakar mengumumkan lebih 93 mangsa yang tertimbus, berjaya diselamatkan oleh pihak berwajib.

Khalid juga menasihatkan lebih 3,000 hingga 5,000 penduduk di sekitar kawasan cerun terbabit dipindahkan ke kawasan yang lebih selamat.

Kerajaan Selangor yang memulakan kerja-kerja kebajikan dan siasatan kes tanah runtuh tersebut, kemudiannya diambil alih oleh kabinet atas sebab-sebab tertentu.

Kelewatan kabinet melambat-lambatkan pendedahan punca tanah runtuh tersebut bukan sahaja melambatkan tindakan susulan kerajaan negeri, malah membebankan penduduk terbabit yang sudah kehilangan kediaman hampir setahun.

Nizar V'8! Penyokong Hindraf mogok lapar di KLCC

Berpuluh penyokong Hindraf berhimpun di KLCC pagi ini untuk menyertai mogok lapar bagi mengingati ulangtahun kedua perhimpunan raksasa 25 November.

Dengan diketuai oleh aktivis Hindraf S Jayathas, mereka tiba di pintu masuk KLCC pada kira-kira jam 9.10 pagi. Enam belas orang daripada mereka memakai baju-T Hindraf berwarna oren. Kebanyakan mereka turut memakai lencana anti-ISA.

Mereka merancang untuk mengadakan mogok lapar selama 18 jam sehingga 4 petang selaras dengan tuntutan 18 perkara kepada kerajaan bagi menangani masalah masyarakat India di negara ini.

"Tuntutan 18 perkara itu bertujuan untuk menangani masalah kemiskinan tegar di kalangan masyarakat India di Malaysia.

"Tidak ada panduan dan peluang bagi masyarakat India, maka ramai yang terbabit dalam jenayah. Kerajaan tahu mengenai masalah itu tetapi tidak mengambil sebarang tindakan," kata Jayathas.

Kira-kira 24 orang anggota polis kelihatan memantau keadan

Manakala pihak pengurusan KLCC telah meminta kumpulan tersebut supaya tidak duduk kaki lima kerana ia menganggu perniagaan di situ.

Akhil Hayy: Kes Saya Dengan JAIS Dah Tiga Tahun Tak Selesai


WALAUPUN kes penceramah bebas dan penyanyi Akhil Hayy ditahan berceramah tanpa tauliah oleh Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) telah berlalu tiga tahun lalu, dia berkata sehingga sekarang kes itu bagaikan berkubur begitu sahaja.

"Kes saya tidak pernah disebut sehingga saya hubungi kawan-kawan. Mereka kata tidak ada apa-apa masalah dan Jais tidak tahu nak dakwa apa..

"Jadi, saya nasihatkan janganlah susahkan insan-insan seperti kami yang nak berdakwah ini. Cukup-cukuplah, pergilah ke tempat-tempat maksiat yang cukup banyak. Bila disuruh ke tempat maksiat, mereka kata tak cukup kakitangan.

"Sehingga sekarang saya perlu mengadap JAIS dahulu sebelum memberikan ceramah kerana sudah mengikut ‘standard’ mereka. Tapi saya hargai pihak Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) kerana saya mendapat kerjasama yang baik dengan mereka."Tidak lama lagi, saya dan Astro akan bekerjasama dengan Jawi untuk melakukan sebuah program tetapi tidak boleh dimaklumkan lagi kerana masih dalam perbincangan," ujarnya ketika dihubungi.

Ini kerana baru-baru ini pihak JAIS pernah mendakwa yang ‘ustaz rock’ itu pernah ditahan atas kesalahan melanggar Enakmen Pentadbiran Agama Islam Selangor 2003 di bawah Seksyen 119 (1) kerana mengadakan ceramah tanpa tauliah di Seksyen 8, Shah Alam.

Malah, JAIS juga tidak pernah mengeluarkan sebarang tauliah terhadap Akhil untuk menjalankan sebarang aktiviti ceramah atau khutbah agama di negeri itu.

Isu tauliah penceramah agama hangat diperkatakan baru-baru ini apabila Bahagian Penguatkuasaan JAIS menahan bekas Mufti Perlis, Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin kerana mengadakan ceramah tanpa tauliah di Taman Seri Ukay, Hulu Klang pada 1 November lalu.

Justeru, Akhil sempat meluahkan harapannya agar enakmen tauliah yang dikuatkuasakan di negeri Selangor sebelum ini dibubarkan.

"Saya ditahan oleh JAIS dan dibawa ke balai polis untuk disoal siasat semasa hendak memberikan ceramah di sebuah surau baru di Taman Puncak Alam, Seri Kembangan. Mereka (JAIS) buat saya seperti penjenayah.

"Mereka dakwa saya dan belum dibuktikan saya bersalah. Belum tentu juga saya bersalah kerana itu baru dakwaan. Jadi orang buat spekulasi sedangkan orang tak tahu sebab-musabab saya ditahan.

"Mereka tidak tahu yang mengajar agama di Selangor perlu ada tauliah, sebaliknya lebih memfokuskan saya ditahan oleh JAIS dan polis. Jadi ia memberikan reputasi buruk kepada maklumat dan pandangan orang ramai.

"Jadi, kalau rasa enakmen ini perlu dibubarkan, kita bubarkanlah dan perhatikanlah orang yang betul-betul perlu ditahan. Kalau ditahan, apa hujahnya..adakah ajarannya sesat, menyeleweng akidah dan sebagainya," katanya lagi.

Bekas vokalis kumpulan D’ Riyadh ini bercerita yang dia terkejut dengan penahanannya sebelum ini kerana turut serta dalam majlis itu adalah Datuk Ismail Khamus dan bekas Mufti Selangor Allahyarham Datuk Ishak Baharom.

"Allahyarham Datuk Ishak pun pernah dilarang untuk memberi ceramah di negeri Selangor setelah beliau tidak menjadi mufti..sama seperti bekas Mufti Perlis Dr Asri.

"Kalau seseorang yang dikenali itu boleh memberikan sesuatu kepada masyarakat dan diundang untuk menyampaikan ceramah di surau baru untuk menarik orang ramai, jadi saya tiada masalah untuk itu."Apabila saya tiba di sana , sudah ada dua buah van JAIS dan kereta peronda polis. Saya hanya bersalam dengan mereka dan ingatkan mereka mahu turut serta dalam ceramah itu. Rupa-rupanya, ada isu lain.

"Masalahnya, apabila kita pergi atas permintaan orang...bayangkan bekas mufti tak boleh beri ceramah di negeri sendiri..Saya tak tahu apa agenda sebenar JAIS.

"Anak-anak kecil dan ibu-ibu yang hendak mendengar ceramah dan mungkin ada anak-anak yang baru hendak mengenal pentas masjid dan surau serta berdampingan dengan ustaz yang mereka senangi...bayangkan tiba-tiba JAIS dan polis bawa penceramah ini ke balai polis. Apa moralitinya yang sebenar?

"Jadi, adakah Datuk Ismail Khamus sesat, adakah Datuk Harun Din sesat, adakah Datuk Nik Aziz sesat termasuk Allahyarham Datuk Ishak Baharom sesat..," ceritanya.

Akhil turut mempersoalkan di mana kewibawaan untuk menghapuskan ajaran sesat sedangkan enakmen untuk mendapatkan tauliah itu turut menghalang ‘orang yang tidak sepatutnya’ dipersoalkan tauliahnya.

"Negeri Selangor yang buat enakmen seperti itu. Negeri lain pun nak jaga ajaran sesat juga, tetapi tiada enakmen seperti itu. Jadi, janganlah tahan orang yang nak beri ceramah ini dalam masjid dan surau.

"Kalau kita nak beri ajaran sesat, kita beri ceramah di tempat gelap atau di rumah-rumah. Saya sudah 15 tahun berdakwah, nak berkongsi ilmu di tempat terang.

"Kononnya enakmen ini digunakan untuk mengawal penularan ajaran sesat dan diakui perkara itu perlu tetapi tidakkah ada budi bicara apabila mereka lihat tokoh agama mengajar...yang akhirnya ditahan dengan polis dan disoal siasat bagaikan penjenayah.

"Jangan ‘double standard’ kan perkara ini. Jangan sebab kita ada kuasa, kita hendak menghukum orang yang baru hendak mengenal orang ramai ini untuk berkongsi ilmu yang berdasarkan hadis.

"Orang juga hendak tahu tentang agama berdasarkan pengalaman seorang penyanyi," ujar suami bekas penyanyi dan pelakon Waheeda ini.

Akhil turut mencadangkan agar tauliah agama bukan sahaja perlu dimohon oleh penceramah malah mana-mana ahli politik.

"Misalnya, kalau nak tauliah, minta tauliah agama kepada ahli politik sekali kerana setiap percakapan mereka dalam dewan parlimen dan di mana-mana merupakan dakwah," akhirinya.

Nizar V'8! Nik Aziz Tidak Tolak Sudah Ada Pelapis

Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tidak menolak terdapat kumpulan pelapis dalam PAS Kelantan yang bakal mengambil alih tempatnya sebagai Menteri Besar jika beliau melepaskan jawatan itu.Beliau yang enggan membayangkan nama yang disebutsebut bakal menggantikannya itu, bagaimanapun memberi gambaran ia tertakluk kepada hiraki dalam parti di peringkat negeri.

Nik Aziz juga tetap menegaskan beliau tidak akan meletak jawatan sematamata kerana kemelut yang kini melanda dalam PAS atau atas desakan manamana pihak."Saya tidak akan melepaskan jawatan kecuali kerana uzur atau tua, tetapi pada masa ini belum sampai masanya lagi," katanya kepada Bernama ketika dihubungi di rumahnya, di sini malam tadi.

Nik Aziz berkata demikian bagi mengulas kenyataan Pesuruhjaya PAS III Kelantan Datuk Mohd Amar Nik Abdullah dalam laman web Malaysian Insider yang dipetik sebagai berkata Nik Aziz perlu mengumumkan calon penggantinya bagi mengelak perebutan dan konflik dalam PAS Kelantan apabila beliau tiada. BERNAMA

Nizar V'8! SPRM Tutup Pintu Selepas Pukul 5.30 Petang

Kakitangan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mula meninggalkan pejabat pada pukul 5.30 petang. 
 
Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah mengarahkan semua cawangannya di seluruh negara untuk menghentikan proses merekodkan kenyataan daripada saksi selepas waktu pejabat dengan segera.

Pengarah Bahagian Siastan, Datuk Mohd Shukri Abdul berkata beliau telah mengeluarkan arahan pada Isnin, yang mengarahkan semua proses soal siasat saksi perlu bermula dan berakhir semasa waktu pejabat sahaja - iaitu dari pukul 8.30 pagi hingga 5.30 petang.
"Kami meminta orang ramai yang mahu membuat laporan atau memberikan kenyataan perlu datang ke pejabat SPRM awal pagi atau petang bagi mengelakkan sebarang kesulitan," katanya.
Tambah Shukri, jika seorang individu membuat laporan pada petang hari Jumaat, kenyataan beliau akan hanya direkodkan pada hari Isnin atau hari bekerja keesokannya.

"Bukan kami tidak mahu melayan orang awam mengikut kesesuaian masa mereka, namun kita perlu melaksanakan perintah mahkamah yang melarang kami merekodkan kenyataan saksi selepas waktu pejabat," katanya.

Minggu lepas, Hakim Mahkamah Tinggi, Mohd Ariff Md Yusof mengisytiharkan bahawa SPRM hanya boleh menyoal siasat saksi pada waktu pejabat iaitu dari pukul 8.30 pagi hingga 5.30 petang setiap hari.

Keputusan tersebut dibuat selepas mahkamah menerima permohonan saman, anggota Majlis Perbandaran Kajang Tan Boon Wah yang mendakwa penahanan dan soal siasat yang dilakukan selama 16 jam sehari oleh SPRM, menyalahi undang-undang dan menyebabkan beliau mengalami kerugian serta kesan buruk.

Sementara itu, di Kuala Lumpur, peguam veteran, Karpal Singh berkata suspek jenayah dan saksi boleh melepaskan diri sekiranya polis menjalankan proses soal siasat selepas waktu pejabat.

Karpal Singh berkata terdapat satu kes pada tahun 1983 di mana, Rahmat Satiman bersama bekas Menteri Kebudayaan, Belia dan Sukan, Datuk Mokhtar Hashim yang dituduh bersama membunuh Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Negeri Sembilan, Datuk Mohamad Taha Talib, dibebaskan selepas Mahkamah Pesekutuan menerima rayuannya.

Nizar V'8! Ahli Parlimen PAS rakam tahniah kepada Nik Aziz dan Ariffahmi

Ahli parlimen PAS merakamkan ucapan tahniah kepada Menteri Besar Kelantan Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dan menantunya, Abdul Ariffahmi Abdul Rahman kerana mendahului keputusan parti berbanding kepentingan peribadi dan keluarga.

Ahli parlimen Parit Buntar, Dr. Mujahid Yusuf Rawa dalam satu sidang media di lobi parlimen pagi tadi berkata, tindakan Nik Aziz yang menerima keputusan parti untuk menasihati Ariffahmi meletakkan jawatan merupakan satu tindakan yang mempamerkan ketinggian integriti beliau sebagai seorang Menteri Besar.

"Kami (ahli parlimen PAS) mengucapkan tahniah kepada Menteri Besar Kelantan (Nik Aziz) kerana telah menerima keputusan yang telah dibuat oleh PAS pusat agar beliau menasihati Ariffahmi meletakkan jawatan."

"Ini satu tahap integriti yang saya kira cukup baik bagi pihak menteri besar kerana akur tentang keperluan untuk menjaga kepentingan PAS termasuk kepada menantu beliau,Ariffahmi yang juga akur dengan keputusan yang dibuat oleh parti bagi memelihara kepentingan dan kesejahteraan serta integriti parti," katanya.

Mujahid yang juga Ahli Jawatankuasa PAS Pusat turut berharap agar tindakan Nik Aziz itu dapat dicontohi oleh pemimpin-pemimpin parti lain dan juga rakyat.

"Kami mengalu-alukan keputusan itu dan ia boleh  menjadi satu contoh yang baik kepada orang ramai betapa integriti perlu diletakkan lebih utama daripada apa-apa sahaja kepentingan,""Kami menyokong, kami harap ia boleh jadi contoh kepada orang lain tentang sikap yang ditunjukkan oleh Tok Guru Nik Aziz dan juga menantu beliau sendiri yang sanggup membuat keputusan itu di atas kepentingan integriti dan juga parti," katanya lagi.

Tindakan Nik Aziz dan Ariffahmi juga ujarnya membuktikan bahawa PAS merupakan sebuah parti yang terbuka dan menjaga disiplin.

"Ini memberikan gambaran bahawa PAS ini bukanlah satu parti yang hanya membuat sesuatu mengikut kehendak tetapi ada batas-batasnya dan mereka akur dengan kehendak dan kepentingan lebih tinggi iaitu jawatankuasa pas pusat," ujarnya.

Sidang media berkenaan turut disertai Ahli Parlimen Pasir Puteh Muhammad Husain, Ahli Parlimen Padang Terap Nasir Zakaria dan Ahli Parlimen Sik Che Uda Che Nik.

Nasir dalam pada itu menyifatkan tindakan Ariffahmi meletakkan jawatan sebagai tindakan bijak untuk jangka masa panjang.

"Tindakan Ariffahmi satu langkah yang jauh ke hadapan dan saya kira ia sepatutnya menjadi satu contoh kepada rakyat dan pemimpin malaysia dalam usaha memelihara integriti terutamanya kerajaan dalam berhadapan isu-isu yang dikatikan dengan nepotisme dan sebagainya," katanya yang juga Exco Dewan Pemuda PAS Pusat.

Semalam Nik Aziz yang juga Mursyidul Am PAS selepas pertemuan dengan pimpinan parti di kediaman Menteri Besar, JKR 10 mengumumkan persetujuannya menasihati Ariffahmi meletakkan jawatannya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK).

Pertemuan semalam turut disertai Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Timbalan Mursyidul Am, Datuk Haron Din, dan Bendahari Dr. Hatta Ramli.

6ixth Sense Menyumpit Di Sarawak.


AHLI kumpulan 6ixth Sense (belakang) Wan, (barisan tengah dari kiri) Gjie, Adi dan Atan, (depan) Ayoy.PASTI seronok dapat menyaksikan gelagat dan aksi anggota band 6ixth Sense yang sedang hangat menerusi single terbaru Khatimah Cinta meluangkan masa mengunjungi destinasi-destinasi menarik di Sarawak.

Menariknya semua keseronokan mereka di Bumi Kenyalang itu dirakamkan untuk program penggembaraan popular Radio Televisyen Malaysia (RTM), Xpresi Kembara.

Uniknya program terbitan Unit Ehwal Awam RTM itu memberi peluang kepada band-band indie untuk tampil dan mempromosikan lokasi-lokasi percutian menarik di seluruh negara.
Berlibur di sebuah negeri yang besar, Xpresi Kembara 6ixth Sense tampil bersiaran untuk dua episod. Episod pertama sudah pun disiarkan pada 21 November lalu, manakala episod kedua akan dapat disaksikan pada 5 Disember nanti.

Xpresi Kembara disiarkan menerusi TV1 pada pukul 10.30 pagi.

Dalam percutian ke Sarawak itu, 6ixth Sense yang dianggotai Adi Priyo selaku vokalis, Wan (dram), Gjie (gitar utama), Ayoy (bass) dan Atan (gitar kedua) bukan sahaja dapat menjamu mata dengan keindahan bumi hijau negeri terbesar di Malaysia itu bahkan berpeluang mendekati pelbagai tradisi unik pribumi di sana.


AHLI kumpulan 6ixth Sense teruja meneroka keindahan Sarawak.


Pada episod pertama minggu lalu, penonton dapat menyaksikan anggota 6ixth Sense dibawa berkunjung ke perkampungan orang Iban, Lemanak. Siapakah orang Iban, Lemanak dan bagaimanakah kehidupan mereka?

Semua itu terjawab apabila lima anak muda itu meluangkan tiga dua malam di sana.
Sama seperti masyarakat Iban di kebanyakan tempat di Sarawak, orang Iban di Lemanak juga menetap di rumah panjang.

Menariknya dalam kunjungan ala inap desa 6ixth Sense itu, mereka dibawa untuk merasai sendiri pengalaman berburu di hutan, mandi sungai di perkampungan orang Iban dan menaiki bot panjang menyusuri sungai Sarawak.

Paling menyeronokkan bagi 6ixth Sense tentunya apabila dapat mencuba sendiri bagaimana menyumpit salah satu cara yang digunakan orang Iban semasa berburu.


KAGUM melihat ketangkasan wanita Sarawak membuat kain pua kumbu.


Pengalaman penuh unik itu tambah mengujakan apabila 6ixth Sense turut mencuba memasak nasi menggunakan buluh yang sememangnya biasa diamalkan oleh masyarakat pribumi itu di dalam hutan.

Mengambil peluang mendekati masyarakat di sana, pelantun vokal 6ixth Sense, Adi yang berasal dari Jember, Indonesia menghiburkan etnik di sana dengan mempersembahankan lagu-lagu popular mereka secara akustik.

Tidak hanya berada di sekitar perkampungan orang Iban, 6ixth Sense juga dibawa singgah melawat Orang Utan dan mendekatkan hubungan dengan mereka di Pusat Hidupan Semula Jadi Semenggoh.

Mereka kemudian dibawa mengunjungi Gua Angin dan Gua Pari-Pari yang menyajikan pandangan luar biasa dan sememangnya sangat popular di kalangan pelancong yang gemarkan aktiviti mencabar.

Kesinambungan momen-momen indah berada di negeri yang terkenal dengan kampung budayanya itu diteruskan mereka dengan berkunjung ke Kampung Budaya Sarawak termasuklah melawat kesemua jenis rumah panjang kaum Iban, Bidayuh, Melanau dan banyak lagi untuk mengenali dengan lebih dekat lagi suku kaum mereka yang sememangnya unik dan mengagumkan.

Kelima-lima mereka juga seronok dihidangkan makanan tradisional suku kaum masyarakat di Sarawak seperti ikan tahai yang pastinya sukar didapati di Semenanjung Malaysia.


ADI sempat mengenakan pakaian tradisi masyarakat Iban.


Sudah nama pun pemuzik, 6ixth Sense mengambil kesempatan bertukar pandangan dan idea dengan pemuzik tradisional Sarawak dan mereka berkolaborasi menyanyikan lagu-lagu 6ixth Sense dengan diriingi alatan muzik tradisional Sarawak seperti jantung lutang, engkurong dan sape.

Aktiviti berkayak sepanjang sungai Sarawak diteruskan mereka sambil menikmati pemandangan alam semula jadi sambil menyaksikan sendiri monyet-monyet, batu-batu kapur dan juga aktiviti dilakukan masyarakat yang tinggal di hutan persisiran sungai Sarawak.


Malah, ahli kumpulan itu sempat sempat merakamkan klip video Khatimah Cinta yang sedang popular dan menduduki carta lagu di Malaysia masa kini di River Cruise di Sarawak Waterfront.

Nizar V'8! Isu Nik Aziz dan menantu selesai - Hadi


Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang hari ini menganggap isu berhubung kedudukan menantu Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK) telah selesai.


Beliau berkata campur tangan PAS pusat untuk menasihatkan Nik Abdul Aziz yang juga Mursyidul AM PAS bertujuan untuk menjaga nama baik parti dan juga kepimpinan parti.

"Menteri Besar dah buat keputusan supaya pegawai berkenaan (Abdul Ariffahmi) letak jawatan sebagaimana pandangan (yang diberikan) Pas pusat. Ini menunjukkan semangat musyawarah yang ditanam dalam parti kita," katanya kepada pemberita selepas menghadiri mesyuarat pimpinan tertinggi pakatan pembangkang di bangunan Parlimen di sini.


Abdul Hadi juga berkata keputusan yang dibuat oleh Nik Abdul Aziz adalah berdasarkan kehendak keseluruhan anggota parti dan bukannya berdasarkan kehendak individu.

Semalam, arahan untuk Abdul Ariffahmi meletak jawatan tersebut dikeluarkan oleh Nik Abdul Aziz selepas satu rombongan Pas pusat bertemu dengan beliau selama sejam di kediaman rasminya di Kota Baharu, Kelantan. BERNAMA

Nizar V'8! Mahkamah Rayuan Terima Permohonan SPR Tangguhkan Pilihan Raya Kecil DUN Kota SiputehSuruhanjaya Pilihan Raya (SPR) hari ini berjaya dalam permohonannya untuk menangguhkan keputusan Mahkamah Tinggi yang mahu satu pilihan raya kecil diadakan di DUN Kota Siputeh, Kedah.
Panel tiga orang hakim Mahkamah Rayuan, terdiri Datuk Sulong Matjeraie, Datuk Kang Hwee Gee dan Datuk Abdul Aziz Rahim memutuskan bahawa wujud keadaan khas untuk menangguhkan sementara keputusan untuk mengadakan pilihan raya kecil kepada suruhanjaya itu.

"Kebenaran penghakiman yang diputuskan oleh Hakim Mahkamah Tinggi perlu diuji di mahkamah lebih tinggi," kata Hakim Sulong selepas hampir dua jam panel tiga hakim itu mendengar permohonan yang difailkan oleh suruhanjaya itu pada Selasa.

Dalam penghakiman yang dibacakan pada pukul 7.24 malam, Hakim Sulong berkata mereka telah bersetuju sebulat suara bahawa tidak ada pihak akan mengalami akibat dan prasangka jika perintah penangguhan itu dibenarkan.

Beliau berkata keputusan tersebut dibuat bagi mengelakkan pilihan raya kecil yang tidak sepatutnya berlaku dan pembaziran dana awam.

Terdahulu, Datuk Abu Hassan Sarif hari ini memfailkan permohonan untuk menangguhkan keputusan Mahkamah Tinggi pada 16 November lalu yang memutuskan beliau bukan lagi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kota Siputeh dan kerusi berkenaan telah kosong serta satu pilihan raya kecil perlu diadakan.
Beliau memfailkan dokumen itu dihadapan pendaftar Mahkamah Rayuan melalui peguamnya, Abu Bakar Isa Ramat di sini pada Selasa.

Abu Hassan secara peribadi mengesahkan afidavit-afidavit di hadapan Pesruhujaya Sumpah di Putrajaya pada pukul 10 pagi tadi.

Satu lagi permohonan serupa yang difailkan oleh SPR turut didengar di Mahkamah Rayuan pada pukul 2.30 petang tadi.

Nizar V'8! Tian Chua Mohon Maaf Kepada Sidang DewanAhli Parlimen pembangkang Chua Tian Chang (PKRBatu) hari ini memohon maaf kepada sidang Dewan Rakyat kerana hanya bergantung kepada maklumat laman web semasa membahaskan isu berkaitan 'solar hybrid' di Parlimen dua minggu lalu.


Chua berkata beliau ingin menarik balik kenyataannya yang turut menyebut tentang pemilikan kontrak oleh syarikat Shorefield Sdn Bhd.

"Saya telah mengatakan satu syarikat iaitu Shorefield Sdn Bhd telah dapat kontrak dan saya, mengikut 'website' syarikat ini, telah menyenaraikan nama Fadillah Yusof, Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi sebagai pengarahnya."Kemudian saya dimaklumkan bahawa timbalan menteri itu telah 'resign'(letak jawatan) dari syarikat itu, jadi saya mohon maaf kerana saya hanya bergantung kepada maklumat dalam website," katanya semasa mencelah pada pergulungan perbahasan Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah oleh Timbalan Menterinya, Datuk Joseph Entulu Belaun.

Sebelum ini pada perbahasan di peringkat polisi, Chua telah mempersoalkan kewajaran pemberian kontrak penjanaan elektrik menggunakan tenaga solar untuk negeri Sabah, kepada syarikat yang mempunyai kaitan dengan seorang timbalan menteri. BERNAMA

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails