Geng Aku

Jumaat, 26 Mac 2010

Kelainan Jom Heboh Di Kelantan.


Apabila disebut program Jom Heboh tentunya kita terbayang aksi artis lelaki dan perempuan terlonjat-lonjat di atas pentas.

Namun, lain pula dengan Jom Heboh yang akan diadakan di sini pada 26 dan 27 Mac ini, tiada artis wanita ditampilkan pada konsert yang akan diadakan.

Sebaliknya konsert itu pada malam 27 Mac hanya menampilkan artis lelaki termasuk Jay Jay, Jamal Abdillah, Kumpulan Raihan dan Megat Nordin.

Selain itu, difahamkan tiada siaran langsung dibuat bagi konsert berkenaan seperti dilakukan TV3 di negeri-negeri lain sebelum ini.

Kelainan juga dapat disaksikan apabila tempat duduk di antara lelaki dan wanita diasingkan pada persembahan konsert terbabit.

Pegawai Khas kepada Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Pelancongan dan Kebudayaan, Nasruddin Mahmud Muhaidin berkata, pihak penganjur telah memberi jaminan akan mematuhi segala peraturan yang ditetapkan kerajaan negeri.

“Mereka bersetuju untuk mematuhi Enakmen Kawalan Hiburan 1998 yang dikuatkuasa di negeri ini.

“Datuk Takiyuddin Hassan sebagai anggota Exco yang bertanggungjawab memberi penekanan mengenai perkara itu pada mesyuarat yang diadakan sebelum ini,” katanya.

Karnival Jom Heboh TV3 sebelum ini lebih dikenali sebagai Sure Heboh diadakan di seluruh negara kecuali Kelantan.


Bagaimanapun, TV9 pernah menganjurkan program Sua Rasa dan Perkampungan Hadhari di Kota Bharu sebelum ini tanpa melibatkan percanggahan dengan dasar kerajaan negeri.

Program Jom Heboh akan diadakan di perkarangan Stadium Sultan Mohammad Ke IV dengan menampilkan pelbagai pameran dan aktiviti jabatan-jabatan kerajaan negeri dan agensinya.

Nasruddin juga berkata, sebuah khemah besar yang dinamakan sebgai Kota Ilmu disediakan pihak penganjur untuk dijadikan tempat solat dan pameran program Jejak Rasul.

“Dijangka Pemangku Raja akan hadir pada program al Kuliyyah yang akan disiarkan secara langsung pada petang 26 Mac yang bakal diadakan di khemah tersebut.


“Selain itu Menteri Besar dan anggota-anggota Exco dijemput untuk mengisi program Talk Show,” katanya.

Program dua itu bermula dari jam 9 pagi hingga 12 malam.

Beberapa jabatan dan agensi kerajaan yang akan terbabit dalam pameran dan aktiviti interaktif iaitu Urusetia Penerangan Kerajaan Negeri, Urusetia Pembangunan Ihsan, Belia, Sukan dan NGO, Urusetia Pembangunan Wanita, Keluarga dan Kesihatan.

Perbadanan Kemajuan Iktisad Negeri Kelantan, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam, Majlis Perbandaran Kota Bharu Bandar Raya Islam dan Pusat Penerangan Pelancongan.
Sumber : Harakahdaily

UMNO Seperti Ditimpa Bala, Pecah Tembelangnya Menipu Rakyat..!!Menipu .!!


Setelah kemenangan PR dalam PRK DUN Penanti dan kedatangan PRK DUN Manik Urai pula. 

UMNO dilihat serba tidak kena dalam merencanakan strateginya apabila berhadapan dengan Pakatan Rakyat yang sekarang semakin dilihat kukuh mendapat sokongan dan dokongan rakyat. Mereka seolah-olah mendapat balasan Allahswt diatas setiap keangkuhan mereka yang enggan mengakui bahawa mereka sebenarnya sudah ditolak rakyat dalam beberapa Pilihanraya sebelum ini. Jika kita lihat berbagai-bagai alasan yang diberikan oleh UMNO untuk menutup malu mereka setelah mengalami kekalahan dalam setiap pilihanraya. Dalam masa yang sama juga akan berlaku perkara yang sebaliknya seolah-olah menafikan berbagai alasan mereka,yang mana akan memeningkan kepala Pemimpin UMNO sendiri untuk menghadapinya. Mari kita lihat faktanya seperti berikut:

1) PRK Permatang Pauh -->
UMNO mengatakan mereka kalah sebab kawasan itu adalah kubu kuat PKR, Walaupun mereka menyerang dengan pengakuan sumpah seranah Saiful dan Najib sendiri, ternyata ianya tidak dapat menyakinkan rakyat dengan permainan politik UMNO.

Yang berlaku sebaliknya -->
Dalam mereka merendah-rendahkan kemenangan PR di Permatang Pauh, Allah takdirkan PRK di Parlimen Kuala Terengganu pula apabila MP BN Dato'Razali meninggal dunia semasa bermain badminton. Kawasan tersebut adalah tempat kubu UMNO selepas PRU ke-12 lalu.

2)PRK Kuala Terengganu -->UMNO kalah lagi tetapi mereka masih tidak mengakui sokongan rakyat kepada PR, malah mengatakan pula PR tidak mendapat sokongan pengundi kaum cina yang sememangnya mereka adalah kumpulan minoriti di kawasan tersebut. Sedangkan rakyat melihat majoriti kaum Melayu pula yang memberikan sokongan padu kepada PR.

Yang berlaku sebaliknya -->
Krisis di Perak pula yang berlaku sehingga runtuhnya kerajaan PR yang memerintah selama 11 bulan. UMNO mengatakan mereka mendapat sokongan rakyat dan tidak perlu dibubarkan DUN Perak. Mereka tidak mengakui kerajaan BN yang baru ditubuhkan dengan jalan belakang ternyata tidak kukuh. PR mahukan DUN dibubarkan tetapi ditolak UMNO. Dalam masa yang sama PRK Bukit Gantang, Batang Ai dan Bukit Selambau juga terpaksa diadakan kerana kematian MP Bkt Gantang dan kematian Adun Btg Ai serta perletakkan jawatan Adun Bkt Selambau.

3) PRK Bkt Gantang dan Bkt Selambau -->
UMNO masih lagi berjaya mengekalkan kekalahan mereka di kedua-dua kawasan Bukit dan hanya berjaya memenangi balik Batang Ai sahaja, Mereka masih tidak mengakui penolakkan rakyat terhadap mereka, malah menyerang PR dengan berbagai isu yang tidak masuk akal. Contohnya: kes rasuah Bekas KM1 Pulau Pinang yang akhirnya memakan diri mereka sendiri. Setelah disiasat Mohd Fairus yang juga Adun Penanti didapati tidak bersalah oleh SPRM sedangkan beliau telah pun meletak jawatan sebagai KM 1 P.Pinang dan Adun Penanti. Maka terpaksalah PRK DUN Penanti diadakan.

Yang berlaku sebaliknya -->
PRK DUN Penanti setelah Adun nya meletakkan jawatan disebabkan permainan politik UMNO. Kononnya mahu mengenakan PR dalam isu tersebut tetapi akhirnya memakan diri sendiri apabila terpaksa pula mengadakan PRK tersebut.UMNO memgambil keputusan yang menjadi sejarah dalam politik tanahair dengan tidak bertanding dalam PRK tersebut. Masyarakat memang telah nampak ketakutan UMNO terhadap Pilihanraya setelah beberapa kali tewas, tetapi dinafikan oleh Pemimpin UMNO sendiri. Mereka memberikan alasan kerana mahu menumpukkan pada pemulihan ekonomi dan menjimatkan wang rakyat. Malah PRK Penanti dituduh pula sebagai mainan politik PKR. Walhal mereka lah punca sehingga Adun Penanti meletakkan jawatan beliau disebabkan serangan politik UMNO sendiri.

4) PRK Penanti -->PR masih mengungguli PRK dengan kemenangan majoriti undi yang besar, UMNO mengatakan peratusan rendah yang keluar mengundi tidak boleh dijadikan ukuran kekuatan PR, UMNO masih berpengaruh kerana ramainya orang yang tak mahu keluar mengundi. Lawak UMNO inilah yang mengelikan hati kerana berbagai taktik mereka mahu mengurangkan majoriti undi PR akhirnya memakan diri, kerana walaupun peratusan keluar mengundi rendah, majoriti undi PR menjadi besar pula. Walaupun UMNO tidak bertanding kononnya untuk menjimatkan wang rakyat. Tetapi rakyat dapat melihat sendiri betapa merekalah yang gila berkempen untuk calon-calon bebas tajaan mereka sendiri.

Yang berlaku sebaliknya -->UMNO mengelak di malukan dalam Pilihanraya walaupun mereka tidak mengakui hakikat dan berdolak-dalih lagi. Akhirnya takdir Allahswt benar-benar tidak menyebelahi UMNO. Apabila DUN Manik Urai pula kehilangan Adun yang meninggal dunia baru-baru ini. Adakah ini dugaan atau hukuman Allahswt terhadap kebiadapan UMNO selama ini. Akhirnya mereka terpaksa pula mengadaikan prinsip mereka kononnya pilihanraya adalah membazir apabila mereka ingin pula bertanding dalam PRK tersebut. Sedangkan kawasan tersebut adalah juga kawasan pembangkang sama seperti DUN Penanti, malah Manik Urai adalah kawasan hitam bagi UMNO pula selama ini.

5) PRK Manik Urai-->
PR tetap menewaskan UMNO dengan ini lengkaplah DOUBLE HATRIK Umno tewas.. Sokongan rakyat tetap kepada Pakatan Rakyat.. Walaupun menang tipis kerana jumlah pengundi yang hadir adalah sangat kurang dan kerana undang-undang baru SPR bagi menyekat anspirasi rakyat terhadap PR..

Yang berlaku sebaliknya -->
Di Manik Urai Umno menjanjikan pelbagai kepada rakyatnya.. Dengan slogan Manik Urai anak emas, Umno berjaya merampas majority yang di pegang oleh PR.. Jika di lihat rekod sebelum ini di Manik Urai, ia merupakan kubu kuat Umno sebelum ini.. Tapi apabila Thunami politik berlaku ia telah berjaya di rampas oleh PR... Terlalu banyak Janji-janji manis dari kerajaan... Dari sedekah kain pelekat sehinggalah kepada jambatan Emas... Tapi sehinggga kini jambatan ang dijanjikan masih terbengkalai... Di manik Urai juga Zahid menggunakan khidmat askar untuk menjalankan kempen untuk Barisan Nazional

6) PRK Permatang Pasir-->
Di PRK Permatang Pasir Umno di tewakan dengan amat teruk sekali... Umno menggunakan kempen yang tak masuk akal iaitu menggunakan seorang wakil seorang usahawan... Umno menghina penjual-penjual ikan dengan memperleceh calon PAS dimana merupakan seorang peniaga ikan... Namun begitu percaturan Haji Hadi nampaknya lebih tepat daripada calon yang di pilih oleh Najib... PAS menang bergaya dengan majoriti hampir 5 ribu... Masalah tong ikan yang Kerajaan paksa peniaga-peniaga ikan membelinya daripada mereka menjadi anspirasi rakyat Permatang Pasir untuk terus mengundi Pakatan Rakyat.

Yang berlaku sebaliknya -->
Walaupun ekkalahan berturut-turut, Umno masih dengan perangai lamanya iaitu tanpa ada kemaluan mereka mendabik rakyat masih bersama mereka menang kalah di pilihan raya tidak mereka jadikan ukuran terhadap anspirasi rakyat.. Dan atas kekalahan Umno di Permatang Pasir, Umno membalas dendam terhadap peniaga-peniaga ikan dengan memaksa mereka untuk membeli tong ikan yang mahal bagi menggantikan tong lama... Dengan cara ini Umno menggunakan segala helah asalkan tong ikan mereka dapat di jual, dan di beritakan peniaga-peniaga ikan tetap di wajibkan membeli tong ikan itu cuma ia di buat secara berperingkat..

7) PRK Bagan Pinang-->
Kemenangan berpihak kepada BN dengan majoriti bertambah kononya, walaupun calon yang di letakan itu adalah seorang yang bersabit dengan masalah menerima wang ROSWAH... Takpelah dah menangpun... Ia juga merupakan juga kemenangan pertama UMNO dalam siri-siri pilihan raya kecil dalam 2 tahun ini..

Yang berlaku sebaliknya -->
Umno dan Najib tanpa segan silu mendabik dada mereka yang tak bidang tersebut mengatakan bahawa kemenangan mereka kerana UMNO sudah diterima rakyat.. Tapi hakikatnya kemenangan yang dimenangi UMNO penuh dengan tahi... Seorang peROSWAH menjadi ahli DUN kepada rakyat?? Projek-projek MEE SEGERA yang dijanjikan oleh SPRM bahawa akan memantaunya tetap berjalan.. Memutar belit media dengan cerita-cerita dogengan dan juga tidak membenarkan PR berkempen di dalam kem askar tapi Zahid Hamidi tanpa segan silu berkempen dalam sana... Sedangkan semua tahu hampir 4000 (kalau tak silap) pengundi di Bagan Pinang adalah Undi POS...

Kesimpulannya.
Melalui huraian hujah-hujah diatas, dapatlah kita simpulkan UMNO sememangnya mengalami kepupusan akal dalam berbohong dan memutarbelitkan isu. Ini kerana apa sahaja yang mereka katakan, akhirnya UMNO terperangkap dengan takdir yang Allah swt rencanakan, seolah-olah ianya sebagai jawapan terhadap setiap penipuan dan kesombangan mereka. 
 
Oleh itu marilah kita sebagai umat Islam merenung perkara ini. Kerana manusia berpartikan UMNO itu boleh merancang segala tipudaya, sedangkan Mereka lupa rancangan Allah swt Maha hebat lagi percaturanNya. Kita akan melihat nanti bagaimanakah penipuan mereka seterusnya jika mereka mengalami kekalahan lagi di PRK Parlimen Hulu Selangor  yang akan datang.

Tukar kerajaan Cegah Anak Luar Nikah!!!!


Gejala buang bayi memang sudah lama berlaku. Sudah ratusan malah mungkin ribuan bayi yang tidak berdosa dibuang di merata tempat oleh manusia berhati iblis. Darjat manusia ini lebih teruk dari binatang kerana binatang pun tahu sayang kepada anaknya.
 
(22 Mac) media sekali lagi melaporkan kejadian buang bayi yang berlaku dalam semak berhampiran tempat pembuangan sampah di Jalan Medan Ipoh Satu. Bayi ini masih hidup walaupun basah kuyup ditimpa hujan.
 
(21 Mac), media juga melaporkan bahawa terdapat 17,303 orang anak luar nikah didaftarkan pada tahun 2009.

Apa maknanya kedua-dua fakta di atas? Maknanya ialah gejala maksiat zina sudah menjadi perkara biasa di Malaysia. Kalau dikira purata anak luar nikah yang dilahirkan di Malaysia ialah 47 orang sehari, kira-kira dua orang setiap jam.


Saya lebih suka membicarakan punca kepada perkara sebelum kita berfikir tentang cara penyelesaiannya. Mengikut kaedah problem solving, sebelum kita membuat correctieve action atau langkah pembetulan kita mesti mencari punca-punca masalah ini.

Di bawah ini adalah punca-punca kepada gejala zina, buang bayi dan anak luar nikah:-


1) Tiadanya kesedaran agama di kalangan penzina kerana mereka sudah tidak takut kepada Allah sehingga sanggup melakukan dosa besar iaitu perzinaan. Mereka ini mungkin tidak mempunyai asas agama yang kuat.

2) Pergaulan bebas di antara lelaki dan wanita disebabkan ibu bapa tidak melarang mereka, keluar rumah dan bergaul bebas, kawan-kawan dan masyarakat tidak memberi nasihat dan membiarkan maksiat terus berlaku.

3) Persekitaran yang sudah rosak dengan program-program maksiat/pergaulan bebas seperti konsert, kelab malam, dangdut, disko dan sebagainya. Selain itu gejala berdua-duaan ke sana ke mari sudah menjadi tidak salah di sisi masyarakat dan ibu bapa serta undang-undang.

4) Gejala meminum arak dan dadah di kalangan muda-mudi juga sudah menjadi perkara biasa dan bila kepala sudah khayal maka mudah maksiat berlaku.

5) Tiadanya undang-undang yang mampu mencegah perbuatan mungkar yang berlaku sekarang. Undang-undang yang ada sekarang adalah ciptaan manusia yang tidak mampu menggerunkan manusia. Sedangkan Allah sudahpun menurunkan undang-undang-Nya untuk mencegah perbuatan zina dan maksiat ini. Malangnya kerajaan yang ada sekarang terus berdegil tidak mahu melaksanakan hukum Allah ini.

6) Sistem pendidikan yang ada di negara kita sekarang gagal melahirkan pelajar yang beriman dan berakhlak kerana apa yang diutamakan ialah pencapaian akademik semata-mata sehingga mengabaikan kesedaran Islam dan kekuatan Iman di kalangan pelajar-pelajar. Sebab itulah generasi muda hari ini amat rapuh pegangan agamanya sehingga sanggup berzina dan bergaul bebas tanpa rasa berdosa.

7) Program mencegah kemungkaran dibuat sambil lewa sehingga membiarkan tempat-tempat hiburan, rumah pelacuran dan lain-lain dibiarkan beroperasi macam cendawan lepas hujan.

8) Banyak lagi punca-punca lain yang ada tetapi bagi saya fakta di atas adalah antara perkara asas yang menjadi penyebab kepada gejala ini.

Pagi tadi semasa saya mendengar siaran radio Ikim.FM saya mendapati 100% pendengar mahukan undang-undang Islam ditegakkan di Malaysia dan kata mereka itulah sahaja jalan penyelesaian yang mampu menyelesaikan masalah tersebut. Ini kerana menurut mereka hanya undang-undang Allah yang ada keberkatan dan pencegahan dari Allah sedangkan akal manusia tidak mampu untuk berfikir bagi menyelesaikan masalah ini. Ada juga pendengar yang secara tegas menyatakan supaya ditukar kerajaan.

Di bawah ini saya cadangkan beberapa jalan penyelesaian kepada perkara ini.

1) Tukar kerajaan yang ada hari ini kerana dengan menukar kerajaan kepada kerajaan PR, insya Allah undang-undang Islam akan ditegakkan; sistem pendidikan akan diubah dengan menekankan ilmu Islam; program amar makruf dan nahi mungkar akan ditingkatkan; tempat-tempat maksiat ditutup, program-program maksiat dan pergaulan bebas dihentikan dan sebagainya.

2) Ibubapa mestilah menghadkan pergaulan anak-anak dengan tidak membenarkan mereka keluar malam dan tidak membenarkan anak-anak gadis keluar secara bersendirian bila-bila.

3) Dan lain-lain.

BAGI SAYA, SELAGI KERAJAAN BN MEMERINTAH SELAGI ITULAH MEREKA TIDAK AKAN MENEGAKKAN UNDANG-UNDANG ISLAM DAN MEREKA HANYA MEMANDANG ISU INI SEBAGAI REMEH. DARI ITU, RAKYAT MESTI MENUKARKAN KERAJAAN YANG ADA PADA HARI INI IAITU KERAJAAN BN KEPADA KERAJAAN PR.

Sofi Wahab
http://mutaligat.blogspot.com/

Pilihan Raya Hulu Selangor: SPR Mesyuarat 2 April.Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) akan bermesyuarat pada 2 April ini bagi menentukan tarikh pilihan raya bagi kawasan Parlimen Hulu Selangor yang kosong ekoran kematian penyandangnya, Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad malam tadi.

Pengerusinya, Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof berkata, mesyuarat tersebut akan diadakan bersama-sama ahli lembaga pengarah suruhanjaya itu.

"Kita akan adakan mesyuarat tersebut pada pukul 10 pagi di pejabat SPR Jumaat depan. Setakat ini saya belum menerima notis kekosongan daripada Speaker Dewan Rakyat, mungkin petang nanti kerana hari ini Jumaat,” katanya kepada mStar Online hari ini.

Abdul Aziz berkata mengikut peruntukan undang-undang SPR, selepas notis kekosongan diterima, suruhanjaya itu perlu bermesyuarat dalam tempoh 10 hari untuk menentukan tarikh pilihan raya.

"Mengikut peraturan, pilihan raya kecil mesti diadakan dalam tempoh 60 hari setelah speaker Dewan Rakyat memaklumkan kepada SPR mengenai kekosongan kerusi berkenaan,” katanya.

Zainal Abidin, 71, meninggal dunia di kediamannya di Batu 9 1/2, Jalan Cheras, Kajang, akibat barah otak, kira-kira jam 9.27 malam tadi.

Allahyarham merupakan bekas Timbalan Menteri Besar Selangor.

Pada pilihan raya umum ke-12, Mac 2008, Zainal Abidin daripada Parti Keadilan Rakyat (PKR) memenangi kerusi Hulu Selangor selepas mengalahkan calon BN daripada MIC, Datuk G. Palanivel dengan majoriti 198 undi.

PKR Yakin Pertahan Parlimen Hulu Selangor.


Parti Keadilan Rakyat (PKR) yakin dapat mempertahankan kerusi Parlimen Hulu Selangor yang mereka menangi pada pilihan raya umum 2008 lalu.

Pengarah Pilihan Raya PKR, Fuziah Salleh berkata, parti itu akan tetap mempertahankan penguasaan mereka di kawasan berkenaan pada pilihan raya kecil yang akan diadakan tidak lama lagi.

"Kekosongan ini berlaku dalam negeri Selangor yang sememangnya dikuasai oleh Pakatan Rakyat... insyaAllah kita tak ada masalah untuk pertahankan kerusi berkenaan," katanya kepada mStar Online di sini hari ini.


Kerusi Parlimen Hulu Selangor kosong ekoran kematian penyandangnya, Allahyarham Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad, 71, akibat barah otak di rumahnya di Batu 9 1/2, Jalan Cheras semalam.

Adik Allahyarham, Md. Hambali mengesahkan Zainal Abidin menghembuskan nafas terakhir pada pukul 9.27 malam.

Allahyarham meninggalkan isteri, Datin Siti Zaharah Mohd. Zin dan empat orang anak.


Selain itu Fuziah yang juga Ahli Parlimen Kuantan berkata, PKR masih belum menetapkan tarikh khas untuk mengadakan mesyuarat bagi membincangkan mengenai kekosongan kerusi berkenaan.

"Kita belum tentukan apa-apa lagi, Allahyarham baru sahaja meninggal dunia semalam, insyaAllah kita akan mengadakan perbincangan bila tiba masa yang sesuai nanti.

"Tambahan pula bagi PKR dan Pakatan Rakyat, perkara berkaitan pilihan raya adalah isu berterusan dan bukannya mengikut musim, jadi perkara sebegini sememangnya menjadi perhatian kita setiap masa," katanya.

Ditanya sama ada pihaknya sudah mempunyai individu yang sesuai untuk diletakkan sebagai calon pada pilihan raya kecil itu nanti, beliau berkata: "Dalam negeri Selangor kita memang ada ramai calon yang sesuai.

"Cuma sekarang kita perlu pilih yang terbaik dikalangan calon yang ramai itu."

Pada pilihan raya umum lalu, Allahyarham Zainal Abidin menewaskan calon Barisan Nasional (BN), Datuk G Palanivel dengan majoriti tipis 198 undi.

Allahyarham yang menyertai PKR pada 2005, memperoleh 23,177 undi, manakala Palanivel yang juga Timbalan Presiden MIC, mendapat 22,979 undi.

Sah: MIC Akan Calonkan Palanivel.


MIC akan mencadangkan timbalan presidennya, Datuk G Palanivel sebagai calon BN dalam pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor.

Presiden MIC, Datuk Seri S Samy Vellu bagaimanapun, tidak mahu menyatakan peluang MIC untuk merampas balik kerusi tersebut yang terlepas ke tangan PKR pada 2008.

Ketika dihubungi Malaysiakini, beliau secara berseloroh berkata: "Biar saya hubungi Tuhan dan tanya padanya. Dia tidak senang sekarang."
Sementara itu, ketua penerangan MIC, P Kamalanathan berkata Palanivel yang mewakili parlimen Hulu Selangor selama dua penggal (1999 dan 2004) - sudah turun padang sejak kalah kepada PKR pada 2008.

Pilihan raya kecil parlimen Hulu Selangor diadakan ekoran kematian penyandangnya dari PKR, Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad malam tadi.

Kamalanathan berkata, Umno tidak akan menuntut kerusi tersebut kerana bukan amalan BN untuk bertukar kerusi dalam pilihan raya kecil.

Sementara itu, Parti Hak Asasi Manusia (HRP) pula akan mengumumkan Ahad ini sama ada akan bertanding di kerusi tersebut.

"Pendirian parti akan diputuskan dalam mesyuarat jawatankuasa pusatnya Ahad ini," kata setiausaha agung penaja HRP, P Uthayakumar.


Setiausaha agung PKR, Saifuddin Nasution pula berkata parti itu akan menunggu sehingga jenazah Zainal Abidin selamat dikebumikan sebelum memutuskan soal calonnya.

Parlimen Hulu Selangor mempunyai 63,539 pengundi dengan 53.9 peratus Melayu; China (26.7 peratus) dan India (19 peratus).

BN mempunyai peluang yang cerah untuk memenangi semula kerusi tersebut kerana dalam pilihan raya umum lalu, ia menang kesemua tiga kerusi DUN dalam parlimen Hulu Selangor - Kuala Kubu Bharu (MCA), Batang Kali (Umno) dan Hulu Bernam (Umno).

Ini merupakan pilihan raya kecil kesepuluh selepas pilihan raya umum 2008 dengan Pakatan memenangi tujuh daripadanya dan BN pula menang dua kerusi.

MP Hulu Selangor Selamat Dikebumikan.

Jenazah ahli parlimen Hulu Selangor, Datuk Zainal Abidin Ahmad selamat dikebumikan di tanah perkuburan Islam Kampung Melaka, Jalan Cheras.

Bekas timbalan menteri besar Selangor itu meninggal dunia jam 9.27 malam tadi akibat barah otak.
Beliau meninggalkan isteri Datin Siti Zaharah Mohd Zin dan empat orang anak - tiga perempuan, seorang lelaki.

Hadir menziarahi jenazah Allahyarham ialah ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim; presiden PKR, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail; timbalan presiden PKR, Dr Syed Husin Ali; pesuruhjaya PAS Selangor, Datuk Dr Hasan Ali; timbalan pengerusi Umno Selangor, Datuk Noh Omar; naib presiden PKR, Azmin Ali; ahli parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin; penyelaras Pakatan, Datuk Zaid Ibrahim, ketua penerangan Umno, Datuk Ahmad Maslan dan pemimpin kanan DAP, Lim Kit Siang.

Pemimpin-pemimpin, jiran, kenalan dan penyokongnya sekitar 300 orang silih berganti sejak daripada awal pagi lagi. Suasana muram menyelubungi sekitar rumahnya di Batu 9 1/2, Jalan Cheras itu.

Bagaimanapun jalan agak sesak ekoran banyak kereta diparkir di tepi jalan berhampiran rumahnya. Puluhan wartawan juga membaji rumah tersebut.

Bagaimanapun ahli keluarnga si mati tidak membenarkan mereka mengambil gambar di dalam perkarangan rumah dan berhampiran jenazah ketika ia dikebumikan. Ahli keluarganya juga enggan ditemuramah kerana terlalu sedih.

Pelbagai parti kongsi kesedihan


Kira-kira jam 10.30 pagi jenazah dibawa ke Masjid Batu 10 - atau lebih dikenali sebagai Masjid Kuning - untuk disolatkan. Antara pemimpin yang turut bersolat bersama kira-kira 100 hadirin, antaranya Anwar, Azmin, Zulkifli dan Noh .

Walaupun berlainan parti politik, kelihatan pemimpin tersebut berkongsi kesedihan yang sama dan mengambil peluang bertegur-sapa antara satu sama lain.

Anwar ketika ditemui berkata, beliau sedih dengan kehilangan almarhum yang dikenali semasa menuntut di Universiti Malaya (UM) pada zaman 1970-an lagi.

“Beliau seorang yang kuat dengan idealisme bahasa dan pendidikan. Saya ketika itu bergiat dalam Persatuan Bahasa Melayu UM.

“Walaupun mungkin tidak dapat menjalankan tugas dengan sebagai ahli parlimen dengan baik kerana lama uzur, pemergiannya akan sentiasa dikenang,” kata Anwar dan berbaju Melayu putih dan bersongkok.

Sementara Noh pula berkata pemergian almarhum merupakan kehilangan kepada seluruh rakyat negeri Selangor.

“Saya ucapkan takziah kepada keluarga almarhum. Beliau terkenal dengan perkhidmatannya yang bagus sejak menjadi timbalan menteri besar (Selangor) lagi. Kita tidak dapat nafikan sumbangan amat besar kepada Umno sendiri dan rakyat Selangor secara amnya,” katanya.

Contoh ahli politik konsisten, bersih

Lim pula ketika ditemui di rumah almarhum pula hanya berkata: “Saya sedih dengan pemergiannya. Saya ucapkan takziah kepada ahli keluarganya”.

Manakala Dr Hasan pula berkata, PAS sentiasa menjadikan almarhum sebagai contoh seorang ahli politik yang gigih, konsisten dan bersih dalam politik.

“Beliau amat peramah dan rendah diri. Pemimpin seperti ini amat sudah dicari ganti,” katanya.

Dilahirkan di Cheras pada 10 Oktober 1939, beliau memulakan kerjaya sebagai guru di Sekolah Tinggi Kajang (1961-1968) dan kemudiannya pengetua, Sekolah Menengah Kuala Kubu Baru dari 1972-1973, sebelum dilantik sebagai pensyarah Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) pada 1974.

Zainal yang mendapat Doktor Falsafah Sains Politik dari University of California, Los Angeles, pada 1980 pernah menjadi Dekan, Fakulti Pendidikan UKM sebelum meninggalkan dunia akademik dan menyertai politik pada 1989.

Sebelum dilantik sebagai Timbalan Menteri Besar Selangor pada 1999, beliau merupakan orang kuat Umno Selangor dan pernah menjadi exco kerajaan negeri selama lapan tahun dan Ketua Umno Bahagian Hulu Langat selama 14 tahun.

Antara jawatan exco yang dipegangnya termasuk Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Pembangunan, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Penyelidikan dan Pengerusi Jawatankuasa Perjawatan, Pendidikan dan Sumber Manusia.

Pada Mac 2005, beliau mengambil keputusan untuk meninggalkan Umno dan menyertai PKR.

Zainal Abidin berjaya memenangi kerusi Hulu Selangor dengan mengalahkan calon BN dari pari MIC, P Palanivel pada pilihan raya umum yang lalu.

Alex RL4 Jadi Pengacara Warung Kita?


Semalam, Murai Batu sempat duduk berbual  dengan si Jalak Lenteng yang bekerja dengan saluran Astro Prima.

Amboi, macam-macam cerita yang sampai kat telinga Murai Batu. Lebih-lebih lagi tentang pemenang tempat ketiga  Raja Lawak Musim ke-4 (RL4).

Siapa lagi kalau bukan si Alex tu. Khabarnya si Alex bakal mengacarakan program travelogue, Warung Kita bersama Farouk Hussein untuk musim baru ketiga yang akan datang.

Yang menariknya, untuk musim baru yang ketiga ini, Warung Kita akan menjengah pula makanan-makanan enak yang terdapat di negeri Sabah. Ha, memang sesuailah tu kalau Alex yang jadi pengacaranya.

Bolehlah nanti dia tunjukkan Farouk segala tempat makan yang menarik yang boleh didapati di negeri Sabah khususnya di Kota Kinabalu.

Jadi, untuk peminat Alex, jangan ketinggalan untuk menyaksikan penampilan Alex sebagai pengacara bersama dalam Warung Kita musim baru yang ketiga nanti.

Pilihan Raya PBT: PP Tubuh JK Penasihat.Kerajaan Pulau Pinang melantik bekas presiden Majlis Peguam Yeo Yang Poh bagi mengetuai jawatankuasa penasihat kajian perundangan berhubung kesahihan mengembalikan pilihan raya tempatan.
Pelantikan hari ini berikutan keputusan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang berkata mereka tidak boleh mengadakan pilihan raya PBT di Pulau Pinang dan Selangor kerana seksyen mengenainya dalam Akta Pilihanraya Kerajaan Tempatan 1960 dimansuhkan selepas Akta Kerajaan Tempatan 1976 dikuatkuasakan.

Menurut SPR lagi kedua-dua negeri itu tertakluk kepada akta 171 yang menyatakan perlantikan ahli majlis hendaklah dibuat secara lantikan.

SPR sebaliknya, mencadangkan kedua-dua kerajaan negeri itu supaya membawa perkara itu kepada Majlis Kebangsaan bagi Kerajaan Tempatan (NCLG).

Dua Pemangku Raja Kelantan?

Kemelut istana Kelantan terus meruncing apabila Sultan Kelantan didakwa telah melucutkan jawatan Tengku Mahkota, Tengku Muhammad Faris Petra sebagai Pemangku Raja berkuat kuasa serta-merta.

NONEMenurut perisytiharan yang dibacakan oleh Setiausaha Sulit Sultan Kelantan, Datuk Wan Hashim Wan Daud di Istana Mahkota, Kota Bharu, Pengerusi Majlis Perajaan Kelantan (MPN), Tengku Abdul Aziz Tengku Hamzah dilantik sebagai Pemangku Raja yang baru.

Bagaimanapun, Pengelola Istana Kelantan, Datuk Abdul Halim Hamad pula, ketika dihubungi Bernama hari ini, berkata Tengku Muhammad Faris kekal sebagai Pemangku Raja Kelantan.

"Pelantikan Tengku Abdul Aziz tidak ikut Perlembagaan negeri kerana untuk sebarang pelantikan dan pemecatan ianya memerlukan dua pertiga persetujuan daripada ahli Majlis Perajaan Negeri dan bukannya daripada seseorang," katanya.

sultan kelantanBeliau berkata demikian ketika diminta mengulas tindakan Sultan Kelantan Sultan Ismail Petra Yahya Petra yang didakwa telah melucutkan jawatan anakandanya, Tengku Muhammad Faris sebagai Pemangku Raja berkuatkuasa serta-merta.

Titah mengenai pelantikan Tengku Abdul Aziz, 76, abang kepada Tengku Razaleigh Hamzah, itu dibacakan oleh Wan Hashim di Istana Mahkota di Kota Bharu hari ini.

Mengenai keadaan Sultan Kelantan, Wan Hashim berkata: "Dia boleh bertitah, boleh bercakap dan ingatannya bagus."

Katanya Tengku Abdul Aziz berpendapat bahawa tidak perlu dipanggil ahli MPN untuk diadakan mesyuarat bagi berhubung keputusan pemecatan Tengku Muhammad Faris kerana Sultan Kelantan sudah boleh bertitah dan sihat serta tindakan itu tidak salah.

Beliau berkata pihaknya akan memaklumkan kepada Tengku Muhammad Faris dan kerajaan negeri berhubung pengumuman itu.

azlanSemalam Tengku Muhammad Faris bertitah ayahandanya, Sultan Kelantan masih gering dan beliau kekal sebagai Pemangku Raja Kelantan untuk menjalankan tugas hal ehwal negeri sejak beliau dilantik pada 29 Mei tahun lalu disebabkan Sultan Kelantan gering dan terpaksa dirawat di Hospital Mount Elizabeth di Singapura.

Baginda bertitah kesemua laporan mengenai kesihatan Ayahandanya selain daripada pakar doktor-doktor yang dilantik adalah tidak tepat.

Abdul Halim berkata satu sidang akhbar akan diadakan oleh Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Aiseri Alias, yang juga Setiausaha Majlis Perajaan Negeri.

Sementara itu, petang tadi Bernama melaporkan Setiausaha MPN, Datuk Mohd Aiseri Alias berkata Tengku Muhammad Faris kekal sebagai Pemangku Raja kerana pelantikannya mengikut dua pertiga daripada 17 anggota majlis MPK pada 29 Mei tahun lalu.

Beliau, yang juga setiausaha kerajaan negeri Kelantan, berkata pengumuman Wan Hashim awal hari ini mengenai pemecatan Tengku Muhammad Faris Petra dan digantikan Tengku Abdul Aziz berkuatkuasa serta merta, adalah tidak terpakai kerana ia tidak mewakili MPN.

azlan"Ia adalah sama sekali tidak mewakili keputusan Majlis Perajaan Negeri Perkara 11 (1) Undang-undang Perlembagaan Tubuh Kerajaan Kelantan memperuntukkan mana-mana keputusan majlis (MPN) tidak akan sah dan terpakai kecuali sekurang-kurangnya dua pertiga daripada anggota yang hadir dan mengundi bersetuju dengan keputusan itu," katanya dalam sidang media petang tadi.

Beliau berkata, Tengku Abdul Aziz telah bertindak secara berseorangan tanpa memanggil MPN bersidang.

"Ini jelas bahawa tindakan tersebut adalah salah dan bertentangan dengan undang-undang tersebut dan ia tidak terpakai," katanya.

Laporan awal hari ini menyatakan bahawa Sultan Kelantan, Sultan Ismail Petra Yahya Petra didakwa telah melucutkan jawatan anakandanya, Tengku Muhammad Faris sebagai Pemangku Raja berkuat kuasa serta-merta.

Titah tersebut disampaikan Tuanku Ismail Petra kepada Tengku Abdul Aziz dan dibacakan oleh Wan Hashim di Istana Mahkota di Kota Bharu hari ini.

Menurut Wan Hashim, sehubungan itu juga baginda didakwa telah menitahkan jawatan itu diserahkan kepada Tengku Abdul Aziz.

Mengenai keadaan Sultan Kelantan, Wan Hashim berkata: "Baginda boleh bertitah boleh bercakap dan ingatan baginda bagus."

Katanya Tengku Abdul Aziz berpendapat tidak perlu dipanggil anggota MPN untuk diadakan mesyuarat majlis itu bagi memutuskan keputusan pemecatan Tengku Muhammad Faris kerana Sultan Kelantan sudah boleh bertitah dan sihat serta tindakan itu tidak salah.

Mohd Aiseri berkata oleh kerana Tengku Muhammad Faris dilantik ekoran kegeringan Sultan Kelantan, Sultan Ismail Petra Yahya Petra tidak boleh menjalankan tugas hal ehwal negeri mengikut Perkara 22A (1) (b) Undang-Undang Perlembagaan Tubuh Kerajaan Kelantan Bahagian yang kedua, maka Tengku Muhammad Faris Petra akan terus menjalankan tugas-tugas sebagai Pemangku Raja yang sah sehingga MPN membuat keputusan seterusnya mengikut undang-undang.

Dalam sidang media yang sama, Timbalan Menteri Besar Datuk Ahmad Yakub berkata pendirian kerajaan negeri adalah mengikut Perlembagaan negeri.

"Kita tetap dengan undang-undang dalam Perlembagaan. Apapun yang berlaku kita merujuk kepada Perlembagaan negeri iaitu Tengku Muhammad Faris Petra kekal sebagai Pemangku Raja. Pemangku Raja masih lagi pemangku walaupun ada pihak lain isytihar pemangku telah digugurkan," katanya.

Beliau berkata perkara itu tidak perlu lagi dibincangkan dan tidak perlu dilakukan pindaan perlembagaan serta tidak perlu diadakan Sidang Dewan Undangan Negeri tergempar.

Beliau berkata sebagai usaha kerajaan negeri menghentikan kemelut Istana, Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri, Shafie Ismail telah membuat laporan polis hari ini.

Sehubungan itu beliau menasihatkan semua pihak menghormati undang-undang perlembagaan tanpa bertindak membelakangi undang-undang yang sedia ada.

Sementara itu, Tengku Muhammad Faris tenang dan mampu tersenyum walaupun dalam keadaan kemelut cubaan "merampas kuasa" melibatkan kerabat diraja Sultan Kelantan.

Baginda yang tiba di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra pada jam 6 petang tadi dari Singapura, mampu melemparkan senyuman dan lambaian kepada rakyat dengan disambut pembesar Istana serta beberapa anggota exco Kerajaan Negeri Kelantan termasuk Timbalan Menteri Besar Datuk Ahmad Yakub.

Sewaktu berjalan menuju ke kenderaan rasminya, Baginda dihampiri para wartawan yang ingin bertanyakan reaksi baginda.
Tengku Muhammad Faris hanya sempat menjawab sambil berjalan: "Tokleh (tidak boleh),Tokleh (tidak boleh), nanti biar sudah. Ginilah kirim salam kat semua orang," katanya dengan tersenyum dan berlalu menaiki kenderaan baginda.

Langgani Spa Qistina Di Tayangan Hebat!

Drama bersiri 13 episod terbitan Global Station Sdn Bhd yang diterajui Nanu Baharuddin sebagai Qistina menggantikan pelakon asalnya, Norish Karman ini bakal menjengah penonton menerusi Box Office Tayangan Hebat di Saluran 952 & 953.

Hanya dengan langganan sebanyak  RM9.95, Spa Qistina akan memulakan tayangan perdananya  menerusi episod 1 dan 2 pada 5 April 2010, episod 3 dan 4 (6 April), episod 5 dan  6 (7 April), episod 7 dan 8 (8 April), episod 9 & 10 (9 April) dan episod 11, 12, & 13 (14 April).

Diikuti dengan siaran ulangannya pada setiap hari bermula pada 6 April hinggalah berakhir pada 30 April nanti. Apa yang menarik langganan sebanyak RM9.95 ini akan turut disertai dengan pakej barisan filem lain yang akan turut ditayangkan sepanjang bulan April menerusi Box Office Tayangan Hebat.

Pakej barisan filem yang ditayangkan itu adalah filem My Spy, Paa, Tum Mile, Blood: The Last Vampire, Detention, London Dreams, Dance Subaru! serta Konsert Hujan sebagai bonus.

Spa Qistina bermula dengan musim pertama dan kedua Spa Q menerusi saluran TV3 dan kemudian ditayangkan di Box Office Tayangan Hebat pada musim yang ketiga ini.

Pada musim yag ketiga ini, lebih banyak lagi kemelut yang akan tercetus dalam keluarga Qiestina. Bermula dengan kisah perkahwinan Dafi dan Maya yang berasaskan cinta dan bahagia sehinggakah ke saat perkahwinan Qistina yang sudah memasuki 2 tahun bersama Fahmi.

Perkahwinan Qistina mula berhadapan tekanan disebabkan jurang usia 15 tahun antara mereka berdua. Begitu juga dengan pasangan Marlia dan Zafrul yang tidak bahagia kerana tiada kepercayaan.

Antara lain yang membintangi Spa Qistina ialah Azizah Mahzan sebagai Marlia, Adiputra (Fahmi), Fasha Sandha (Frieda), Tizz Zaqyah (Maya), Fazreen (Dafi), Riezman Khuzaimi (Dr Zulfadzli), Faradhiya (Julia), Nik Zarith Nellydya (Melissa) dan Jasmin Hamid (Sofiera).

Pilihan Raya Kecil Parlimen Hulu Selangor Tak Lama Lagi


Kematian Ahli Parlimen Hulu Selangor, Allahyarham Datuk Dr Zainal Abidin Ahmad malam ini membuka laluan kepada satu lagi pilihan raya kecil bagi edisi ke-10 selepas pilihan raya umum 2008.

Timbalan Pengerusi SPR, Datuk Wan Ahmad Wan Omar bagaimanapun berkata, pihaknya perlu menunggu notis kekosongan daripada Speaker Dewan Rakyat berhubung kekosongan kerusi berkenaan.

"Mengikut prosedurnya kita perlu mendapatkan notis kekosongan daripada Speaker Dewan Rakyat terlebih dahulu.

"Selepas notis dikemukakan, SPR akan bermesyuarat sebelum mengumumkan kekosongan kerusi berkenaan secara rasmi," katanya kepada mStar Online di sini malam ini.

Allahyarham meninggal dunia di kediamannya di Batu 9 1/2, Jalan Cheras, Kajang, akibat barah otak, kira-kira 9.27 malam ini, demikian menurut adiknya Md. Hambali Ahmad.
Zainal Abidin, 71, merupakan bekas Timbalan Menteri Besar Selangor.

Sebelum ini, Setiausaha Agung Parti Keadilan Rakyat (PKR), Saifuddin Nasution Ismail memaklumkan bahawa Allahyarham mengambil cuti sakit.

Mengulas lanjut, Wan Ahmad berkata pilihan raya kecil akan diadakan kerana kekosongan berkenaan berlaku dalam tempoh tiga tahun dari tarikh pertama kali Dewan Rakyat bersidang.

"Bagi kes kekosongan ini, pilihan raya kecil akan diadakan bagi memilih wakil rakyat baru kerana ia masih berada dalam tempoh tiga tahun selepas Dewan Rakyat bersidang buat pertama kali... iaitu selepas pilihan raya umum yang lalu," katanya.

"Melainkan jika tempohnya melebihi tiga tahun daripada tarikh awal Dewan Rakyat bersidang... pilihan raya kecil tak perlu diadakan sehinggalah Parlimen dibubarkan," katanya.

MP Hulu Selangor Meninggal Dunia.

Ahli parlimen Hulu Selangor, Datuk Zainal Abidin Ahmad meninggal dunia pada jam 9.27 malam tadi di rumahnya di Batu 9 1/2, Jalan Cheras, Kajang akibat barah otak.

Beliau meninggalkan isteri Datin Siti Zaharah Mohd Zin dan empat orang anak.

Zainal Abdidin, 71 adalah juga bekas Timbalan Menteri Besar Selangor.

Sebelum dilantik sebagai Timbalan Menteri Besar Selangor pada 1999, beliau merupakan orang kuat Umno Selangor dan pernah menjadi Exco kerajaan negeri selama lapan tahun dan Ketua Umno Bahagian Hulu Langat selama 14 tahun. 

Antara jawatan exco yang dipegangnya termasuk Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Pembangunan, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Penyelidikan dan Pengerusi Jawatankuasa Perjawatan, Pendidikan dan Sumber Manusia. 

Pada Mac 2005, beliau mengambil keputusan untuk meninggalkan Umno dan menyertai PKR.
Zainal Abidin berjaya memenangi kerusi Hulu Selangor dengan mengalahkan calon BN dari pari MIC, P Palanivel pada pilihan raya umum yang lalu.

Kerusi itu berjaya dirampasnya untuk PKR dengan hanya majoriti 198 undi.

Asal sebagai cikgu Zainal Abidin adalah seorang ahli akademik sebelum menceburi dunia politik sepenuh masa.

Dilahirkan di Cheras pada 10 Oktober 1939, beliau memulakan kerjaya sebagai guru di Sekolah Tinggi Kajang (1961-1968) dan kemudiannya Pengetua, Sekolah Menengah Kuala Kubu Baru dari 1972-1973, sebelum dilantik sebagai pensyarah Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) pada 1974.

Zainal yang mendapat Doktor Falsafah Sains Politik dari University of California, Los Angeles, pada 1980 pernah menjadi Dekan, Fakulti Pendidikan UKM sebelum meninggalkan dunia akademik dan menyertai politik pada 1989.

Dalam Umno, Zainal Abidin pernah menjadi Pengerusi, cawangan Umno Cheras (1987) serta pernah mengetuai Umno Bahagian Hulu Langat untuk beberapa penggal.

Zainal Abidin menyertai PKR pada tahun 2005 dan menjawat jawatan sebagai Ahli Majlis Tertinggi parti itu bagi penggal 2007/2010.

Beliau turut aktif dalam pelbagai pertubuhan dan pernah menjawat jawatan seperti Pengerusi Persekutuan Pelajar Melayu, Pengerusi Majlis Pemuda Hulu Langat dan Naib Presiden Persatuan Olahraga Amatur Selangor.

Semasa dalam Umno, Zainal memenangi tiga penggal berturut-turut kerusi Dewan Undangan Negeri Dusun Tua atas tiket Barisan Nasional (BN), pada pilihan raya umum 1990, 1995 dan 1999.
Kerusi jadi rebutan
Pilihan raya umum ke-11 pada 2004, Zainal digugurkan daripada menjadi calon.

Pada pilihan raya umum Mac 2008, Zainal membuat kejutan dengan merampas kerusi selamat BN di Hulu Selangor daripada penyandang Datuk G.Palanivel yang juga merupakan Timbalan Presiden MIC, dengan majoriti tipis 198 undi.

Mengikut
peraturan, pilihan raya kecil mesti diadakan dalam tempoh 60 hari setelah speaker Dewan rakyat dimaklumkan mengenai kekosongan kerusi berkenaan.

Kematian Zainal Abidin dilihat ramai penganalisis memburukkan lagi keadaan di PKR yang baru-baru menghadapi masalah apabila tiga ahli parlimennya berpaling tadah manakala seorang lagi dipecat.

Bagaimanapun, kekosongan kerusi Hulu Selangor juga bukan berita gempira bagi Barisan Nasional yang menghadapi dilema untuk mencari calon yang sesuai.

Sejak bekas menteri besar Selangor itu dilaporkan uzur, khabar angin bertiup kencang bahawa Umno cuba mendapatkan kerusi itu semula yang secara tradisinya diserahkan kepada sekutunya, MIC.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails