Geng Aku

Ahad, 3 Januari 2010

Makkal Sakti Sasar Tingkat Keanggotaan Tahun IniParti Makkal Sakti Malaysia yang baru berusia lapan bulan mensasarkan meningkatkan keanggotaan kepada 300,000 daripada 57,000 sekarang menjelang akhir tahun ini.

Pengasas dan presiden kebangsaan parti, R.S. Thanenthiran berkata pelbagai program untuk menambah keanggotaan dirancang tahun ini termasuk melalui laman web dan secara online sebelum pilihan raya umum akan datang.

"Kami meramalkan parti akan mempunyai 300,000 anggota menjelang akhir tahun, kebanyakannya golongan belia, berdasarkan sentimen di peringkat akar umbi. Berdasarkan respons, kami agak yakin kami dapat mencapai sasaran ini," katanya kepada Bernama dalam temu bual baru-baru ini.

Parti Makkal Sakti ditubuhkan pada Mei dan dilancarkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada 10 Okt, 2009.

Thanenthiran juga berkata kira-kira 60 peratus daripada 57,000 anggota parti masih belum berdaftar sebagai pengundi dan beliau akan bekerjasama dengan Suruhanjaya Pilihan Raya untuk mendaftarkan mereka.

Beliau turut mencadangkan kerajaan meminda undang-undang perkahwinan bagi mewajibkan orang bukan Islam menghadiri kelas kaunseling praperkahwinan.

"Pasangan perlu diberitahu mengenai tanggungjawab dan tugas masing-masing sebelum mendapatkan sijil kahwin," katanya dan menurutnya beliau merancang menubuhkan pusat kaunseling praperkahwinan pada tahun ini.

Sementara itu, Thanenthiran berkata beberapa pihak dalam Makkal Sakti telah melanggar perlembagaan parti dengan cuba mengadakan mesyuarat agung luar biasa (EGM) dalam tempoh 90 hari bagi memilih presiden baru.

"Sesetengah pihak dalam parti telah menidakkan kehendak anggota dengan cuba mentafsir perlembagaan mengikut kepentingan dan faedah peribadi (untuk menyingkirkan presiden sekarang)," katanya dan menurutnya beliau tidak gentar dengan tindakan seumpama itu.

Baru-baru ini, setiausaha agung parti R. Kannan dipetik sebagai berkata bahawa EGM perlu diadakan kerana anggota berpendapat parti Makkal Sakti tidak aktif di bawah pimpinan Thanenthiran.

Beliau mendakwa sejak ditubuhkan, parti itu tidak menganjurkan aktviti bagi anggota dan gagal berkhidmat kepada rakyat khususnya masyarakat India.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails