Geng Aku

Isnin, 8 Mac 2010

S'gor Ikut Pulau Pinang Adakan P'Raya Tempatan

Kerajaan Selangor akan mengikuti jejak langkah Pulau Pinang bagi memulakan semula pilihan raya kerajaan tempatan di negeri itu, kata Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

“Kita akan bersama-sama kerajaan Pulau Pinang untuk menulis surat kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) supaya memberi kita penerangan, bagaimana sokongannya, jika kita ingin menjalankan pilihan raya tempatan,” katanya.

Abdul Khalid ditanya sama ada kerajaan negeri akan mengikut langkah Pulau Pinang yang mengumumkan bahawa pilihan raya kerajaan tempatan akan diadakan semula di negeri itu.

Semalam, Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng dilaporkan berkata, pilihan raya membabitkan Majlis Tempatan Pulau Pinang (MPPP) dan Majlis Tempatan Seberang Perai (MPSP).

Lim dilaporkan berkata, pihaknya juga menghantar surat kepada SPR pada 4 Mac lalu meminta pihak tersebut menguruskan perjalanan pilihan raya berkenaan.

Abdul Khalid juga berkata, pihaknya telah membuat kajian dan penelitian berhubung pelaksanaan pilihan raya tersebut.

“Tidak guna kita jadi satu demokrasi yang lebih merugikan rakyat. Oleh itu, kita akan lakukan (pilihan raya tempatan),” kata Abdul Khalid.

Bagaimanapun, tambahnya, masih banyak perkara yang belum jelas berhubung perkara itu, termasuk peruntukan undang-undang berhubung pelaksanaannya.

"Kita mahu jelaskan dulu," katanya dalam sidang media selepas berucap di konvensyen Pakatan Rakyat Selangor di di Shah Alam hari ini
“Berjuta-juta ringgit habis, berjam-jam kempen habis dan rakyat akan rasakan mereka tertipu. Oleh itu, kita akan buat dengan teratur,” katanya.

Sebelum itu, dalam ucapannya, beliau menggamatkan dewan apabila menyindir Wanita Umno dengan menyifatkan mereka “memakai selendang merah yang mengghairahkan”.
Katanya, pemimpin Umno sibuk membahagikan tanah Selangor sesama sendiri ketika memerintah negeri itu sebelum ini, sibuk berkunjung ke luar negara, memperagakan barang berjenama, sibuk dengan gelang emas yang banyak dan “pertandingan buat (dandan) rambut,”.

“Tetapi kita tidak mahu buat begitu. Di hati kecil kita (ada) perjuangan,” katanya disambut tepukan gemuruh kira-kira 500 peserta.

Pakatan menganjurkan konvensyen hari ini bagi memantapkan persefahaman sesama parti-parti yang bergabung PKR, PAS dan DAP di negeri itu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails