Geng Aku

Sabtu, 14 November 2009

Nizar V'8! Kemiskinan tidak selesai selagi Umno jadikan mereka umpan

 Masalah  kemiskinan yang berlaku dalam negara ini tidak mungkin dapat diselesaikan kerana pemimpin Umno mahu  menjadikan golongan ini sebagai umpan pilihanraya bagi mengekalkan sokongan kata Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang.. 
Berucap pada ceramah anjuran PAS Kawasan Bentong, di Markaz PAS Bentong, dekat sini, baru-baru ini Abdul Hadi kesal walau pun negara mempunyai sumber kekayaan yang banyak tetapi  ianya berlegar di kalangan orang kaya dan orang politik yang berkuasa.

“Harta negara ada  berbilion-bilion tetapi harta negara berpusing di kalangan orang kaya dan orang politik. Tetapi apa yang berlaku  hari ini orang yang sudah lama miskin tidak dapat dibebaskan dari kemiskinan, maka datang pula miskin yang baru, tak selesai. 
“Umno suka orang miskin kerana senang mereka nak beli undi.  Mereka beri bantuan kepada orang miskin cara subsidi ini tak betul, sepatutnya mereka ada perancangan untuk membebaskan rakyat dari kemiskinan,” katanya.

Presiden PAS  itu turut menyatakan kekesalan atas penyelewengan dan rasuah  yang berlaku  yang menyebabkan negara kehilangan  kewangan  dalam jumlah yang besar sehingga menjejaskan kehidupan rakyat.

“Apa yang berlaku kepada PKFZ, KWSP, Petronas  adalah penyelewengan yang besar. Apa yang berlaku keatas isu ini kekayaan negara berpusing di kalangan orang kaya dan orang politik,” katanya.

Nizar V'8! Amy Search Mahu Tubuh Sekolah Tahfiz

Amy, atau nama sebenarnya Suhaimi Abdul Rahman, bercadang membina sekolah Tahfiz di Johor. -Foto THE STAR oleh BRIAN MOH
 
IKON penyanyi rock negara tahun 80-an, Amy Search berhasrat menubuhkan sebuah sekolah tahfiz tidak lama lagi.

Amy, atau nama sebenarnya Suhaimi Abdul Rahman, bercadang membina sekolah itu di Johor.

Hasrat itu timbul semasa beliau menziarahi sebuah bukit ketika menunaikan ibadat haji tahun lalu.

"Ketika mendaki bukit, saya bertanya-tanya arah mana tujuan saya nanti dan siapa diri saya serta untuk apa Allah kurniakan saya dengan bakat yang ada ini.

"Ketika itu juga, telinga saya terdengar-dengar lagu Cahaya Merah Dari Ufuk Timur lagu yang menginsafkan hati saya tentang matlamat kejadian insan," katanya semasa berucap pada majlis pelancaran buku Koleksi Terbaik Cerita Dari Mekah di Bangi semalam.

Sambil mengucapkan terima kasih kepada Utusan Malaysia kerana memilih beliau untuk melancarkan buku berunsurkan keagamaan, Amy berkata buku kecil itu mampu mendidik dan menyedarkan masyarakat Islam mengenai hukum hakam dalam agama.

"Membaca cerita-cerita dalam buku ini bukan sekadar untuk memenuhi masa lapang, tetapi ia boleh dijadikan iktibar penting dalam kehidupan harian kita.

"Buku ini besar ertinya dan saya yakin ia boleh membentuk jiwa orang Islam supaya lebih mendekati Allah dan menjauhi perkara yang dilarang," katanya ketika ditemui selepas majlis pelancaran itu.

Vokalis, Amy Search (kiri) dan Nasir ketika beraksi di konsert 'Search Di Awan Biru' di Bukit Kiara Equestrian & Country Resort, Kuala Lumpur pada 2 Ogos 2009.
 
Buku setebal 189 halaman berharga RM7.50 senaskah merupakan kompilasi cerita yang tersiar dalam majalah MASTIKA sejak tahun 1996.

Ia mengisahkan pengalaman jemaah haji dan umrah semasa di Mekah.

Sementara itu pengumpul cerita berkenaan, Zulkarnain Zakaria berkata sebanyak 27 cerita dimuatkan dalam edisi pertama buku itu.

"Buku koleksi ini adalah wadah kami di Utusan dalam menyampaikan dakwah, memperingati mereka yang lupa dan memberi khabar gembira dari Tanah Suci kepada masyarakat Islam di seluruh negara.

"Untuk permulaan, sebanyak 100,000 buku dicetak dan saya yakin selepas ini akan ada ulang cetak berikutan permintaan yang memberangsangkan daripada syarikat pengendali umrah dan haji," katanya. BERNAMA

Nizar V'8! Prof Agus Tegur Golongan Tabsub


"aAhli akademik terkenal Prof Dr Mohammad Agus Yusoff berkata, beliau akan berterus-terang mengenai kelemahan PAS apabila Dewan Pemudanya menemui beliau minggu depan.

"Saya berterus-terang selama-lamanya. Kita sedang berada dalam politik baru," kata Dr Mohamad Agus - pengacara bual bicara politik mingguan - Hujah - di sebuah stesen TV.

Kelmarin, ketua dewan itu, Nasrudin Hassan memberitahu Malaysiakini, pihaknya akan menemui Dr Mohammad Agus Rabu depan bagi mendapatkan pandangan lanjut beliau mengenai perkembangan politik semasa yang membabitkan parti.

Petang semalam, dewan itu mengadakan pertemuan dengan penyarah Universiti Islam Antarabangsa (UIA) Prof Dr Abdul Aziz Bari bagi mendapatkan butiran lanjut mengenai pembentangan ahli akdemik itu yang mengkritik keras PAS menjelang seminar politik parti itu Sabtu lalu.

Pemuda PAS juga dilaporkan berhasrat menemui pensyarah Universiti Malaya Prof Madya Dr Abu Hassan Hasbullah yang turut membentangkan kertas kerja dalam seminar tersebut.

Ketika dihubungi Malaysiakini, Dr Mohammad Agus berkata, beliau tidak bimbang terhadap gelaran tertentu - seperti "ejen Umno" - yang mungkin dilemparkan kepadanya kerana mengamalkan sikap berterus-terang.
 

 

"Saya bukan ejen PAS. Saya bukan ejen Umno. Saya aktivis politik. Saya boleh tegur sesiapa sahaja dan saya tidak mendapat apa-apa ganjaran (untuk itu)," katanya.

Ketaksuban ahli

Sehari sebelum seminar Sabtu lalu, dalam wawancara dengan Malaysiakini, Dr Abdul Aziz mengkritik keras kepimpinan Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang yang didakwanya sebagai "Pak Lah versi PAS" dan "sudah hilang stim".

Ekoran itu, Nasrudin dalam kenyataan selepas itu menyifatkan pakar perlembagaan itu "ejen UMNO", keterlaluan dan tidak sabar.
 

 

Dr Mohamad Agus juga berkata, beliau bersetuju dengan kritikan Dr Abdul Aziz sebelum ini kerana menurutnya "jika tidak ada angin, masakan pohon bergoyang".

Dr Mohamad Agus tidak menolak bahawa masalah PAS, antaranya disebabkan faktor kepimpinan. Bagaimanapun, tambahnya, parti itu juga mengalami masalah ketaksuban ahli-ahlinya.

"Masalahnya ahli-ahli yang taksub. Pemimpin di peringkat pertengahan pula gagal membetulkan persepsi terhadap parti itu. Ini termasuklah Dewan Pemudanya," kata Dr Mohamad Agus.

Mengulas penerimaan terhadap kritikan ahli akademik, beliau menyifatkan sikap sesetengah pemimpinnya sebagai paradoks dan ironi.

"Mereka mendesak kerajaan supaya lebih terbuka. Tetapi sikapnya pada hari itu ironi sekali (dengan apa yang dituntut)," katanya. -malaysiakini

Nizar V'8! AZMIN JAWAB TUDUHAN VICKNESWARAN BERKAITAN SAHAM RM8.5 JUTA Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Azmin Ali menegaskan laporan yang mengaitkan beliau dan isterinya memiliki aset dalam bentuk saham bernilai RM8.5 juta adalah tidak berasas sama sekali dan juga satu fitnah untuk merosakkan reputasinya sebagai seorang wakil rakyat.


Kata beliau lagi, dakwaan ini juga satu fitnah jahat untuk mengaibkan dirinya dan juga keluarganya.

“Sejak tahun 1998 saya dan keluarga sering menjadi sasaran fitnah bertujuan untuk mengaibkan saya dan keluarga. Saya diburu oleh pihak berkuasa seperti polis, Badan Pencegah Rasuah dan juga Lembaga Hasil Dalam Negeri untuk menjalankan siasatan mengenai perolehan harta saya. “Malahan alasan yang sama digunakan untuk menangkap dan menahan saya pada 16 sehingga 22 September 1998 (dan) saya telah memberikan kerjasama penuh kepada pihak berkuasa termasuk butiran lengkap aset kami,” kata Azmin dalam satu kenyataan petang Sabtu.

Beliau berkata demikian sebagai menjawab kenyataan Pengerusi Yayasan Pembangunan Belia India Malaysia, S.A. Vickneswaran semalam (Jumaat) yang mendakwa beliau telah menerima satu kiriman yang mengandungi dokumen berkaitan dengan pembelian saham melibatkan tiga individu termasuk Azmin, isterinya Shamsidar Tahrin dan Jamal Tahrin bernilai RM8.5 juta dari tahun 1992 sehingga 1994.
Antara tahun 1992 hingga 1994, Azmin berkhidmat sebagai setiausaha sulit kepada Menteri Kewangan Malaysia yang disandang oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Vickneswaran mendakwa dokumen tersebut diserahkan kepada pengawal keselamatan kediamannya di Kota Kemuning pada lebih kurang jam 3 pagi. Azmin dalam reaksi balasnya petang ini berkata, beliau telah mengarahkan peguamnya untuk menyegerakan prosiding perundangan yang sewajarnya terhadap pihak yang membuat kenyataan fitnah tersebut.

“Saya percaya dokumen yang didedahkan oleh Vickeswaran itu dimanipulasikan oleh pihak-pihak tertentu untuk mengaitkannya (salah laku) dengan saya dan isteri saya,” katanya lagi.

Beliau juga menyatakan rasa kesalnya kerana apa yang berlaku ini menunjukkan usaha untuk melancarkan fitnah ini tidak henti-henti demi untuk menganggu keamanan, ketenteraman, mengaibkan dan mencemarkan nama baiknya dan juga keluarganya.

“Malah kenyataan berunsur fitnah dan berniat jahat itu jelas mempunyai motif politik bertujuan merosakkan reputasi saya selaku ahli Parlimen Gombak dan naib presiden PKR. Maka Saya dengan ini menafikan sekeras-kerasnya tuduhan yang dilemparkan oleh Vickneswaran ke atas saya,” tegas beliau.

Nizar V'8! Adun Sri Serdang Perlu Mohon Maaf : MB
Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim kesal dengan tindakan yang dibuat Ahli Dewan Undangan Negeri Sri Serdang , Datuk Satim Diman yang mengatakan beliau tidak boleh dipercayai.

Ini berikutan dakwaan yang dibuat beliau bahawa Menteri Besar tidak menjelaskan pembayaran balik hutang pinjaman Bank Islam.

Sebaliknya menurut Tan Sri Khalid beliau telah diarahkan oleh mahkamah agar menyaman pihak pengurusan Bank Islam setelah menolak permohonan saman dari Bank Islam itu. “Sri Serdang telah membuat kenyataan dalam dewan mengatakan oleh kerana saya tidak membayar bank hutang lepas itu dia mengatakan saya tidak boleh dipercayai dalam pengurusan ini sebenarnya perkara itu tidak benar kerana saya masih lagi dalam perbicaraan di mahkamah.

“Malah mahkamah telah membenarkan saya menyaman Bank Islam, bukan Bank Islam dulu saman saya tetapi ditolak tetapi membenarkan saya menyaman Bank Islam.

“Jadi bila saya menyaman Bank Islam macamane saya nak bayar ,jadi dia punya kenyataan yang berasaskan kepada itu dia telah membuat cerca kepada saya,” katanya.
Tan Sri Khalid berkata demikian dalam sidang media selepas Sidang Dewan Negeri ditangguhkan ,petang tadi.

Menurut Tan Sri Khalid lagi beliau telah meminta Adun Sri Serdang,Satim Diman agar memohon maaf kepadanya dengan kenyataan bertulis.

“Jadi berasaskan peraturan 70 Menteri Besar meminta beliau meminta maaf jika tidak Menteri Besar  akan membuat satu usul bahawa membawa kepada dewan mengenai hak dan keistimewaan,” katanya.

Nizar V'8! Bajet Perak: Bentang 20 minit, jangan terkejut habispun 20 minit

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar mengingatkan rakyat Perak agar jangan terkejut jika kerajaan negeri yang ada menghabiskan Bajet Perak 2010 dalam masa 20 minit sahaja.

"Jika Umno mampu meluluskan bajet dalam masa 20 minit, maka mereka juga mampu untuk menghabiskannya dalam masa 20 saat sahaja," katanya.

Mahfuz berkata demikian ketika berucap dalam satu majlis ceramah dekat sini.

Beliau mengulas perbentangan Bajet Perak 2010 dalam masa 20 minit sahaja dalam sidang yang kecoh baru-baru ini.

Bagi beliau, kerajaan negeri Perak yang ada adalah penyamun yang mana ia sama sepertimana ketika mereka mahu merampas Negeri Perak dahulu.

"Umno ini sebuah parti politik yang idak bertamadun apabila corak pentadbiran mereka itu seolah-olah membawa dan menjadikan rakyat yang ada semakin mundur dan kurang cerdik.
"Mereka juga menonjolkan satu pemikiran yang kuno dengan menyatakan bahawa kekuatan fizikal itu adalah yang sewajarnya. Sedangkan pada zaman yang semakin maju ini kreativiti dan pemikiran secara inovasi itu sepatutnya yang diberikan kepada rakyat dalam menjadikan mereka golongan yang mampu berfikir dalam soal pentadbiran negara," katanya.

Beliau juga menyatakan bahawa Umno sebenarnya berpolitik berasaskan kepada kepentingan diri dan imej mereka semata-mata tanpa memikirkan nasib dan masa depan Rakyat di Negara ini," katanya.Dalam majlis itu, Ketua Penerangan PAS Perak, Khalil Idham Lim menyatakan,  selepas sahaja Zambry membentangkan Budjet Negeri Perak,Beliau telah diundang oleh Astro Awani untuk berdebat dengan Zambry dalam isu Budjet Negeri Perak.
Namun beliau menyifatkan ia sebagai perangkap kepada PR yang mana sekiranya beliau menerima pelawaan tersebut ia membuktikan bahawa Budjet Coca-Cola Zambry telahpun diterima oleh Adun-Adun PR yang lain dan ia sememangnya sesuatu yang ditunggu oleh pihak Umno bagi mengaburi mata Rakyat.

Nizar V'8! Isu haji, PMBK persoalan terhadap Nik Aziz-Ibrahim Ali Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat, kini berdepan dilema apabila ada pihak mula persoalkan aspek moraliti berhubung tajaan haji dan pelantikan menantunya dalam Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK).

Malah ada pihak mendesak supaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menjalankan siasatan segera dan telus berhubung kedua-dua perkara itu.

Ahli Parlimen Pasir Mas, Datuk Ibrahim Ali, calon bebas yang menang pilihan raya umum 2008 atas tiket Pas, berkata walaupun individu terbabit berkemungkinan ikhlas menaja pemergian Nik Abdul Aziz ke Tanah Suci, dipercayai membabitkan kos RM65,000, namun tindakan itu dilihat kurang wajar.
"Kalau benar individu itu ikhlas untuk menaja haji dan mencari barakah, seharusnya beliau menaja golongan yang tidak berkemampuan, seperti orang miskin, orang kurang upaya, ibu tunggal.

"Saya percaya pahalanya lebih besar lagi jika kita tolong orang golongan ini kerana mereka tergolong dalam kumpulan penerima zakat," katanya ketika ditemui di sini, hari ini. - Bernama

Nizar V'8! Perbelanjaan Setahun Ketua Menteri Melaka

Pertanyaan YB Khoo Poay Tiong, ADUN Ayer Keroh kepada Ketua Menteri Melaka mengenai kos sewa dan kos penyengaraan rumah rasmi Ketua Menteri: 
Soalan 1:
Nyatakan jumlah perbelanjaan sewa kos serta kos penyengaraan (maintenance) bulanan bagi rumah rasmi Ketua Menteri sejak Jan 2008 sehingga Jun 2009.

Soalan 2:
Nyatakan jumlah bil elektrik, bil air serta bil telekom rumah rasmi Ketua Menteri sejak Jan 2008 sehingga Jun 2009.

Soalan 3:
Nyatakan bilangan pembantu rumah yang terdapat di rumah rasmi Ketua Menteri dan tugas masing-masing.

Setelah ditanya dan inilah jawapan Ali Rustam kepada Yang Berhormat Datuk Speaker dan Ahli-ahli Yang Berhormat

Jawapan 1:
Kos penyengaraan RM595 098.40.

Jawapan 2:
Jumlah bil elektrik, bil air serta bil telekom sejak Januari 2008 sehingga Jun 2009 adalah:
Bil elektrik – RM301 025.00
Bil telefon – RM27 585.00
Bil air – RM39 099.00

Jawapan 3:
Bilangan pembantu rumah yang terdapat di rumah ini dan tugas masing-masing:
2 orang – Tukang Masak
2 orang – Tukang Kemas
3 orang – Pelayan
3 orang – Tukang Kebun 

Jumlah keseluruhan yang dibelanjakan sejak Jan 2008 sehingga Jun 2009 adalah RM 962 807.40. Adakah pembaca rasakan ini relevan sehingga mencecah RM1 juta dalam masa setahun setengah sahaja kos penyengaraan mencecah angka yang begitu besar? Renung-renunglah kepada rakyat Melaka yang mengundi Ali Rustam dan pada masa sama menindas rakyat.

Nizar V'8! BN Tak Usah Sibuk Nak Rampas Kedah.oleh PKWR Jerai

BN DAH LAMA MENANG, KEDAH TAK SENANG-SENANG PUN. Sepatutnya itulah slogan yang Umno Kedah kena lancar pada 12 November ni.Nak nafi apa lagi? Hakikatnya BN dah menang dan perintah Kedah lebih 50 tahun dulu, sejak Malaysia masih lagi Tanah Melayu.

Pasai apa selama 51 tahun tadbir Kedah, Umno tak dak usaha untuk senangkan rakyat di negeri jelapang padi ini? Ramai rakyat Kedah tergolong dalam kategori orang susah, tak senang-senang dari dulu sampai la ni.


Bila PR ambil alih perintah Kedah Mac 2008 lalu, lepas wakil-wakil rakyat dPR membuka pusat khidmat, ramai yang pakat terkam pusat khidmat dan mohon bantuan itu dan ini, ada yang nak mohon bantuan JKM, ada yang nak mohon zakat, ada yang nak mohon perbaik rumah dan tak kurang juga yang mintak duit buat belanja harian.


Majoriti yang memohon masa tu adalah orang Umno yang susah lama dah, susah zaman Umno dan BN perintah lagi. Kita tanya pasai apa tak mohon sebelum ni? Jawapannya, dah mintak tapi..... depa pun tau walaupun ahli Umno tapi bukan kroni, susah macamana pun payah nak dapat bantuan.


Umno boleh ambik data permohonan bantuan untuk rakyat susah dengan agensi-agensi seperti JKM, Pejabat Zakat, Pejabat Daerah atau apa-apa agensi yang iktiraf wakil rakyat PR. Mula dari April 2008 sampai ke hari ini bertimbun permohonan yang dah dibuat, ada permohonan yang dah lulus dan ada lagi yang masih dalam proses.


Rakyat Kedah sepatutnya dah lama senang kalau Umno/BN tak menyeleweng hasil negeri. Buktinya laporan audit 2008, tak sampai setahun memerintah kerajaan PR di bawah Dato' Seri Ustaz Azizan boleh tingkatkan hasil negeri sebanyak 205%. Itu baru 9 bulan, kalau genap setahun tentu boleh cecah 275%. Guna formula paling senang, 275% kali dengan 50 tahun, tentu banyak hasil negeri kalau Umno/BN tak seleweng dulu, rakyat Kedah tentu dah senang.


Umno/BN kena malu la sikit kat Ustaz Azizan, dok tak duduk mai nak bagitau rakyat Kedah akan senang lenang kalau BN menang. Nah ambik pantun 2 kerat ni...


Wanita Umno pakai tudung merah
Piiiiiiiiiiiiiiiiiirrrrrrrrrraaaaaaaaahhhhhhhhh

'Sayang' Pisau Cukur Tumpul.Gandingan mantap pelakon Maya Karin dan Nur Fazura mendorong orang ramai menonton filem 'Pisau Cukur'.


NUANSA glamor dan gedik Maya Karin dan Nur Fazura di dalam Pisau Cukur ternyata memikat dan mengujakan.

Namun, jika diamati secara menyeluruh, saduran elemen ini tidak terjalin dengan begitu baik di dalam penceritaan Pisau Cukur yang sedikit lemah dan longgar.

Barangkali percaturan pengarah Bernard Chauly mempertaruhkan bintang besar seperti Maya dan Fazura sebagai teraju utama tidak memadai untuk menobatkan filem komedi ini sebagai sebuah karya yang berkesan.

Bukan mahu menuding jari mencari kelemahan sesiapa, hakikatnya gandingan nama-nama besar semata-mata seolah kurang berkesan jika persembahan cerita dan olahan plot filem itu longgar, sedikit membosankan dan kurang menyengat. Baik Maya mahupun Fazura, keduanya telah mempamerkan mutu lakonan yang memberansangkan.

Gandingan dua bintang ini jelas serasi dan ternyata berkesan mencorak perjalanan Pisau Cukur dari titik mula hingga ke akhir.

Maya Karin sebagai Bella, melalui eksplorasi watak segar dan baru kelihatan begitu bersahaja dan mempersona.

Eizlan Yusof (Datuk Hisham) dan Maya Karin (Bella).

Jelas, Maya bijak dalam mewarnai Bella sehingga lakonan yang dipersembahkan oleh Pelakon Wanita Terbaik FFM 21 ini begitu menghiburkan dan asli.

Mungkin ini kelebihan Maya yang teliti dan cekap dalam mempersiapkan diri untuk watak gadis materialistik penuh glamor ini.

Nur Fazura juga menyerlah dengan pancaran elemen gedik dan bahasa tubuh yang menawan.
Fazura yang memainkan watak Intan, seorang wartawan penyiaran juga gadis pisau cukur yang bercinta dengan Dato Salleh sangat bijak mencorak gerak geri dan lontaran dialognya sehingga penulis merasakan watak Intan adalah Fazura secara realitinya.

Aaron Aziz (Ari) dan Nur Fazura (Intan).


Penglibatan bintang Singapura Aaron Aziz pula sekadar mewarnai filem ini.
Mengamati persembahan sederhana Aaron, penulis berpendapat bahawa mana-mana pelakon lain pun boleh memainkan watak sebagai penyiasat persendirian itu.

Malah, mungkin dengan lebih baik dan berkesan. Namun, menyedari pesona Aaron, penulis akur dengan pemilihannya menghiasi Pisau Cukur.

Berbanding Aaron, penulis lebih teruja menyaksikan persembahan aktor Eizlan Yusof.
Kelebihan pengalaman lakonan yang dimiliki Eizlan berkesan dalam membantunya mempamer watak sebagai Datuk Hisham yang tenang, bersahaja dan sofistikated.

Nur Fazura (Intan), Shahredza Minhat (Faqir) dan Maya Karin (Bella).


Dengan sedikit bantuan solekan, Eizlan berdiri sebagai seorang Datuk yang bukan sahaja memukau Bella, malah mana-mana pisau cukur di luar sana pun pasti terpikat dengan bahasa tubuh dan kematangan yang dipersembahkan.

Himpunan bintang lain seperti Shahredza Minhat, Datuk Rahim Razali, Khatijah Tan, Liyana Jasmay, Umie Aida, Sharifah Sofia, Afdlin Shauki, Nabil dan Nas-T saling melengkapi dan menambah perisa kepada penceritaan filem ini.

Rahim Razali cukup versatil di kerusi roda, Khatijah Tan mencuit hati dengan suntikan komedinya dan Liyana Jasmay mempersona dengan lakonan gedik dan beremosi yang seimbang.

Malah, Umie Aida dan Sharifah Sofia juga menghiburkan sebagai isteri kedua dan ketiga Datuk.

Mungkin kelibat Nas-T dan pendatang baru Shahredza Minhat kelihatan kurang menyerlah.
Shahredza yang memainkan watak Faqir, pemuda yang cuba menawan hati Bella kurang memberansang.

Namun, sebagai percubaan sulungnya di layar perak, dia perlu diberi ruang untuk terus melonjak.

Sayang sekali, filem yang rata-rata dibarisi nama-nama besar ini lemah pada beberapa aspek penting.

Dari kiri: Nas-T (Johan) Datuk Rahim Razali (Datuk Zakaria), Nur Fazura (Intan) dan Maya Karin (Bella) dalam filem Bernard Chauly, 'Pisau Cukur' yang menjengah di pawagam sejak 5 November lalu.


Skrip dan jalan cerita tulisan Rafidah Abdullah seolah cukup kerdil untuk dicorakkan oleh nama-nama besar seperti Maya Karin, Nur Fazura, Datuk Rahim Razali, Khatijah Tan, Umie Aida dan Liyana Jasmay.

Bukan jalan cerita atau konsep filem ringan Pisau Cukur yang menjadi masalah, tetapi penataan cerita yang longgar memaksa filem ini menjadi sebuah filem materi yang tidak cukup materialistik dan elemen glamor.

Malah, garapan Bernard Chauly juga kurang memukau kali ini berbanding sentuhannya di dalam Gol & Gincu sebelum ini.

Bernard kurang menyengat dalam menambah perisa kepada perjalanan Pisau Cukur.
Lebih menyedihkan, transisi babak ke babak sedikit membosankan serta kelihatan suram dan kelam, tidak seglamor dan meriah seperti di poster filem ini.

Penyerapan elemen janaan imej berkomputer (CGI) di dalam Pisau Cukur juga agak kasar dan tidak kemas, malah dalam beberapa babak seperti pemandangan lautan dari atas kapal mewah, teknik CGI yang diaplikasi amat menyedihkan sekali.

Penulis percaya, produksi filem ini telah mencuba sebaik mungkin untuk memperkemas saduran CGI tersebut namun memahami kos yang tinggi itu, mungkin inilah hasil terbaik yang mampu dipersembahkan.


Bernard Chauly

Selepas menonton Pisau Cukur, penulis menyifatkan filem ini sekadar 'indah khabar dari rupa'.

Suntikan propaganda menerusi nuansa glamor dan warna-warni pada poster filem juga sinopsis filem ini tidaklah sehebat jalan ceritanya.

Bukan bermakna filem ini gagal langsung atau tidak bermutu, cuma sentuhan Bernard Chauly dan Rafidah Abdullah seakan kurang menyengat kali ini.

Nizar V'8! Bahrain Intai Tiket Piala Dunia 2010MACALA berazam membimbing Bahrain mara ke pusingan akhir Piala Dunia di Afrika Selatan tahun depan.
Bahrain kini mengintai peluang melayakkan diri ke pusingan akhir Piala Dunia 2010.

Selepas mencatatkan keputusan seri tanpa jaringan dengan New Zealand pada aksi playoff pertama Piala Dunia 2010 di Manama bulan lalu, Bahrain berazam menempah tiket ke Afrika Selatan tahun depan.


Hari ini, Bahrain berpeluang merealisasikan impian mereka jika berjaya menundukkan New Zealand pada aksi playoff kedua di Stadium Westpac, Wellington. Jurulatih Bahrain, Milan Macala berkata, anak-anak buahnya telah mendapat pengajaran berguna selepas berentap pada aksi playoff pertama bulan lalu.

"Pada separuh masa pertama kami bermain cukup berhati-hati kerana kami tiada pengalaman bertemu mereka. Babak kedua, kami main cukup baik dan saya rasa kami lebih baik berbanding mereka.
"Kami mencipta lima peluang terbaik dan sepatutnya dapat menjaringkan dua gol. Jika kami dapat bawa bekal dua gol ke sini, kami boleh berada pada situasi lebih selesa," kata Macala.
Beliau turut menamakan penyerang New Zealand, Chris Killen dan Shane Smeltz sebagai pemain berbahaya yang perlu dikawal oleh anak-anak buahnya.
Jurulatih New Zealand, Ricki Herbert berkata, beliau kini runsing memikirkan nasib tonggak barisan tengahnya, Simon Elliott yang masih bergelut untuk pulih daripada kecederaan pinggul.

Michael McGlinchey yang masuk sebagai pemain gantian pada aksi di Mana- ma berkemungkinan besar bakal menggantikan tempat Elliott.

"Sasaran kami memang jelas, kami perlu menang perlawanan ini dan menjaringkan gol adalah keutamaan kami.

"Tetapi saya tak kisah jika kami terpaksa beraksi sehingga 120 minit sean- dainya kedudukan masih terikat.

"Semua pemain berada dalam keadaan terbaik dan mereka sedia untuk mengambil pendekatan positif dengan apa juga yang mereka lakukan," kata Herbert. - Reuters

Nizar V'8! Tee Keat, Soi Lek Menunggu Esok Dengan Penuh DebaranEsok, Presiden MCA Datuk Seri Ong Tee Keat dan timbalan beliau Datuk Seri Dr Chua Soi Lek akan mendapat jawapan sama ada Pelan Perpaduan Lebih Menyeluruh yang mereka usahakan, diterima atau sebaliknya, iaitu apabila para pemimpin peringkat akar umbi menghadiri majlis taklimat sulung mengenainya.

Kesemua 191 bahagian MCA akan menghantar sekurang-kurangnya lima pemimpin peringkat akar umbi masing-masing -- pengerusi, timbalan pengerusi dan setiausaha bahagian serta ketua pemuda dan wanita bahagian -- ke majlis berkenaan di ibu pejabat parti itu.
"Jika ramai yang hadir, ia menunjukkan pelan perpaduan mereka disambut baik dan jika tak ramai yang hadir, ini menunjukkan sebaliknya," kata seorang ketua bahagian dari Selangor yang enggan dikenali.

Taklimat itu, yang dijangka menyentuh lima isu utama, amat penting bagi kedua-dua pemimpin berkenaan memandangkan Datuk Seri Liow Tiong Lai, naib presiden parti itu, dan 16 anggota jawatankuasa pusat (CC) lain, telah mengadakan sesi taklimat mereka bagi anggota peringkat akar umbi beberapa hari lepas.Perkara yang menjadi agenda pertama majlis taklimat esok ialah perbincangan tentang bagaimana dana parti patut digunakan bagi membiayai kegiatan di peringkat bahagian.

Kedua, para pemimpin peringkat akar umbi akan diberi penjelasan daripada segi undang-undang berkaitan permohonan untuk mengadakan mesyuarat agung luar biasa (EGM) baru oleh 16 anggota CC, terutama selepas empat daripada pemohon asalnya, yang memihak kepada Liow, dipecat oleh Ong.

EGM kedua itu, yang dijadualkan pada 28 Nov, merupakan percubaan untuk mengadakan pemilihan baru parti.
Agenda ketiga dan paling penting ialah Pelan Perpaduan Lebih Menyeluruh, yang bertujuan memastikan ketiga-tiga kumpulan sedia ada -- yang masing-masing diketuai Ong, Dr Chua dan Liow -- boleh bekerjasama.

Dua isu lagi ialah pemilihan anggota CC secara terus dan persiapan MCA menghadapi pilihan raya umum ke-13.

Taklimat berkenaan akan dipengerusikan Dr Chua, yang juga diamanahkan oleh Ong untuk mempengerusikan pasukan petugas khas bagi melaksanakan pelan perpaduan.

Sumber parti itu berkata Ong dan Dr Chua akan hanya membuat keputusan tentang langkah mereka seterusnya selepas mengadakan perjumpaan dengan para pemimpin bahagian berkenaan, memandangkan Liow, yang mendapat sokongan ketua Wanita MCA Datin Paduka Chew Mei Fun dan ketua Pemuda Datuk Seri Dr Wee Ka Siong, terus mendesak agar pemilihan baru parti diadakan sebagai cara untuk menyelesaikan masalah perebutan teraju kepimpinan parti itu.

-- BERNAMA

Nizar V'8! 20.000 Dijangka Meraikan Skuad Rusa.Lebih 20,000 peminat bola sepak Negeri Sembilan dijangka hadir meraikan kemenangan Skuad Rusa menjadi juara Piala Malaysia di padang Majlis Perbandaran Seremban (MPS) malam ini.Datuk Ismail Lasim

Turut memeriahkan sambutan itu ialah beberapa artis terkenal tanah air antaranya 'papa rock' Ramli Sarip dan Hattan.

Naib Presiden Persatuan Bola Sepak Negeri Sembilan (PBNS), Datuk Ismail Lasim berkata, pelbagai acara turut diadakan malam ini bagi membolehkan orang ramai datang untuk memeriahkan majlis berkenaan.
Katanya, majlis itu diadakan sebagai tanda penghargaan PBNS kepada para penyokong Skuad Rusa yang selama ini memberi sokongan padu sehingga muncul juara bagi piala berprestij itu.

"Acara sambutan itu akan bermula di Dataran Senawang pada pukul 4 petang yang mana kesemua pemain dan pegawai PBNS akan diarak dengan menaiki bas khas tidak berbumbung yang disewa khas dari Melaka.

"Ia kemudiannya akan bergerak ke Stadium Tuanku Abdul Rahman Paroi, Centre Point Seremban, Jalan Rasah, Jusco Seremban 2 dan sekitar kawasan Seremban 2 sebelum menuju ke Padang MPS,"

Katanya lagi, turut dijangka hadir pada majlis itu ialah Menteri Besar yang juga Presiden PBNS, Datuk Seri Mohamad Hasan. Tambah beliau, orang ramai juga akan diedarkan dengan poster pemain bola sepak negeri untuk ditandatangani oleh setiap pemain pada sesi bersama para pemain selama 40 minit.
Katanya, trofi Piala Malaysia yang dimenangi turut diarak ke seluruh daerah bermula di Dataran Rembau pada pukul 4 petang esok manakala di Stadium Kuala Pilah pada waktu yang sama Isnin.

"Sambutan ini akan diteruskan di Stadium Tampin, 17 November, manakala di Jelebu pula ia akan diadakan di Stadium Kuala Klawang dan 19 November, trofi itu akan dibawa ke bandar Jempol.

"Perarakan trofi Piala Malaysia ini akan berakhir di Port Dickson iaitu di Padang Merdeka pada waktu yang sama," katanya.

Nizar V'8! Tiada siapa terlepas dari hukum Tuhan-Adun DAP


 Lim Jak Wong


Adun Bachang (DAP), Lim Jak Wong menggesa semua pihak menghapuskan amalan politik wang yang boleh menjatuhkan sesuatu bangsa dan negara demi masa depan rakyat yang lebih sihat, negara lebih terjamin dan makmur ketika menyampaikan ucapan penangguhannya pada Persidangan Ketiga (Bajet) Penggal Kedua Dun Melaka Yang Keduabelas.


"Ajaran agama sama ada Islam, Kristian, Buddha dan lain-lain jelas menunjukkan politik wang adalah bercanggah dengan ajaran agama masing-masing. Sesiapa yang terlibat sama ada orang yang beri atau yang terima adalah salah dan berdosa dalam ajaran agama masing-masing."Hari ini mungkin mereka ini terlepas daripada tindakan undang-undang negara tetapi saya percaya mereka ini tidak akan terlepas daripada hukuman tuhan satu hari nanti," kata beliau.


Sebagai contoh katanya, peruntukan Dun Bachang bagi tahun 2008 sebanyak RM225,000 telah dibelanjakan sebanyak RM217,715 iaitu 96% dalam tempoh 2 bulan dari 3 Januari hingga 28 Februari 2008 bagi membiayai kempen calon BN pada Pilihan Raya Umum ke 12 merupakan penyalahgunaan wang rakyat melalui politik wang.


 "Bagi pemimpin yang kaya atau berkedudukan tinggi mungkin akan mengatur lawatan ke Medan, Jakarta yang disebut sebagai 'lawatan sambil belajar' dan selain itu untuk mendapat undi berbagai janji atau ganjaran lain turut ditawarkan.


"Di mana wujudnya tender projek yang tidak mengikut prosedur dan diaturkan kepada individu tertentu sahaja terutama bagi projek 'Reka dan Bina'. Akibatnya banyak projek yang ditender lebih tinggi daripada harga pasaran yang sebenar," jelasnya.

Akhirnya beliau menyatakan sesorang pemimpin itu dipilih tanpa mengambil kira kebolehan atau kemampuannya dan pemimpin yang berkaliber, berjiwa rakyat dan jujur menjadi mangsa politik wang lalu merugikan rakyat serta negara.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails