Geng Aku

Selasa, 8 Disember 2009

Malaysia Negara Pertama Asia Tenggara Anjur PGA Tour

Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Tun Abdul Razak (tiga, kiri) menunjuk plak pelancaran rasmi ketika merasmikan Kejohanan Golf Klasik Asia Pasifik di Mines Resort and Golf Club dekat sini, hari ini. Turut hadir pengasas Country Heights Holdings Tan Sri Lee Kim Yew (kiri), Menteri Pelancongan Datuk Seri Dr Ng Yen Yen (tiga, kanan) dan Menteri Belia dan Sukan Datuk Ahmad Shabery Cheek (dua, kanan). --Foto THE STAR. Oleh GLENN GUAN 

Malaysia mencipta sejarah apabila muncul negara pertama di Asia Tenggara menjadi tuan rumah menganjurkan PGA Tour and Asian Tour.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini mengumumkan Malaysia akan menjadi tuan rumah pertandingan golf berprestij, PGA Tour, tahun depan.

"Ini merupakan cita-cita saya sejak zaman kanak-kanak lagi untuk melihat PGA Tour dibawa ke Malaysia dan kini ia akan menjadi realiti dan hari ini, saya dengan bangganya mengumumkan bahawa pada tahun depan, Malaysia akan menjadi tuan rumah PGA Tour," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap melancarkan pertandingan Asia Pacific Golf Classic Malaysia di Mines Resort and Golf Club di Seri Kembangan di sini hari ini.

"Kita akan menjadi negara pertama di rantau Asia Tenggara untuk menjadi tuan rumah pertandingan berprestij ini. Ini merupakan satu penghormatan besar diberikan peluang ini," katanya.



Perdana Menteri berharap dengan penganjuran acara sukan berprestij dunia itu akan menambahkan lagi pendapatan Malaysia melalui pelancongan dan meningkatkan kedudukan negara dalam arena sukan antarabangsa.

Menurutnya, Malaysia akan sentiasa memberi perhatian terhadap acara-acara sukan kelas dunia di Malaysia bagi menerapkan semangat kesukanan antarabangsa.

Kejohanan pertama itu akan berlangsung di Mines Resort and Golf Club di Seri Kembangan, dekat sini.

Pada majlis itu, Najib turut mengumumkan pertandingan golf itu menawarkan hadiah wang tunai berjumlah US$6 juta dan pemenang pertandingan itu akan membawa pulang US$1 juta.

Beliau berkata, sepanjang pertandingan empat hari itu, lebih 400 juta isi rumah dan di 200 negara di seluruh dunia akan menyaksikan pertandingan berprestij itu dan ini merupakan platform yang baik bukan sahaja bagi sukan golf tetapi juga pelancongan Malaysia.

Pertandingan Asia Pacific Golf Classic Malaysia akan disertai 40 pemain bertaraf antarabangsa.

Senarai 25 pemain terbaik daripada pertandingan akhir FedExCup, PGA Tour layak secara automatik, dan begitu juga 10 pemain terbaik dari Asian Tour's Order of Merit dan sekurangkurangnya seorang pemain profesional Malaysia dijamin tempat dalam pertandingan itu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails