Geng Aku

Rabu, 24 Mac 2010

Anwar Beri Penjelasan Isu 1Malaysia Pada Selasa.


Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim akan memberi penjelasan di Parlimen Selasa depan berhubung dakwaan beliau kononnya gagasan 1Malaysia ditiru daripada slogan 1 Israel.

Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) R. Sivarasa berkata, Timbalan Speaker Dewan Rakyat Datuk Ronald Kiandee telah bersetuju untuk memberi ruang kepada Anwar memberi penjelasan kepada Ahli Parlimen berhubung isu berkenaan pada 11.30 pagi Selasa depan, selepas sesi soal jawab.

Kiandee menetapkan demikian selepas Anwar menghantar surat kepadanya meminta diberi ruang untuk menjelaskan isu tersebut di Parlimen, kata Sivarasa kepada pemberita di lobi Parlimen di sini hari ini selepas beliau dan Anwar dilihat masuk ke pejabat Speaker Dewan Rakyat dan keluar dari pejabat itu selepas kira-kira 15 minit.


Sementara itu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz berkata, tuduhan Anwar sebelum ini dianggap serius dan beliau perlu memberi penjelasan dalam tempoh ditetapkan.

Bagaimanapun, beliau berkata, tindakan terhadap Anwar akan dirujuk mengikut peraturan mesyuarat, memandangkan perkara itu dilafaz oleh beliau di dalam Dewan.

"Kita tunggu seminggu dan beliau (Anwar) kena buat penjelasan, sebab dia punya tuduhan macam kita ini bersama dengan Israel dan menyokong (Israel) adalah tuduhan yang serius," katanya kepada pemberita di lobi Parlimen.


Mengenai tindakan yang boleh dikenakan terhadap Anwar berhubung pendedahan Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim mengenai rancangan 16 September, Mohamed Nazri berkata, ia terserah kepada hasil siasatan polis.

Zahrain, bekas Pengerusi Parti Keadilan Rakyat (PKR) Pulau Pinang yang telah keluar parti untuk menjadi Ahli Parlimen Bebas, baru-baru ini mendedahkan bahawa Anwar menggunakan nama Yang di-Pertuan Agong dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) ketika merancang mengambil alih kerajaan pada 16 September 2008. - BERNAMAaan memandang serius dakwaannya itu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails