Geng Aku

Jumaat, 6 November 2009

Rakyat Lebih Islam Di Bawah Kerajaan PR.

”Pas adalah satu-satunya gerakan Islam tunggal di Malaysia yang menggerakkan jihad siyasi (politik) dengan menggunakan wadah berpolitik untuk berdakwah,” kata Pesuruhjaya Pas Perak, Abu Bakar Hussein di sini, semalam.
Abu Bakar berkata, gerakan memperjuangkan Islam yang tidak pernah putus sejak sebelum merdeka ini, telah didaftarkan secara rasmi menggunakan medium sebuah parti iaitu Parti Islam SeMalaysia (Pas) mengikut kehendak kerajaan untuk memberikan lebih ruang bagi menggerakkan dakwah Islam di Malaysia.

Menurutnya, segala hasil daripada gerak kerja Islam yang dilakukan oleh Pas selama ini, rakyat dapat melihat dan mengenali ajaran Islam yang sebenar dianjurkan oleh Islam.

“Kini, rakyat semakin keliru melihat model Islam yang dianjurkan oleh UMNO dan hasil daripada itu telah menyebabkan rakyat semakin jauh dari memahami Islam yang sebenar.

“Hasil daripada dakwah yang dibuat oleh gerakan Islam PAS ini, kita dapat melihat bukan sahaja masyarakat Melayu dapat memahami kebaikan dan kehebatan Islam, malah masyarakat bukan Melayu bukan Islam juga dapat memahami Islam yang sebenar,” katanya.

Beliau berkata, sepanjang pemerintahan PR selama 10 bulan, ADUN PR yang bukan Islam dapat memetik beberapa terjemahan ayat al-Quran bilamana ada di kalangan orang Islam yang belum pernah terfikir menggunakan ayat itu dalam kehidupan.

“Malah, ada di kalangan ADUN PR yang bukan Islam mampu membaca ayat al-Quran, bahkan semakin ramai kaum bukan Islam memahami ajaran Islam sebenar diterjemahkan dalam perjuangan Pas.

“Justeru, Pas melihat perkara ini sebagai peluang untuk melebarkan dakwah Islam, yang menjadi asas pergerakan Pas serta melihat perkembangan baik buat Islam serta kita juga tidak menghalang masyarakat bukan Islam mengenali Islam secara lebih dekat,” katanya.

Tiada ulasan:

Catat Komen

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails