Geng Aku

Rabu, 23 Disember 2009

Paklah Pun Harus Disiasat.Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar mahu kedua-dua mantan Perdana Menteri, Tun Dr mahathir Mohamad dan Tun Abdullah Ahmad Badawi dihadapkan ke Suruhanjaya Diraja untuk disiasat berhubung dakwaan penyelewengan wang sewaktu pemerintahan zaman masing-masing.

Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena berkata, satu Suruhanjaya Diraja harus ditubuhkan bagi menyiasat dakwaan itu kerana siasatan melalui Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Polis Diraja Malaysia tidak dapat dijamin ketelusannya.Beliau berkata demikian kepada Harakahdaily ketika diminta mengulas berhubung dakwaan Tun Mahathir bahawa Pak Lah telah menghabiskan sebanyak RM270 bilion dalam masa lima tahun untuk kegunaan peribadi beliau.

Namun katanya, apa yang berlaku sekarang ini, kedua-duanya saling tuduh menuduh berhubung jumlah yang dihabiskan pada zaman masing-masing.

Mahathir juga sebelum ini didakwa menghabiskan 100 bilion dalam masa 23 tahun pemerintahannya.

"Kedua-dua mereka harus dihadapkan ke muka pengadilan iaitu perlu kepada satu proses penyiasatan yang telus ke atas kedua-dua bekas perdana menteri itu. Ianya perlu kepada satu penubuhan Suruhanjaya Diraja.Bagi saya kedua-duanya ada masalah dan mereka perlu menghadapi satu siasatan dan siasatan itu perlu telus, bukan polis, bukan SPRM," katanya.

Menurut Mahfuz juga, jika Suruhanjaya Diraja tidak dapat ditubuhkan, satu jawatankuasa siasatan di peringkat Parlimen harus ditubuhkan dn laopran siasatan berkenaan diletakkan di bawah biang kuasa Speaker Dewan Rakyat untuk dibahaskan," katanya lagi.

"Paling kurang pun satu jawatankuasa siasatan peringkat parlimen yang dianggotai pelbagai latar belakang, diletakkan di bawah parlimen dan laporan (siasatan) dihantar ke parlimenuntuk diperiksa dan dibahaskan," tambahnya.Mahfuz juga menyifatkan kedua-dua mantan Perdana Menteri itu sebagai penyamun yang saling menuduh sedangkan kedua-duanya terlibat dalam salah guna kuasa dan penyelewengan wang rakyat.

"Sekarang ni penyamun sedang tuduh penyamun.Seorang kata hang yang samun lebih, seorang lagi kata hang yang samun lebih.Dua-dua pun penyamun.

"Kalau Tun Mahathir kata Pak Lah habiskan 28 bilion, sudah tentu beliau (Tun Mahathir) habiskan lagi banyak sebab beliau 22 tahun memerintah berbanding Pak Lah yang hanya lebih kurang 4 tahun," ujarnya.

Mahfuz turut menegaskan, siasatan terhadap projek pembinaan rumah Pak Lah yang berjumlah RM12 juta juga perlu disegerakan kerana pembinaanya dibuat sewaktu Perdana Menteri sekarang, Datuk Seri Najib Tun Razak.

Ini katanya membuktikan Najib juga terlibat dalam penyelewenagn dana awam.

"Siasatan ini juga termasuk rumah Pak Lah RM12 juta.Tapi rumah Pak Lah itu dibina di zaman Najib. maksudnya dalam pengetahuan Najib."katanya.

UMNO Masih Maintain Dengan Sifat Perkauman.Perjuangan Umno Pulau Pinang disifatkan masih berlegar dalam kitaran perkauman apabila membangkitkan perbalahan dalam isu perebutan jawatan Pengerusi Barisan Nasional (BN) di negeri itu.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar ketika diminta mengulas perkara itu berkata, jawatan itu tidak membawa sebarang makna  kepada Umno tidak seperti mana jawatan Ketua Menteri yang mengetuai pentadbiran negeri itu.Mahfuz yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena turut mempertikaikan dakwaan pemimpin-pemimpin Umno Pulau Pinang yang menuntut jawatan itu hanya kerana kemenangan mereka dalam pilihan raya yang lalu.

Tindakan pemimpin Umno di negeri itu dilihatnya cuba meraih sokongan pengundi melayu yang makin terhakis kepada parti itu kebelakangan ini.

“Saya hairan kenapa tiba-tiba jawatan Pengerusi BN itu yang menjadi keutamaan mereka setelah BN gagal di negeri itu, kenapa tidak tuntut jawatan Ketua Menteri ketika mana mereka mempunyai majoriti dalam pilihan raya dulu."Sepatutnya Umno memberi keutamaan kepada isu yang lebih besar, bukannya mencetuskan isu remeh yang sering berkisar dengan isu perkauman seperti ini," katanya pada sidang media dipejabatnya semalam.

Katanya, perjuangan yang ditegakkan Umno di negeri itu disifatnya hanya lebih untuk menegakkan kepentingan politik perkauman mereka sahaja dan bukannya untuk kepentingan rakyat di negeri itu.

"Tidak ada apa yang nak direbutkan, Pengerusi BN Negeri itu hanya jawatan kecil sahaja, di peringkat nasional yang Umno pegang pun banyak masalah dan tidak boleh diselesaikan, inikan pula hanya jawatan di peringkat negeri,” katanya.

Petronas Hanya Pentingkan Keuntungan..

KENAPA tak taja pasukan milik Malaysia Lotus 1MF1T?

Itu persoalan utama yang dilontarkan oleh beberapa peminat sukan pemotoran tempatan ketika diminta memberi pendapat mengenai perkembangan terbaru yang menyaksikan Petronas tampil sebagai penaja pasukan Mercedes.

Namun, yang sedihnya peminat serta beberapa individu berpengaruh dalam sukan pemotoran ini enggan nama mereka disiarkan.

Mereka berkata: "Keputusan Petronas untuk menjadi penaja utama pasukan Mercedes GP pada perlumbaan Formula Satu (F1) musim 2010 menimbulkan pelbagai persoalan tentang kredibiliti syarikat petroleum gergasi itu dalam memajukan pembangunan sukan pemotoran di Malaysia."


PETRONAS turut menjadi penaja pasukan Red Bull dalam saingan F1.


Sebagai satu-satunya syarikat minyak dan gas terbesar negara, peminat F1 menjangkakan Petronas akan memberi sokongan kepada pasukan milik Malaysia iaitu Lotus 1MF1T yang diketuai Datuk Seri Tony Fernandes.

Namun sebaliknya, Petronas yang mula menceburi bidang kejuruteraan F1 ketika bersama Red Bull Sauber pada 1996, mengeluarkan kenyataan kelmarin untuk menaja pasukan Mercedes selama lima tahun bermula 2010 selepas penajaan dengan pasukan BMW Sauber berakhir musim ini.

Begitupun, perbadanan minyak nasional itu mempertahankan bahawa keputusan yang dibuat itu adalah berdasarkan prinsip perniagaan semata-mata dan tidak seharusnya terikat dengan sesebuah negara atau entiti mana-mana pasukan.


PASUKAN BMW merupakan pasukan terakhir yang ditaja oleh Petronas sebelum beralih ke Mercedes.


"Penyertaan dan pelaburan Petronas dalam sukan adalah berasaskan dan berpandukan usaha sama yang memberi sokongan langsung terhadap perluasan perniagaan dan pada masa yang sama, melengkapkan usaha penjenamaan antarabangsa," kata sumber Petronas kepada Kosmo! semalam.

"Keputusan untuk menaja Mercedes dibuat berdasarkan pertimbangan komersil dengan matlamat menjana pertumbuhan perniagaan berkekalan untuk Petronas, terutama dalam operasi globalnya.

"Penyertaan lepas dan semasa Petronas dalam sukan F1 bukan sahaja membangunkan jenama globalnya, malah telah menyumbang terhadap pertumbuhan perniagaan, terutama perniagaan bendalir dan minyak pelincir dalam beberapa pasaran utama di Asia dan Eropah," kata sumber itu lagi.


BARISAN pemandu yang pernah bernaung di bawah pasukan tajaan Petronas.


Petronas mengalihkan tumpuan pemasaran mereka kepada pasukan Mercedes GP adalah kerana melihat reputasi dan imej pasaran global yang dimiliki pengeluar kenderaan dari Jerman itu lebih berpotensi dari segi penjenamaan berbanding pasukan baru dari Malaysia, Lotus 1MF1T.

"Mungkin ramai yang berasakan Petronas sepatutnya menjadi penaja dan memberi sokongan kepada pasukan Lotus 1MF1T kerana pasukan itu dari Malaysia.

"Tetapi kami melihat Mercedes adalah satu jenama yang besar di peringkat global dan pasukan itu juga telah memenangi dua kejuaraan dunia F1 dengan nama Brawn GP musim lepas.

"Jadi dengan menjalinkan usaha sama dengan pasukan yang dikenali sebagai Mercedes GP ini, Petronas bukan saja dapat mengembangkan lagi kepakaran dalam bidang kejuruteraan pelincir dan enjin jentera, malah dapat memperluaskan lagi jenama Petronas dan imej Malaysia di seluruh dunia.

"Kami juga tidak terikat dengan mana-mana pasukan atau entiti negara walaupun syarikat perbadanan ini merupakan hak milik kerajaan Malaysia," kata sumber itu lagi.

Sumber itu bagaimanapun memberitahu bahawa jumlah penajaan selama lima tahun dengan pasukan Merceders GP itu tidak dapat didedahkan.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails