Geng Aku

Isnin, 1 Mac 2010

Nik Aziz Bersyukur, Kelantan Jadi Tumpuan,


Menteri Besar Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat bersyukur kerana Kelantan menjadi pusat pelepasan acara perlumbaan jelajah basikal paling berprestij di Asia, Le Tour de Langkawi (LTdL) 2010 pada Isnin.

"Acara ini boleh memberi kesan positif kepada pembangunan industri pelancongan di negeri ini," katanya kepada pemberita selepas majlis memperkenalkan peserta dari 20 pasukan LTdl 2010 itu, di sini, pada Ahad.

Beliau juga berharap peserta Malaysia dapat meraih kejayaan cemerlang dalam perlumbaan tahunan itu supaya ia dapat mengharumkan nama negara di persada antarabangsa.

Jarak keseluruhan perlumbaan edisi ke-15 dari 1 hingga 7 Mac ini melibatkan jarak sejauh 1,013.9 kilometer.


Peringkat pertama perlumbaan akan bermula di sini ke Kuala Berang sejauh 174.5km, diikuti Kuala Terengganu-Chukai (182.3km), Pekan-Mersing (145.6km), Mersing-Parit Sulong (163.5km), Muar-Port Dickson (111.5km), Putrajaya-Genting Highlands (102.8km) dan peringkat akhir dari Kuala Kubu Baru ke Dataran Merdeka sejauh 133.7km.

Majlis itu turut dihadiri oleh Ketua Setiausaha Kementerian Belia dan Sukan, Datuk Mohd Yassin Salleh dan Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Insan, Belia, Sukan dan NGO Negeri, Abdul Fatah Mahmood.

-- BERNAMA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails