Geng Aku

Sabtu, 21 November 2009

Nizar V'8! Kubur Teoh Digali Hari Ini.


Kubur mendiang mantan Setiausaha Exco Kerajaan Negeri, Teoh Beng Hock digali semula hari ini bagi membolehkan mayat mendiang dibedah siasat untuk kali kedua esok di Hospital Sungai Buluh.

Para petugas yang mengali kubur berkenaan bersiap sedia seawal jam 7.30 pagi di Nirvana Memorial Park, Semenyih dan upaca berkenaan akan diawasi sepenuhnya oleh Polis.

Kerja-kerja menggali kubur berkenaan dianggarkan berjalan selama dua jam dan dijangka selesai jam 11.30 pagi.Ketua Jabatan Patalogi dan Forensik Hospital Sungai Buluh, Dr Shahidan Md Noor hadir ke upaca berkenaan bagi mewakili hospital tersebut untuk menerima mayat mendiang.

Hadir sama dalam upaca berkenaan adalah Pakar Patalogi Thailand, Dr. Porntip Rojanasunand dan peguam mewakili keluarga mendiang, Gobind Sigh Deo.Mahkamah Koroner sebelum ini mengarahkan kubur mendiang di gali semula hari ini manakala bedah siasat kedua ke atas mayat akan dijalankan esok di Hospital Sungai Buloh.

Koroner Azmil Muntapha Abbas berkata bedah siasat ini akan diketuai oleh Ketua Jabatan Patologi dan Forensik Hospital Sungai Buloh, Dr Shahidan Md Noor.

Bagaimanapun Pakar Patologi dari Thailand yang dilantik kerajaan negeri, Dr Pornthip Rojanasunan dan doktor pakar luar yang dilantik oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dibenarkan menyaksikan bedah siasat berkenaan.

Koroner juga mengarahkan bekas doktor Forensik, Dr K.Saravanan dari Hospital Tengku Ampuan Rahimah Klang untuk membantu Dr Shahidan dengan mengambil gambar semasa bedah siasat dilakukan.

Permohonan bedah siasat kali ke dua dibuat keluarga mendiang setelah dr Porntip mendedahkan kemungkinan 80% mendiang dibunuh.

Nizar V'8! Muhyidin dan 9 yang lain disaman RM105 juta.10 pihak termasuk Menteri Pelajaran, Tan Sri Muhyidin Yasin dan Komanden Kem 1Malaysia Kuala Dipang disaman RM105 sebagai gantirugi berikutan kematian tiga kanak-kanak selepas mereka jatuh dan hanyut berikutan jambatan gantung runtuh di Kuala Dipang.

Selain kedua-duanya, turut disaman adalah guru besar Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT) Mambang Diawan, gurubesar SJKT Gopeng; Ketua Pegawai Pejabat Pelajaran Daerah Kinta Selatan; Pengarah Pelajaran Negeri Perak; Yang Dipertua Majlis Daerah Kampar; Pengarah Jabatan Kerja Raya Negeri Perak dan Komanden Kem 1Malaysia Kuala Dipang, penderma jambatan gantung itu iaitu syarikat GS Synergy Sdn Bhd, syarikat kontraktor CWL Enterprise dan kerajaan Malaysia.


Tiga bapa kepada tiga peserta Kem 1Malaysia yang terkorban dalam tragedi jambatan gantung runtuh di pusat kokurikulum pejabat pelajaran daerah Kinta Selatan di Kampar pada 26 Oktober lalu, memfailkan saman menuntut gantirugi itu di Mahkamah Tinggi Ipoh.
(Gambar: Jambatan gantung yang runtuh dalam tragedi Kuala Dipang yang mengorbankan tiga pelajar sekolah)
K Mageswaran, K Vasudevan dan T Nathan, bapa kepada tiga kanak-kanak yang mati akibat kejadian di pusat tersebut yang terletak berhampiran Sekolah Kebangsaan Kuala Dipang.

Writ saman itu difailkan melalui Tetuan A.Sivanesan & Coi di pejabat Pendaftar Mahkamah Tinggi di Ipoh  pagi tadi.

Selain menuntut gantirugi am sebanyak RM35 juta setiap seorang, mereka masing-masing menuntut RM19,120 bagi gantirugi khas, RM100,000 bagi gantirugi teladan, faedah 8 peratus bagi jumlah penghakiman dari tarikh kematian hingga tarikh penyelesaian sepenuhnya, kos guaman dan apa-apa relif yang difikirkan sesuai oleh mahkamah.

Plaintif mendakwa, pada masa kejadian, kawasan itu dipercayai gelap gelita, tidak ada lampu besar yang dipasang untuk keselamatan murid-murid, dan ini menunjukkan kecuaian kerana dengan adanya lampu besar, kanak-kanak yang jatuh ke dalam sungai boleh dilihat dengan jelas serta mempunyai peluang yang lebih baik untuk menyelamatkan diri atau diselamatkan.

Mereka juga mendakwa tidak ada seliaan atau kawalan yang baik di jambatan oleh pihak penganjur yang mana sepatutnya penggunaan jambatan perlu diawasi, dengan menentukan kapasiti iaitu bilangan murid yang boleh menggunakan pada satu-satu masa.

Mereka juga mendakwa murid-murid tidak dilengkapi jaket keselamatan ketika menyeberangi sungai, guru-guru didapati tidak terlatih untuk mengendalikan kem seperti itu serta tiada doktor atau pegawai perubatan ditempatkan untuk keselamatan peserta kem tersebut.

Plaintif juga mendakwa jambatan gantung tersebut tidak diperiksa oleh Majlis Daerah Kampar dan Jabatan Kerja Raya Perak bagi memastikan ciri-ciri keselamatan telah dipatuhi.

Mereka juga mendakwa kematian anak-anak mereka amat menyedihkan dan telah mengancam ketenteraman mereka dan keluarga selain masih mengalami dan menanggung kehilangan dan kerugian.

Nizar V'8! Bangkit Jangan Berdiam-Anwar

Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim menyeru semua pihak yang mahukan perubahan agar jangan berdiam diri dan sekadar menjadi penonton sahaja.

"Mereka yang mahukan Perubahan tidak boleh lagi berdiam diri dan sekadar menonton. Mereka sewajarnya terjun ke medan, menyatakan pendirian dan bersama-sama mencorak ruang kerjasama parti serta Pakatan Rakyat.

"Jangan lekas makan hati, kerana rakyat akan merasa mual. Bersegeralah memikul tanggungjawab memimpin walau sesederhana mana pun kekuatan di tempat masing-masing," kata Anwar dalam blognya.
Menurutnya, pimpinan ketiga-tiga parti komponen Pakatan Rakyat menyedari permuafakatan yang berusia muda ini pasti akan berdepan dengan pelbagai cabaran dan halangan.

"Pembentukan Pakatan Rakyat bercita-cita membawa Perubahan sedaya mungkin. Pastinya sepanjang perjalanan memperkukuh kerjasama akan ada perbezaan dan pertikaian serta mereka yang kecewa lalu meninggalkan perjuangan manakala berbondong bondong lagi hadir menyertai mendokong hasrat perubahan," katanya.

Bagi beliau, perjuangan yang merentasi batas kaum, kepercayaan dan fahaman ini menimbulkan kegerunan kepada Umno-Barisan Basional.

"Ianya kerana falsafah serta dasar permuafakatan kita mencerminkan kenyataan masyarakat majmuk di Malaysia," katanya.

Menurut beliau, tidak mungkin wujud penjajahan dalam permuafakatan ini di mana satu parti menunjuki apa yang perlu dilakukan oleh parti yang lain.

"Permuafakatan Pakatan Rakyat terbina dari asas untuk menghormati suara parti komponen dan akan berusaha bergerak dengan menggembeling dari kekuatan itu," katanya lagi.

Nizar V'8! PR Jangan abai bukan Melayu jika mahu Pakatan kekal di SelangorPara pemimpin PAS termasuk wakil rakyat parti itu di Selangor disaran tidak menjadikan agenda Melayu sebagai keutamaan semata-mata demi meraih sokongan menyeluruh dalam pilihan raya umum ke-13 yang diramalkan dalam waktu terdekat ini.


Ahli Dewan Undangan Negeri Hulu Kelang Saari Sungib berkata, realiti politik dalam pilihan raya umum ke-12 menunjukkan majoriti pengundi Melayu di beberapa kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan Parlimen di Selangor tidak berpihak sepenuhnya kepada Pakatan Rakyat (PR).

Mana-mana kawasan yang majoriti pengundinya adalah Melayu, lebih 83 peratus, dikuasai oleh Umno dan Barisan Nasional (BN), kata beliau ketika ditemui di sini.“Oleh itu, ADUN PAS dan PKR daripada kalangan Melayu tidak perlu menjadikan agenda Melayu sebagai keutamaan dan keterlaluan kerana mereka masih lagi berpihak kepada Umno,” kata beliau lagi.

Sebagai ADUN, beliau turut mengakui masih menghadapi kesukaran untuk meraih sokongan padu daripada kalangan pengundi Melayu di kawasan yang diwakilinya berbanding pengundi kaum Cina dan India.

Sehubungan itu, bekas Ketua Penerangan PAS Selangor ini masih tidak yakin bahawa pengundi Melayu terutamanya di kerusi DUN beliau wakili akan berpihak kepada kerajaan PR dalam pilihan raya umum ke-13 seperti yang diuar-uarkan oleh sesetengah pimpinan negeri.
Pandangan Saari mempunyai asas jika melihat kepada keputusan pilihan raya umum ke-12 Mac 2008.

Kawasan majoriti pengundi Melayu yang melebihi 80 peratus dikuasai oleh calon Umno berbanding PR.

Hanya dua kawasan DUN yang majoriti pengundi Melayu melebihi 80 peratus iaitu Hulu Kelang (80 peratus) dan Gombak Setia (81 peratus). Hulu Kelang kini diwakili Saari sementara Gombak Setia pula dimenangi Pesuruhjaya PAS Selangor Datuk Dr Hasan Ali.
Enam kerusi DUN lain yang dikuasai wakil rakyat PAS ialah Lembah Jaya yang mempunyai pengundi Melayu seramai 55.3 peratus, Cempaka (58 peratus), Bangi (64 peratus), Meru (60 peratus), Selat Kelang (64.4 peratus) dan Si Jangkang (66 peratus).

Sementara sembilan DUN yang dikuasai oleh calon PKR kalangan Melayu ialah Ijok (49 peratus), Bukit Antarabangsa (57 peratus), Seri Setia (54.4 peratus), Taman Medan (60 peratus), Kota Damansara (55.8 peratus), Kota Anggerik (68 peratus), Batu Tiga (69 peratus) dan Sri Muda (53.3 peratus).

Saari khuatir sokongan terhadap kerajaan negeri akan berubah dalam pilihan raya umum akan datang jika pengundi Cina dan India tidak lagi memberi sokongan padu kepada calon PR.

“Kerana itu, kita perlu memperjuangkan rakyat secara lebih meluas yang boleh diterima oleh mereka berbanding dengan hanya memberi tumpuan kepada pengundi Melayu semata-mata,” katanya.

“Apa yang lebih penting adalah memberi khidmat yang terbaik kepada rakyat di kawasan masing-masing daripada terjebak dengan isu Melayu yang menjadi mainan politik Umno,” katanya lagi.

Beliau juga mengakui kerajaan PR “besar hati” dengan memberi tiga Exco kepada kepemimpinan PAS negeri walaupun parti ini hanya mempunyai lapan kerusi.

6 pemuda Umno Kota Tinggi ditahan disyaki rasuah

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan enam anggota Pemuda Umno bahagian Kota Tinggi, Johor hari ini atas dakwaan rasuah.Mereka didakwa cuba menawarkan rasuah kepada tiga daripada 18 bekas anggota jawatankuasa bahagian itu yang meletakkan jawatan Ahad lepas berikutan hilang kepercayaan terhadap kepimpinan ketua pemudanya.

Dipercayai, ekoran peletakan jawatan beramai-ramai itu suspek dipercayai cuba berunding dengan seorang bekas anggota jawatankuasa sayap itu bagi mengelakkan pemilihan untuk sayap itu diadakan.

Keenam-enam suspek berusia antara 30 dan 40 tahun, ditahan pada pukul 2 pagi di rumah bekas anggota jawatankuasa sayap itu selepas didakwa cuba memujuknya agar menarik semula peletakan jawatannya dengan menawarkan RM40,000.

Difahamkan kesemua suspek kini disoal siasat di ibu pejabat SPRM negeri.Pengarah SPRM negeri Simi Abdul Ghani enggan memberi komen berhubung tangkapan itu.

Ketua Umno bahagian Kota Tinggi Datuk Seri Syed Hamid Albar berkata biarlah SPRM menyiasat perkara itu. - Bernama

Azizulhasni Raih Perak.


KEJAYAAN meraih pingat perak dalam acara keirin pada pusingan kedua kejohanan trek Piala Dunia Klasik di Melbourne, Australia ini mengubat luka kegagalan di pusingan pertama di Manchester, England, bulan lalu.

Azizulhasni Awang menebus kekecewaan pada pusingan pertama di Manchester, England dengan meraih perak dalam acara keirin pada pusingan kedua kejohanan trek Piala Dunia Klasik di Melbourne, Australia, semalam.

Pada pusingan pertama awal bulan ini, Azizulhasni, 21, tersingkir seawal saringan pertama apabila kejayaannya menduduki tempat kedua dibatalkan kerana didapati bersalah menghimpit pelumba lain.

Namun semalam, pelumba kelahiran Dungun, Terengganu itu pula menjadi mangsa dihimpit pelumba Australia, Shane Perkin ketika menuju ke garisan penamat dalam perlumbaan akhir.

Berikutan insiden itu, Perkin yang sepatutnya meraih perak didapati bersalah sekali gus dibatalkan kemenangannya.Azizulhasni yang menduduki tempat ketiga diberikan posisi sebagai naib juara dengan berada di belakang juara acara itu, Carsten Bergemann dari Jerman.

Pengurus pasukan, Azman Abu Kassim ketika dihubungi di Melbourne berkata, selepas gagal di Manchester, pelumba negara menunjukkan keazaman tinggi untuk menang di sini.

"Kita juga meraih kejayaan bonus kerana seorang lagi pelumba negara, Josiah Ng menang gangsa dalam acara keirin ini. Kejayaan menduduki tempat kedua dan ketiga ini pastinya mencerahkan peluang Azizulhasni dan Josiah untuk layak secara merit ke kejohanan trek dunia tahun depan," katanya.


Selepas berakhir dua pusingan Piala Dunia Klasik ini, untuk kedudukan mata keseluruhan acara keirin, Azizulhasni kini berada di tangga ketiga dengan 10 mata di belakang Bergemann dan Chris Hoy (13 mata).

Josiah pula di tangga kelima dengan lapan mata, berada di belakang pelumba Greece, Christos Volikakis yang mengumpul 10 mata.

Sementara itu dalam acara-acara lain yang berlangsung kelmarin, Muhammad Adiq Husainie Othman hanya mampu menduduki tempat ke-10 acara perlumbaan mata daripada 20 pelumba yang mengambil bahagian.

Manakala acara pecut berpasukan, trio negara menduduki tempat kesembilan daripada 11 pasukan.

Muhammad Syamil Bahrum yang menyertai acara 1km ujian masa pula menduduki tempat tercorot yakni ke-13 dengan catatan masa 1min:05.827s.

Hari ini, Azizulhasni dan Josiah akan turun dalam acara 200m pecut manakala pelumba wanita kita, Fatehah Mustapha menyertai acara 500m ujian masa dan keirin.

Adiq dan Amir Mustapha Rusli pula akan beraksi dalam acara madison.

Nizar V'8! 3 Wakil Rakyat Pakatan Akan Diminta Beri Penjelasan Tentang Perbelanjaan Berlebihan

Tiga wakil rakyat daripada Pakatan Rakyat (PR) akan dipanggil memberi penjelasan berhubung penggunaan peruntukan tahunan secara berlebihan dalam satu siasatan awam.


Sejumlah saksi, termasuk lima pegawai daerah, dijangka berbuat demikian pada Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (Selcat) antara 7 hingga 10 Disember depan.Pengerusi Selcat, Teng Chang Khim berkata notis-notis akan dikemukakan kepada saksi-saksi selewat-lewatnya 7 Disember ini tetapi beliau enggan mendedahkan identiti siapakah tiga wakil rakyat itu.

"Kami ingin tahu kenapa lebih 70 peratus daripada peruntukan tahunan digunakan dalam tempoh lima bulan.

"Adakah ia kerana kecemasan atau mala petaka di kawasan masing-masing? Kami perlu memahaminya," kata Teng.

Tambah Teng, seorang wakil rakyat telah membelanjakan 90 peratus daripada peruntukan untuk bulan kelima dan telah menggunakan 99 peratus untuk bulan berikutnya.
Teng menambah, peruntukan tahunan yang diterima wakil rakyat di Selangor adalah antara yang tertinggi di negara ini.

Katanya, siasatan itu bertujuan membantu jawatankuasa berkenaan mengenalpasti kelemahan dan membantu penyaluran peruntukan tersebut secara lebih berkesan pada masa akan datang.

Menurut Teng, Selcat juga dijangka menemuramah pegawai-pegawai daerah terbabit pada dua hari pertama dan wakil rakyat pada hari ketiga dan keempat siasatan itu berlangsung nanti.Pada September lalu, anggota Exco Kerajaan Selangor, Ronnie Liu Tian Khiew telah dipanggil Selcat kerana menghabiskan keseluruhan peruntukan RM600,000 untuk kawasan pilihan raya Pandamaran dalam tempoh tujuh bulan.

Beliau juga telah menggunakan kira-kira RM800,000 daripada RM1 juta yang diperuntukkan untuk kawasan pilihan raya Sungai Pelek dan Sungai Panjang yang diletakkan di bawah seliaannya.

Liu berkata, dia habis menggunakan peruntukan untuk kawasan Pandamaran kerana terdapat banyak permintaan daripada pelbagai pihak.

Nizar V'8! Keputusan Permohonan Penangguhan SPR Mengenai DUN Kota Siputeh Isnin IniMahkamah Tinggi (Bahagian Rayuan dan Kuasakuasa Khas) akan membuat keputusan Isnin ini berhubung permohonan penangguhan yang difailkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) terhadap keputusannya pada 16 November yang mengisytiharkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Siputeh sebagai kosong.


Hakim Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin menetapkan tarikh itu selepas mendengar penghujahan panjang lebar daripada Peguam Kanan Persekutuan Datuk Kamaluddin Md Said, yang mewakili SPR, dan Sulaiman Abdullah, peguam bagi Speaker DUN Kedah Datuk Dr Abdul Isa Ismail.

SPR memfailkan permohonan itu pada 17 November selepas Alizatul mengisytiharkan kerusi DUN itu kosong dan memutuskan bahawa Datuk Abu Hassan Sharif bukan lagi wakil rakyat kawasan berkenaan selepas gagal menghadiri persidangan DUN dua kali berturut-turut tanpa kebenaran.Pada 1 September, Dr Abdul Isa memfailkan semakan kehakiman selepas SPR menerima sijil cuti sakit Abu Hassan berikutan ketidakhadirannya dalam persidangan DUN serta mengisytiharkan bahawa tidak berlaku kekosongan bagi kerusi itu dan wakil rakyat BN itu masih merupakan Adun kawasan berkenaan.

Di samping permohonan penangguhan, SPR dan Abu Hassan turut memfailkan rayuan di Mahkamah Rayuan.

Dalam keputusan bersejarah itu, Alizatul Khair turut mengarahkan SPR supaya mengadakan pilihan raya kecil bagi kerusi berkenaan.

Dalam penghujahannya, Kamaluddin memberitahu mahkamah bahawa jika permohonan penangguhan itu ditolak, ia akan membawa kepada satu lagi pilihan raya kecil yang membabitkan banyak wang dan SPR telah pun membelanjakan RM200,365 pada pilihan raya umum lepas di DUN Kota Siputeh sahaja.

"Ia merupakan pembaziran wang pembayar cukai selain akan mengakibatkan ketidakadilan yang sangat besar kepada suruhanjaya berkenaan," tegas Kamaluddin.

Beliau menggesa mahkamah supaya menggunakan kebijaksanaannya dalam membenarkan penangguhan itu atas dasar terdapat keadaan khas dalam permohonan itu di mana terdapat kemungkinan dua wakil rakyat bagi kerusi berkenaan sekiranya mahkamah membenarkan rayuan SPR selepas pilihan raya kecil itu.

Beliau berkata selain SPR, agensi kerajaan lain akan turut terbabit dalam pilihan raya kecil itu dan mereka terpaksa menanggung perbelanjaan sendiri.

Peguam bagi Abu Hassan, Datuk Mohd Hafarizam Harun yang menyokong permohonan penangguhan oleh SPR, bersetuju dengan Kamaluddin bahawa terdapat kemungkinan komplikasi perundangan selanjutnya jika mahkamah menolak penangguhan itu.

"Jika seorang calon baru dipilih sebagai wakil rakyat untuk kerusi berkenaan, dan jika Abu Hassan menang dalam rayuannya, ini akan mengakibatkan persaingan tuntutan oleh dua wakil rakyat untuk satu kerusi," kata Mohd Hafarizam.

Sulaiman pula berhujah bahawa mahkamah tidak seharusnya membenarkan permohonan penangguhan itu memandangkan keputusan itu dibuat oleh beliau (Hakim Alizatul Khair) sendiri.

Beliau berkata perkara itu membabitkan interpretasi perlembagaan di mana kerusi terbabit telah pun diisytihar kosong.

"Penangguhan perintah mahkamah itu sendiri beberapa hari selepas perintah dibuat bukan merupakan kepentingan awam," hujah Sulaiman.

Beliau berkata SPR gagal menunjukkan keadaan khas untuk membolehkan penangguhan itu dibenarkan dan mahkamah seharusnya menolak permohonan itu. BERNAMA

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails