Geng Aku

Rabu, 14 April 2010

Terbukti SPR Bekerja Untuk BN.


Pengarah Pilihan Raya KEADILAN, Fuziah Salleh  kesal dengan tindakan Suruhanjaya Pilihan Raya tidak mengiktiraf  Badan Pemantau Pilihan Raya Bebas Malaysia (Mafrel) selepas tercabar dengan teguran badan pemantau bebas itu.

"Apa yang SPR takutkan, sudahlah kerajaan Umno-Barisan Nasional tidak mengizinkan 'international observer' dan Malaysia cuma hanya ada satu badan bebas pemantau pilihan raya, itu pun SPR nak batalkan juga.


"Adalah mustahil bagi SPR bagi mereka menutup ketidakadilan dalam sistem demokrasi di Malaysia kepada dunia," ujar Fuziah apabila ditanya berhubung tindakan SPR tersebut.

Fuziah yang juga Ahli Parlimen Kuantan berasa kesal berhubung tindakan SPR yang membatasi ruang demokrasi semata-mata tunduk dengan tekanan Umno-BN itu.

SPR memutuskan untuk tidak lagi melantik Mafrel kononnya atas alasan ia telah melanggar syarat pelantikan kerana gagal mengemukakan laporan kerja pemantauan yang dilakukan semasa kesemua sembilan pilihan raya kecil sejak Ogos 2008.


Sebelum ini, Timbalan Pengerusi Umno Selangor, Datuk Seri Noh Omar menggesa SPR supaya mengkaji semula peranan Mafrel sebagai pemantau bebas pilihan raya yang mendakwa ia tidak bebas apabila menegur Perdana Menteri dan Timbalannya turun ke Hulu Selangor dan menjanjikan projek dan wang jutaan ringgit kepada penduduk di situ.

Saya Bukan Orang Luar-Zaid


Calon Pakatan Rakyat, Hulu Selangor , Datuk Zaid Ibrahim dilabelkan sebagai “manusia luar biasa” oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim tetapi beliau dengan cepat menjelaskan kepada hadirin bahawa dia juga adalah seorang daripada mereka.
Pakatan Rakyat, malam semalam mengetengahkan bekas menteri undang-undang itu, secara rasmi sebagai calon dalam pilihanraya kecil Hulu Selangor menentang gergasi BN.


Anwar mengumumkan perkara itu di hadapan 10,000 penyokong Pakatan Rakyat di Serendah, Hulu Selangor .

Pengumuman ini dibuat dua hari lebih awal dari BN, yang masih buntu mencari calon terbaik bagi meramapas Hulu selangor.Menurut Anwar, Zaid adalah seorang pemimpin yang berprinsip - seseorang yang sanggup melepaskan jawatan menteri untuk mempertahankan perjuangannya.

"Inilah pemimpin yang berkata kepada Dollah (merujuk kepada mantan Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi), 'cukup, ini surat letak jawatan saya,” kata Anwar.

Zaid adalah peguam yang pernah suatu ketika menguruskan firma undang-undang terbesar di negara ini sebelum berkhidmat sebagai ahli Parlimen Kota Bharu.


Pada 2008, beliau meletak jawatan sebagai menteri undang-undang dari kabinet Tun Abdullah Ahmad Badawi sebagai tanda bantahan kepada penahanan exco Selangor Teresa Kok, wartawan Cina dan seorang blogger mengikut ISA.

Zaid ketika naik ke pentas mengucapkan terima kasih kepada PKR kerana mencalonkannya walaupun dia masih baru bersama parti itu.

"Saya bukan orang luar. Saya telah lama menetap di Selangor dan saya tahu masalah di sini.

"Insya Allah, dengan bantuan semua, saya mampu menjadi suara anda,” kata Zahid.


Di tanya wartawan ketika meninggalkan majlis itu, sama ada dia agak liberal bagi penduduk luar bandar Hulu Selangor, Zaid menafikannya.

"Saya kurang setuju...saya datang dari kawasan pengundi Melayu. Saya lebih Melayu daripada kebanyakan pemimpin Sabah. Saya faham perasaan dan kehendak rakyat,” katanya lagi.

Hampir semua pemimpin kanan Pakatan hadir pada majlis ini, termasuk presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, timbalan presiden PAS, Nasharuddin Mat Isa dan pemimpin lain seperti Syed Husin Ali, Tan Seng Giaw, Datin Seri Wan Azizah Ismail, N Gobalakrishnan, Datuk Seri Chua Jui Meng, Charles Santiago and S Manikavasagam.

Zaid Tokoh Yang Teruji.

 Sewaktu mengumumkan zahid sebagai calon PR

Datuk Zaid Ibrahim yang dipilih sebagai calon Parti Keadilan Rakyat (PKR) bagi mewakili Pakatan Rakyat adalah tokoh yang telah teruji, kata Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.
 
“Mana ada menteri Umno yang sanggup letak jawatan untuk pertahankan hak rakyat,” ujarnya yang mengumumkan Zaid sebagai calon PR dalam pilihan raya kecil Parlimen Hulu Selangor pada 25 April ini.

Pengumuman itu dibuat pada jam 11.00 malam ini di hadapan kira-kira 5,000 orang yang memenuhi Dewan Komuniti Serendah dan pekarangannya.

Zaid yang berucap selepas diberikan laluan oleh Anwar berkata, beliau menyedari dan menginsafi amanah yang dipikul itu sangat berat.


“(Tuan Guru) Nik Aziz sewaktu bercakap dengan saya minta kita semua bekerja untuk umat. Saya bukan asing di Selangor, saya tahu masalah orang Selangor, saya tahu masalah orang Hulu Selangor.

“Saya boleh menjadi suara untuk semua rakyat di sini,” ujarnya.

Berucap sebelum itu, Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menegaskan parti itu memberikan sokongan sepenuhnya kepada calon PR yang ditonjolkan PKR itu.


“Saya mengarahkan seluruh jentera PAS seluruh kawasan Hulu Selangor turun padang dan bekerja keras. Calon yang dipilih adalah yang terbaik untuk bawa suara rakyat ke parlimen.

“Pilihan raya kecil ini medan rakyat untuk tegur kerajaan, rakyat perlu jadi hakim,” ujarnya.

Zaid yang dilahirkan pada 10 April 1951 di Kota Bharu adalah bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri atas kapasiti senator yang pernah mencetuskan kontroversi apabila bertindak melepaskan jawatannya pada 15 September 2008 selepas beberapa bulan saja dilantik sebagai menteri ekoran tidak dapat menerima penggunaan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) terhadap pengamal media, orang awam dan ahli politik.

Dalam memperjuangkan isu-isu seperti ISA, Zaid di antara tokoh pemimpin Umno yang paling berani apabila mengirim surat terbuka kepada Perdana Menteri ketika itu, Datuk Seri Abdullah Badawi di samping mengadakan perjumpaan dengan ahli-ahli Parlimen berhubung desakan memansuhkan akta tersebut.


Pada 3 Disember 2008, beliau dipecat daripada Umno ekoran beberapa tindakannya termasuk menghadiri perhimpunan parti pembangkang dan menyalahi peraturan parti.

Antaranya dilaporkan pernah menghadiri majlis perasmian Kongres Nasional Tahunan Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Stadium Melawati, Shah Alam.

Justeru Zaid menyertai PKR di Bangi, Selangor pada 13 Jun 2009.

 Orang ramai yg hadir

Sehubungan itu, Anwar menyifatkan Zaid sebagai serius mempertahankan hak asasi dan kebebasan badan kehakiman di Malaysia dalam memperjuangkan isu hak asasi, kebebasan, proses demokrasi dan bebebasan badan kehakiman.

Sepanjang penglibatan Zaid bersama PKR, beliau dilihat sebagai tokoh amat komited dalam usaha merangka dasar bersama PR sehingga berjaya merapatkan lagi jurang pakatan yang terdiri daripada PAS, PKR dan DAP.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails