Geng Aku

Khamis, 18 Februari 2010

Pakatan Rakyat Sokong MP Australia,Ahli parlimen dari Pakatan Rakyat, PAS, PKR dan DAP menggesa pejabat peguam negara segera mengugurkan dakwaan liwat ke atas Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Supremo DAP, Lim Kit Siang berkata sidang tergempar parlimen juga perlu diadakan bagi membahaskan tekanan daripada rakan-rakan mereka dari Australia dan Amerika Syarikat yang mahu dakwaan berkenaan digugurkan.
Menurut Lim, demonstrasi di Pejabat Suruhanjaya Tinggi Australia semalam tidak mencerminkan hasrat seluruh ahli parlimen Malaysia.

“Ramai lagi termasuk daripada pihak BN, Pakatan tidak merestui tindakan sedemikian.”

Pakar strategi PKR, Tian Chua berkata “kata-kata keras” dari Australia itu bukan satu bentuk campur tangan tetapi bagi memastikan prinsip demokrasi dipelihara.

“Kami di PKR dan Pakatan berpendapat pendakwaan ini tidak ada asasnya.”

Naib presiden pas, Mahfuz Omar juga menggesa kerajaan menggugurkan dakwaan liwat itu bagi mengelakkan Malaysia dan mahkamah di negara ini menjadi bahan ketawa dunia.

Zul 0h Zul....


Anggota Parlimen Kulim Bandar Baru, Zulkifli Noordin dianggap gemar mendapat publisiti murahan bagi mengalih perhatian rakyat terhadap masalah peribadinya. 

Malah tindak tanduknya tambah keterlaluan apabila menyifatkan Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat sebagai lupa sejarah.

Naib Ketua Dewan Pemuda PAS Kelantan, Hisham Fauzi berkata, kenyataan yang dibuat Zulkifli hanya ingin menarik perhatian masyarakat terhadapnya.  

Oleh itu, beliau menasihatkan agar Zulkifli berhenti bermain wayang dan memberi tumpuan kepada tugas asas.

Tambahnya, dengan mengeluar kenyataan berkenaan, menunjukan keangkuhan Zulkifli, di mana beliau sahaja betul dan orang lain dianggap salah.

“Sepatutnya beliau lebih menumpukan kepada bagaimana boleh membantu rakyat yang diwakili di kawasannya.

“Beliau juga seharusnya melihat fakta bahawa beliau hanyalah seorang ahli Parlimen yang baru dan belum banyak pengalaman sebagai wakil rakyat,” katanya pada kenyataan media di sini, hari ini.


Semalam, anggota Parlimen Kulim Bandar Baru itu membidas kenyataan Mursyidul Am PAS kerana menyifatkan wakil rakyat yang keluar atau melompat parti sebagai pengkhianat rakyat dan negara.

Hisham berkata, Tuan Guru Nik Abdul Aziz seorang ahli politik yang lama dan sangat berpengalaman luas mengenai sepak terajang politik.

“Berbanding dengan Zulkifli, tidak mungkin beliau lebih memahami apa yang berlaku semasa kerajaan campuran BN-PAS dahulu,” ujarnya.

Anwar Gagal Dalam Rayuan Yg Dibuat.


Ketua umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim gagal dalam rayuannya di Mahkamah Rayuan untuk membatalkan tuduhan liwat terhadapnya.

Hakim Datuk Wira Abu Samah Nordin berkata tiada kes untuk mahkamah itu membenarkan rayuan tersebut.

Beliau juga memutuskan bahawa laporan perubatan hanyalah untuk menyokong kerana ia juga perlu disokong oleh keterangan lisan, forensik dan bukannya semata-mata laporan itu sahaja.

Hakim Abu Samah juga berkata, mahkamah berpendapat Anwar gagal membuktikan bahawa pertuduhan atau pendakwaan terhadap beliau bersifat tidak adil dan satu menyalahgunaan proses mahkamah.

Panel tiga hakim Mahkamah Rayuan itu sebulat suara menolak rayuan ketua umum PKR itu. Dua lagi hakim ialah Datuk Sulaiman Daud dan Datuk Azhar Ma'ah.

Oleh itu, kata Hakim Abu Samah, perbicaraan kes liwat terhadap Anwar hendaklah diteruskan.


Mahkamah juga menolak permohonan lisan peguam Karpal Singh yang mewakili Anwar untuk menangguhkan perbicaraan kes tersebut, sementara menunggu rayuan di Mahkamah Persekutuan. 

Anwar, 63, dituduh meliwat bekas pembantunya, Mohd Saiful Bukhari Azlan 24, di Unit 11-5-1, Kondominium Desa Damansara, Jalan Setiakasih, Bukit Damansara, di antara pukul 3.01 petang dan 4.30 petang 26 Jun 2008.

Ketua pembangkang dan ahli parlimen Permatang Pauh itu, dituduh mengikut Seksyen 377B Kanun Keseksaan dan boleh dihukum penjara sehingga 20 tahun dan disebat jika disabit kesalahan.

Perbicaraan kes itu ditangguhkan sehingga esok bagi menunggu keputusan hakim sama ada akan menarik diri ekoran dakwaan pihak pembelaan kononnya beliau berat sebelah. 

Sehingga ini, Mohd Saiful menjadi saksi pertama dipanggil memberi keterangan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails