Geng Aku

Isnin, 8 Mac 2010

Anwar Rela Tak Jadi Ketua Pembangkang.

Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, jika perlu beliau sanggup melepaskan jawatan ketua pembangkang kepada DAP yang kini mendominasi jumlah kerusi Pakatan Rakyat di parlimen.

“Oleh kerana jumlah kerusi PKR sekarang kurang, saya pelawa (tokoh popular DAP) Lim Kit Siang yang lebih banyak pengalaman. Saya tidak akan pertahankan.

“(Bergurau) Saya lebih pengalaman sebagai menteri. Tetapi Lim awal-awal lagi berkata, perkara itu bukan isu,” katanya.

Setelah kehilangan empat ahli parlimen - 3 keluar parti dan 1 dipecat - parti itu kini hanya memiliki 26 kerusi berbanding DAP sebanyak 28. PAS pula mempunya 23 wakil dalam Dewan Rakyat.

Pada lazimnya, pembangkang yang terkuat dalam parlimen akan melantik seorang wakil mereka sebagai ketua pembangkang.

Ketika menyampaikan ucapan perdana sempena Konvensyen Pakatan Rakyat Selangor di Shah Alam hari ini, Anwar juga berkata, usaha Umno yang mahu mengambil kesempatan atas keadaan tersebut tidak akan berjaya.

“Umno pening macam mana hendak lagakan ketiga-tiga parti ini. Mereka tidak tidur. (Kalau tidur dan) mimpi pun, (mimpi) macam mana hendak gaduhkan kita,” katanya disambut gelak-ketawa para perserta.

Sementara itu, Lim (bawah) yang juga ahli parlimen Ipoh Timur yang berucap sebelum itu turut menyatakan pendirian yang sama.

“DAP komited pada satu matlamat, (iaitu) menuju ke Putrajaya. Anwar akan terus menjadi ketua pembangkang sehinggalah beliau menjadi perdana menteri (pada suatu hari nanti),” katanya.

PKR, DAP dan PAS Selangor hari ini menganjurkan konvensyen pertama mereka dekat bangunan Setiausaha Kerajaan (SUK) Negeri bagi mengukuhkan persefahaman antara mereka.

Konvensyen bertemakan “Bermuafakat Menjunjung Amanah Rakyat” itu berjaya menghimpunkan kira-kira 500 peserta daripada ketiga-tiga anggota parti masing-masing di seluruh Selangor.

Berdasarkan ucapan-ucapan pemimpinnya, konvensyen tersebut dilihat cuba mentententeramkan penyokong Pakatan Rakyat supaya tidak bimbang dan panik dengan fenomena keluar parti seorang demi seorang yang melanda wakil rakyat mereka.

S'gor Ikut Pulau Pinang Adakan P'Raya Tempatan

Kerajaan Selangor akan mengikuti jejak langkah Pulau Pinang bagi memulakan semula pilihan raya kerajaan tempatan di negeri itu, kata Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

“Kita akan bersama-sama kerajaan Pulau Pinang untuk menulis surat kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) supaya memberi kita penerangan, bagaimana sokongannya, jika kita ingin menjalankan pilihan raya tempatan,” katanya.

Abdul Khalid ditanya sama ada kerajaan negeri akan mengikut langkah Pulau Pinang yang mengumumkan bahawa pilihan raya kerajaan tempatan akan diadakan semula di negeri itu.

Semalam, Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dilaporkan berkata, pilihan raya membabitkan Majlis Tempatan Pulau Pinang (MPPP) dan Majlis Tempatan Seberang Perai (MPSP).

Lim dilaporkan berkata, pihaknya juga menghantar surat kepada SPR pada 4 Mac lalu meminta pihak tersebut menguruskan perjalanan pilihan raya berkenaan.

Abdul Khalid juga berkata, pihaknya telah membuat kajian dan penelitian berhubung pelaksanaan pilihan raya tersebut.

“Tidak guna kita jadi satu demokrasi yang lebih merugikan rakyat. Oleh itu, kita akan lakukan (pilihan raya tempatan),” kata Abdul Khalid.

Bagaimanapun, tambahnya, masih banyak perkara yang belum jelas berhubung perkara itu, termasuk peruntukan undang-undang berhubung pelaksanaannya.

"Kita mahu jelaskan dulu," katanya dalam sidang media selepas berucap di konvensyen Pakatan Rakyat Selangor di di Shah Alam hari ini
“Berjuta-juta ringgit habis, berjam-jam kempen habis dan rakyat akan rasakan mereka tertipu. Oleh itu, kita akan buat dengan teratur,” katanya.

Sebelum itu, dalam ucapannya, beliau menggamatkan dewan apabila menyindir Wanita Umno dengan menyifatkan mereka “memakai selendang merah yang mengghairahkan”.
Katanya, pemimpin Umno sibuk membahagikan tanah Selangor sesama sendiri ketika memerintah negeri itu sebelum ini, sibuk berkunjung ke luar negara, memperagakan barang berjenama, sibuk dengan gelang emas yang banyak dan “pertandingan buat (dandan) rambut,”.

“Tetapi kita tidak mahu buat begitu. Di hati kecil kita (ada) perjuangan,” katanya disambut tepukan gemuruh kira-kira 500 peserta.

Pakatan menganjurkan konvensyen hari ini bagi memantapkan persefahaman sesama parti-parti yang bergabung PKR, PAS dan DAP di negeri itu.

Polis Buat Taik Lagi...  
Satu kekecohan berlaku sebentar tadi apabila polis cuba menyuraikan perhimpunan sambutan ulang tahun kedua, Pakatan Rakyat di Kampung Baru, Kuala Lumpur.
Lebih seribu penyokong yang menghadiri upacara berkenaan berang dan melaungkan slogan 'reformasi' sambil bertakbir.

Beberapa penyokong juga mencerca polis yang cuba mengagalkan ceramah yang sedang mereka ikuti.

Antara pemimpin Pakatan yang hadir ialah Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim, Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng, dan naib presiden PAS, Mahfuz Omar.
Turut dijadualkan berucap pada malam ini ialah Ketua Umum, PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Lebih 20 anggota polis bersama Unit Simpanan Persekutuan (FRU) tiba kira-kira jam 9.50 malam dan terus menyerbu pentas ceramah ketika naib presiden PKR, Azmin Ali sedang berucap.
Apabila melihat kehadiran polis, Azmin tidak membuang masa dan terus 'menyapa' mereka.

"Tempat yang kita kumpul malam ini dimiliki oleh kerajaan Selangor, bukannya Umno ataupun (Datin Seri) Rosmah Mansor. Ini tanah persendirian, pemiliknya adalah MB (Tan Sri) Khalid Ibrahim.

"Kita kumpul sini dengan aman, Umno jangan takut (kepada) rakyat, polis marilah berkawan dengan rakyat," katanya.

Ceramahnya kemudian ditangguhkan ketika jawatankuasa "Majlis Ulangtahun Pakatan Rakyat' berbincang dengan pihak polis.

Pada masa yang sama dua truk FRU yang dilengkapi meriam air juga kelihatan berada di Kelab Sultan Sulaiman ini.

Selepas perbincangan kira-kira 15 minit, ceramah berkenaan dibenarkan diteruskan tetapi orang ramai diminta berpindah ke dalam bangunan kelab.

Pasukan polis dilaporkan terus berada di sekitar kawasan bagi memantau keadaan.
Azmin kemudiannya meneru
skan ceramahnya di sebuah bilik yang sesak dengan penyokong Pakatan Rakyat.

Kira-kira jam 10.25 malam, Anwar tiba bersama isterinya, Datin Seri Wan Azizah.

Ketika ceramahnya Azmin mendakwa "tadi ada beberapa pemimpin dibelasah oleh polis"

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails