Geng Aku

Khamis, 5 November 2009

Royalti bukan wang ehsan, jangan tipu rakyat Kelantan!

Kenyataan Perdana Menteri bahawa Kerajaan Pusat akan menyalurkan wang royalti minyak kepada Kelantan harus disambut baik oleh rakyat Kelantan dan Malaysia. Ini suatu perkembangan yang baik bagi mencerminkan semangat dan sistem Federalisme yang diamalkan di negara kita.


Najib dalam jawapannya di Parlimen menyatakan bahawa kerajaan Persekutuan akan memberi wang ehsan kepada Kelantan daripada hasil pengeluaran minyak di luar pesisir pantai negeri itu mulai tahun depan. Namun penggunaan istilah wang ehsan memberikan sedikit kebimbangan kepada saya dan tentunya rakyat Kelantan.

Adalah diharapkan wang royalti itu dapat diagihkan kepada kerajaan negeri mengikut jadual dan amaun yang betul termasuk royalti tertunggak sejak beberapa tahun lalu.

Selain itu saya juga memohon kerajaan pusat supaya tidak menggunakan istilah wang ehsan kerana apa yang termaktub di dalam perjanjian adalah royalti bukan wang ehsan.

Jika ianya wang ehsan maka kerajaan pusat berhak memberikan jumlah sesuka hati sahaja sedangkan peratusan royalti sudah jelas dinyatakan dalam perjanjian bertulis dahulu lagi.

Jadi janganlah kerajaan pusat cuba menipu rakyat dengan istilah wang ehsan dan istilah-istilah lain.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails