Geng Aku

Jumaat, 5 Mac 2010

Saman RM2 Juta, Nabil Rasa Dianiaya?


"Setelah menggunakan khidmat saya sebagai pelakon, mengeksploitasikan tagline saya dalam filem Lu Pikirlah Sendiri De Movie  serta  mendapat keuntungan RM2.1 juta daripada tayangan filem itu, kini dia (Aminah Rhapor) mahu saman saya pula? Wajarkah keputusannya?" soal juara Raja Lawak Musim Ke-2, Nabil.

Nabil atau nama sebenarnya Ahmad Nabil Ahmad, 27, berkata demikian sebagai mengulas kenyataan pengarah Lu Fikirlah Sendiri The De Movie, Aminah Raphor yang berhasrat untuk  mengambil tindakan undang-undang ke atas dirinya selepas didakwa gagal memenuhi kontrak perjanjian. 

Dalam laporan yang dikeluarkan murai.com.my semalam (3 Mac 2010), Aminah menjelaskan keputusan itu (saman) dibuat setelah Nabil didapati telah memberi kenyataan media baru-baru ini yang telah menjatuhkan reputasi filem berkenaan.

Reaksi Nabil?

"Siapa Aminah Rhapor? Orang kenal ke dia? Penonton datang ke panggung wayang nak tengok saya bukannya dia. Walaupun saya mengkritik filem lakonan saya, tetapi filem tu tetap mengecap keuntungan.

"Saya bukannya boikot filem Lu Pikirlah Sendiri De Movie ataupun menghasut orang ramai jangan tonton filem ini. Jadi, apakah tujuan dia ingin menyaman saya. Adakah dia saman saya kerana saya bagi pendapat yang jujur? aAtaupun dia tamakkan duit. Kalaulah filem ini rugi, boleh lah saman saya tetapi filem ini untung. Dah dapat untung RM2.1 nak lagi saman saya RM2 Juta.


"Sebelum ini, saya bagi pendapat peribadi saya bahawa filem ini tak bagus. Malah ramai yang cakap macam tu. Kalaulah saya tahu selama ini artis tidak boleh bersuara, memang saya tak akan masuk program Raja Lawak sebelum ini.

"Dia SMS minta saya buat permohonan maaf secara terbuka, saya dah buat  melalui media. Tetapi tidak pula secara langsung kepada pihaknya. Kalau dia nak saman juga terpulanglah,” kata Nabil atau Nabil Ahmad, 27.


Menerusi SDAF Pictures iaitu syarikat produksi yang menerbitkan Lu Pikirlah Sendiri De Movie,  Nabil yang kini menghadapi tuntutan saman sebanyak RM2 Juta. Notis tuntutan saman bertarikh 24 Februari 2010 itu telah dikeluarkan menerusi syarikat guaman Hing & Alvin Advocate & Solicitor. 

Dalam notis tuntutan saman itu, Nabil diminta menjelaskan RM2 Juta kepada  SDAF Pictures ataupun kes ini dibawa ke mahkamah sekiranya gagal. Bagaimanapun Nabil menjelaskan pihaknya belum lagi menerima surat tersebut.

 "Apa yang penting saya nak orang tahu bahawa saya dianiayai dan dipergunakan oleh orang yang banyak duit. Saya rasa tuntutan saman ini adalah satu penindasan ke atas saya dan ia sememangnya tidak berasas.

"Sekarang ini saya perlu menunggu nasihat daripada pihak peguam saya. Sedia ataupun tidak saya terpaksa melalui perkara ini," katanya.

Tiada ulasan:

Catat Komen

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails